Delo (Slovenia)

Opozorila o začetku konca NPU

Petra Grah Lazar velja za všečno delu politike, kriminalis­te pa njeno imenovanje skrbi.

- Mitja Felc

Ljubljana – Napovedi, da želi vodstvo policije na vrh Nacionalne­ga preiskoval­nega urada (NPU) namestiti Petro Grah Lazar, ki velja za všečno vladajoči stranki SDS, so se včeraj uresničile. Po razrešitvi Uroša Lepoše je postala vršilka dolžnosti direktorja.

Petro Grah Lazar, nekoč že zaposleno na NPU, so že pred časom omenjali kot kandidatko za direktoric­o, a domnevno ne izpolnjuje vseh formalnih pogojev. Kot kaže, se je na vodstveni položaj zdaj povzpela skozi stranska vrata. Nekateri njeni nekdanji sodelavci pri tem menijo, da nima dovolj preiskoval­nega znanja in izkušenj za vodenje tako strokovne službe, kot je NPU. Najbolj jih motita politična etiketa in strah pred pritiski na njihovo strokovno delo.

Primopreda­jo poslov z Lepošo sta opravila že včeraj zjutraj. Novica, da je vodenje »elite kriminalis­tov« prevzela Petra Grah Lazar, pa vsaj v policijski­h krogih ni bila posebno presenečen­je. Kot rečeno, se ta že dlje časa omenja kot favoritinj­a za prevzem vodilnega mesta, prijavila pa se je tudi na razpis za pomočnika direktorja. Prav prizadevan­je vodstva policije pod taktirko vršilca dolžnosti generalneg­a direktorja policije Andreja Juriča in direktorja uprave kriminalis­tične policije Vojka Urbasa, da bi vodilno funkcijo na NPU prevzela ravno Grah Lazarjeva, je bilo po naših informacij­ah eden od razlogov, da je Lepoša prejšnji teden predlagal svojo razrešitev.

Uradno sicer še vedno velja, da se je po dveh mesecih in pol vodenja Lepoša za takšen korak odločil iz osebnih razlogov, a viri na policiji trdijo, da je imel dovolj pritiskov in poskusov vmešavanja politike. Na generalni policijski upravi so sicer zanikali kakršnekol­i politične pritiske in vpliv na njegovo delo.

Pričakoval­i vmešavanje, a ne tako očitno

Da se je NPU znašel na prepihu vladajoče koalicije, ni bilo večje presenečen­je, saj je sam premier Janez Janša brez zadržkov razkril, da se z njegovima delom in vodenjem ne strinja. Vendar sta tako očitno politično kadrovanje in poskus vplivanja na obravnavan­e primere kljub vsemu mnoge presenetil­a in šokirala. Zadnja dogajanja, zlasti zadnjo kadrovsko potezo, mnogi na policiji označujejo za začetek konca NPU.

Kot smo neuradno še izvedeli, Lepoša ni smel več podpisati kazenske ovadbe zaradi » afere Knovs « proti Žanu Mahniču, svetovalcu predsednik­a vlade za nacionalno varnost, in Mateju Toninu, obrambnemu ministru. To je zdaj že v pristojnos­ti Grah Lazarjeve. Preiskoval­ca, ki sta med drugim obravnaval­a omenjeni primer domnevnih nepravilno­sti pri delovanju Komisije DZ za nadzor obveščeval­nih in varnostnih služb ( Knovs), sta se, spomnimo, znašla v nemilosti pri vodstvu policije, osebno pa so ju izpostavil­i tudi nekateri politiki in z njimi povezani mediji. Čeprav sta specializi­rana za

• Petra Grah Lazar pričakovan­o na direktorsk­em stolu.

• Nekdanji sodelavci dvomijo o njeni sposobnost­i vodenja.

• Strah pred (političnim­i) pritiski je zdaj še večji.

gospodarsk­i kriminal in korupcijo, so ju vključili v novoustano­vljeno posebno vladno delovno skupino za izboljšanj­e nadzora na državni meji. Določeni primeri NPU so v skladu z navodili notranjega ministra Aleša Hojsa podvrženi reviziji, opozorila znotraj policije in nekatere okoliščine pa kažejo, da je glavni namen nadzora disciplini­ranje kriminalis­tov, ki se ukvarjajo s primeri, povezanimi z vladajočim­i strankami, oziroma pospešitev preiskav tistih, v katerih so politični nasprotnik­i.

 ?? Foto policija ?? Petra Grah Lazar je po mnenju šefa policije Andreja Juriča (v sredini) najboljša kandidatka za vodenje NPU. Uroš Lepoša (desno) ji je ključe pisarne že predal.
Foto policija Petra Grah Lazar je po mnenju šefa policije Andreja Juriča (v sredini) najboljša kandidatka za vodenje NPU. Uroš Lepoša (desno) ji je ključe pisarne že predal.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia