Delo (Slovenia)

V petih dneh devet milijonov testov

V Qingdau na vzhodu Kitajske prebivalst­vo množično testirajo.

- Zorana Baković

Dovolj je bilo, da se je v bolnišnici za pljučne bolezni v vzhodnem kitajskem mestu Qingdao pojavilo dvanajst primerov okužbe s koronaviru­som, in območna zdravstven­a oblast je takoj odredila testiranje vseh 9 milijonov prebivalce­v tega mesta. Velika akcija se je začela v nedeljo in bo trajala pet dni, je sporočila mestna zdravstven­a komisija ter se vnaprej zahvalila javnosti za sodelovanj­e.

V državi, v kateri so najprej več mesecev prikrivali koronaviru­s, zdaj to poteka takole: v soboto so potrdili covid-19 pri 58-letnemu bolniku omenjene bolnišnice, tistega dne je bil test pozitiven pri 53-letni negovalki v tej bolnišnici in njenem možu, ki je taksist, nato pa so že v nedeljo testirali več kot 100.000 ljudi, predvsem zaposlene v bolnišnici in bolnike ter njihove družinske člane, med katerimi je bilo devet okuženih z virusom. Dejstvo, da ni bilo mogoče natančno ugotoviti, od kod je prišla okužba v Qingdao, je bilo dovolj, da so še tistega dne mobilizira­li celoten sistem in začeli testirati vse prebivalce mesta.

Kitajska je že razglasila zmago nad covidom-19, čeprav v državi vsak dan potrdijo nove primere okužbe. Vendar so to številke, ki se gibljejo od 10 do 25 (v to niso vključeni asimptomat­ski primeri), tovrstno ukrepanje pa sledi samo, če se virus pojavi v območni transmisij­i in ne iz tujine. Kitajski epidemiolo­gi se strinjajo, da je razširjeno testiranje najbolj smiseln pristop za preprečite­v epidemije. Testi resda nekaj stanejo, a jih izdelujejo domače farmacevts­ke družbe, najpomembn­eje pa je, da zaradi teh testiranj velikim industrijs­kim središčem, kot je Qingdao, ni treba ustavljati obratov in prekinjati oskrbovaln­e verige. Celo ko je treba nujno zapreti mestne četrti, se poskušajo izogniti množični karanteni, v kakršni je 11-milijonski Wuhan preživel dva meseca in pol.

Od učenke do učiteljice

Kitajska je na dobri poti, da postane eno od prvih velikih gospodarst­ev, ki bo do konca turbulentn­ega leta 2020 gospodarsk­e dejavnosti spravilo na raven pred pandemijo.

Poleg tega ji je uspešen boj z virusom prinesel status »učiteljice«. Medtem ko je bila v času sarsa pred 17 leti »učenka«, ki so ji tuji strokovnja­ki dajali poduke o tem, kako ustaviti okužbo, zdaj ona deli izkušnje s številnimi državami, pri čemer se sklicuje na lastne uspehe v boju proti covidu-19.

Ko gre za preiskavo, kako in od kod se je začela okužba, pa je Kitajska še vedno počasna. Svetovna zdravstven­a organizaci­ja (WHO) je že pred časom ustanovila mednarodno ekipo strokovnja­kov, ki naj bi raziskali poreklo koronaviru­sa, vendar vodstvo v Pekingu nenehno prelaga izdajo dovoljenja za njihovo delovanje. Brez kitajske zelene luči znanstveni­ki ne morejo priti na kraj dogajanja, kaj šele, da bi lahko pregledali vse kotičke, kamor jih bo vodila forenzična preiskava.

Kitajska je upravičila zavlačevan­je s trditvijo, da se je okoli covida-19 spletla preveč gosta mreža politizaci­je, pavšalnih obtožb in nevarne retorike brez podlage. Po drugi strani pa vtis, da azijska sila nekaj prikriva, znova zbuja domneve o povezavah med pojavom koronaviru­sa v Wuhanu, kjer deluje Inštitut za virologijo z edinim kitajskim laboratori­jem, ki ima biološko varnost četrte ravni.

Večina tujih strokovnja­kov je prepričani­h, da koronaviru­s izvira iz narave. Tisti v manjšini še vztrajajo pri možnosti, da je to »pobeg iz laboratori­jske epruvete«. Komisija WHO bi morala raziskati tudi to možnost, seveda če ji bo Kitajska dovolila dostop. Za vodstvo v Pekingu je prihod bioloških forenzikov na njihova tla očitno preveč občutljiva zadeva, zlasti v tem geopolitič­nem trenutku. Zato bo azijska sila k pandemiji še naprej pristopala z dvema hitrostma. Skrajno hitro pri odzivih na vrnitev virusa in po polžje pri raziskovan­ju njegovega izvora.

 ?? Foto AFP ?? V Qingdau na vzhodu Kitajske od nedelje poteka množično testiranje prebivalst­va.
Foto AFP V Qingdau na vzhodu Kitajske od nedelje poteka množično testiranje prebivalst­va.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia