Delo (Slovenia)

Res skoraj brata

-

Televizijs­ka serija Samo bedaki in konji – od leta 1981 do 1991 je BBC posnel sedem sezon, v letih od 1996. do 2003. pa še šest posebnih epizod – velja za enega od najboljših primerov pristnega angleškega humorja. Glavna junaka, precej trapasta in nesposobna brata Trotter, Dereka »Del Boya« in mlajšega Rodneyja, sta upodobila igralca David Jason (na sredini) in Nicholas Lyndhurst (na fotografij­i levo, desno Lennard Pearce, v prvih treh sezonah njun stari oče).

Med igralci, ki dolgo nastopajo skupaj, se velikokrat spletejo tako pristne vezi, da bi jih lahko primerjali z družinskim­i. Jason je pred kratkim v nekem intervjuju o ekipi te tv-serije povedal: »Bili smo zelo podobni družini. Vsi, od piscev scenarijev in režiserjev do fantov, ki so nosili opremo.« Z Lyndhursto­m sta ostala dobra prijatelja tudi po koncu poklicnega sodelovanj­a. Ko je zdaj 59-letni Lyndhurst prejšnji mesec doživel tragedijo, smrt 19-letnega sina Archieja, ga je zdaj 80-letni Jason takoj poklical in mu ponudil podporo. Od takrat se nekdanja soigralca spet redno srečujeta.

Smrt Archieja Lyndhursta ostaja zavita v skrivnost. Mrtvega so našli v družinski hiši v predelu zahodnega Londona Fulham 22. septembra, natančno mesec dni pred 20. rojstnim dnevom. V hišo so po klicu na pomoč takoj prišli reševalci in policisti. Prvi so lahko ugotovili samo mladeničev­o smrt, drugi pa, da je bila smrt nepričakov­ana, vendar ne sumljiva. Zato so o tem napisali poročilo, preiskave pa ne bo. Vzrok smrti so opisali kot kratko bolezen.

Tudi Archie je krenil po očetovi poti in bil v mladih letih obetaven igralec. Starejši Lyndhurst ga pri tem ni spodbujal, prej nasprotno. Ko mu je sin povedal, da bi rad postal igralec, mu je menda odgovoril, da mu o tem ne bo svetoval nič, razen da naj se odloči za kakšen drug poklic.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia