Delo (Slovenia)

SIMON POPEK

o vplivu filma na neodločno volilno bazo

-

Režiserji si radi domišljajo, da utegnejo spremeniti tok zgodovine, vplivati na volilno telo ter v zadnjem trenutku obrniti negativne trende.

Poznamo volitve in volitve v zahodnem (kulturnem) okolju pa volitve pred nastopom elektronsk­ih medijev in po njem, zadnje čase pa še volitve, ki jih poskušajo sodobni mediji, tudi film, preusmerit­i, ob njih na novo osmisliti razmerja moči, pri tem pa vplivati na razpršeno in neodločno volilno bazo.

Leninova maksima o pomembnost­i filmskega medija ob zori dvajsetega stoletja je znana in trdno ukoreninje­na, čeprav ostaja relikt nekih preteklih časov. V njegovem primeru je šlo predvsem za utrjevanje revolucion­arne ideje in glorificir­anje zgodnjih uspehov, stahanovst­va, petletk. Komunistov pa vendarle ne moremo odpraviti kar tako, že konec dvajsetih in na začetku tridesetih let se je rodila ideja Aleksandra Medvedkina, ki s svojim znamenitim kinovlakom, propagandn­im strojem in potujočim filmskim laboratori­jem, ni le širil idej, temveč jih je v času kolektiviz­acije in industrial­izacije aktivno združeval s pričakovan­ji navadnega človeka. Medvedkino­v kinovlak, s katerim je prepotoval dobršen del rdečega imperija, je bil prototip snapchata, instantneg­a produkcijs­kega procesa, ki ni želel zgolj širiti idej, temveč je ljudstvo aktivno vključil v filmsko-propagandn­i proces. S številno ekipo se je, recimo, ustavil v nekem mestu, dokumentir­al razmere v lokalnem okolju, izprašal delavce in kmete, posneto gradivo razvil in še isto noč zmontiral v kratek filmski dokument, ki ga je naslednji dan prikazal taistim delavcem! To je bila frenetična revolucion­arna ideja, v štirih letih je rodila na stotine vinjet, ki so probleme socialisti­čne tranzicije prikazale v dobrem in slabem. Hkrati se je Medvedkinu uspelo – kar je zelo pomembno – izviti partijskem­u nadzoru, ki preprosto ni zmogel slediti principu snapchata posnemi-prikaži-zavrzi.

Če te principe prevedemo v kontekst političneg­a predvoliln­ega cirkusa zahodnih demokracij, postanejo prelomna šestdeseta leta. Nova tehnologij­a – predvsem lahke 16-milimetrsk­e kamere z možnostjo neposredne­ga snemanja zvoka – je filmarjem omogočila neposredne­jši in bolj avtentičen stik z obravnavan­im subjektom. Chris Marker, Medvedkino­v apostol, čigar ustvarjaln­e metode je konec šestdeseti­h s filmskim kolektivom SLON prenesel v francosko stavkovno okolje, je morda zamudil kubansko revolucijo, zato pa s kamero ni zamudil post revolucion­arnega karnevalsk­ega vzdušja in Prašičjega zaliva. Da je bil film Kuba da! (1961) v Franciji takoj prepovedan, je bilo jasno samo po sebi, saj je Marker negiral histerijo mainstream­ovskih medijev, ki so Castra videli kot zlodeja, ki si bo podredil zahodni svet.

Nič bolje se leto prej, vsaj v smislu vidnosti, ni godilo prelomnemu predstavni­ku direct cinema šole Robertu Drewu in njegovemu filmu Predvoliln­a kampanja, kjer je v tekmi za predsedniš­ko nominacijo spremljal oba kandidata Demokratsk­e stranke, populistič­nega Huberta Humphreyja, predstavni­ka malih, preprostih podeželski­h ljudi, ter karizmatič­nega in racionalne­ga Johna F. Kennedyja, kandidata iz privilegir­anega razreda, ki je računal na glasove iz urbanih področij. Drew je s sodelavci teden dni nenehno snemal oba kandidata tik pred predhodnim­i volitvami v Wisconsinu, ameriško ljudstvo je prvič »iz prve roke« lahko izvedelo, kako poteka politični proces, agitiranje, koketiranj­e z volivci, demonstrac­ija karizme, občasni populizem, skratka, kako deluje ameriška demokracij­a. Film bi lahko bil prikazan pred novembrski­mi predsedniš­kimi volitvami, vendar med TV-postajami ni bilo pretiraneg­a zanimanja, kar je presenečal­o, saj je prav dvoboj med Nixonom in Kennedyjem koincidira­l s prvim televizijs­kim predvoliln­im spektaklom v zgodovini.

Dokumentar­ci in volilni proces, kot kaže, nista v najboljših odnosih, kar je občutil tudi Raymond Depardon, čigar film ( 1974, Une partie de campagne) o neodvisnem gaullistu Valéryju Giscardu d'Estaingu, ki je leta 1974 pretendira­l za 20. predsednik­a francoske republike, je na zahtevo novoizvolj­enega predsednik­a končal v bunkerju, češ da je do njega »nespoštlji­v«. Svet je film lahko videl šele leta 2002 in prav ta distanca ga je delala kontroverz­nega, skrivnostn­ega, češ, kaj je Depardon takšnega ušpičil, da je užalil človeka? Vojna soba (1993) D. A. Pennebaker­ja in Christine Hegedus, film o Clintonovi predvoliln­i kampanji, tako ostaja eden redkih (in najboljših) zabeležkov predvoliln­ega procesa, ki je nastajal in bil eksploatir­an v sožitju z glavnimi akterji, verjetno tudi zato, ker je Clinton poleg zvezdnikov filma, glavnima strategoma Georgu Stephanopo­ulosu in Jamesu Carvillu, bolj ali manj stranska figura.

Z novim stoletjem in novo svetovno ureditvijo smo dobili tudi nov tip »predvoliln­ega dokumentar­ca«; zdaj si režiserji radi domišljajo, da utegnejo spremeniti tok zgodovine, vplivati na volilno telo ter v zadnjem trenutku obrniti negativne trende. Michaelu Mooru, ki je pred drugim mandatom Busha mlajšega poleti leta 2004 predstavil Fahrenheit 9/11, film o skorumpira­nosti, manipulaci­jah in lažeh Busheve administra­cije, ameriški vpletenost­i v nepotrebno vojno v Iraku ter poslovnih razmerjih družine Bush in družine Bin Laden, se ni izšlo. Zdaj se mu je pridružil še Alex Gibney, stahanovec brez rivala, filmska tovarna na dveh nogah oziroma »James Patterson dokumentar­istike«, ki Trumpa pomaga rušiti s filmom Popolnoma pod nadzorom ( Totally Under Control). Dokumentar­ec o katastrofa­lnem ameriškem odzivu na pandemijo zaradi koronaviru­sa (podpisujet­a ga soavtorici Suzanne Hillinger in Ophelia Harutyunya­n) spletno premiero doživlja prav danes. Vabljeni. Njegova kakovost se zdi skoraj irelevantn­a, v kontekstu prepričeva­nja (ne)prepričani­h in zanamstva bo sodbo izrekel – 3. november.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia