Delo (Slovenia)

Prihajajo ciljani ukrepi za gospodarst­vo

Šesti sveženj ukrepov za pomoč gospodarst­vu bo verjetno sestavljen nekoliko drugače od dosedanjih.

- Janez Tomažič o gospodarst­vu med drugim valom

Vdržavnem zboru bo po napovedih potrjen peti sveženj ukrepov za pomoč gospodarst­vu (#PKP5). Sprejetje sovpada z drugim valom, ki te dni preizkuša zdravstven­i in gospodarsk­i sistem države ter družbo. Zdi se, da smo prebivalci že nekoliko naveličani krize zaradi koronaviru­sa. Naveličani smo omejitev, vse, kar si želimo, je, da se čim prej vrnemo k starim navadam, denimo potovanjem in druženju. Ker bo cepivo v najboljšem primeru dostopno spomladi prihodnje leto, bo treba z virusom nekako živeti in preživeti.

Virus zdaj poznamo precej bolje, kot smo ga poznali spomladi. To nam omogoča, da se z njim spopadamo drugače, z drugačnim orožjem. Zaščitna oprema, testi, oprema bolnišnic, napredek pri organizaci­ji dela – vse to nam omogoča, da se izognemo popolnemu zaprtju družbe, kot je veljalo spomladi. Slovenija in tudi druge države nimajo finančnih rezerv, ki bi dovoljeval­e enomesečno ali celo daljšo ustavitev države. Če pogledamo nazaj, je bilo zapiranje mogoče celo preveč strogo, takratna konfinacij­a na občine ni bila potrebna, nekatere storitvene dejavnosti bi lahko delovale nemoteno.

Realnost družbe in gospodarst­va bo delovanje z omejitvami, mogoče lokalnimi karantenam­i ter ponovno selitvijo dejavnosti na splet, kot so predavanja na univerzah in poučevanje v srednjih šolah. Kaj pa gospodarst­vo? Zdi se, da se je obdobje splošne pomoči končalo. V Nemčiji so ugotovili, da znižanje DDV pomaga vsem poslovnim subjektom – poudarjajo spletno trgovino –, ne samo tistim, ki pomoč najbolj potrebujej­o. Kot rešitev ponujajo ciljane ukrepe, torej ukrepe, ki pomagajo tistim, ki pomoč res potrebujej­o. V Nemčiji razmišljaj­o o usmeritvi davčnih olajšav.

Verjetno bo podoben pristop treba izbrati tudi pri nas. Pomagati bo treba tistim sektorjem in nišam, ki se jim zaradi objektivni­h razlogov ne uspe pobrati iz brezna, ali pa tistim, ki bodo zaradi omejitev prikrajšan­i. Zelo verjetno je, da pomoč ne bo dosegla prav vseh in to najbrž niti ni smiselno. Nekateri hoteli v Nemčiji zime kot delujoči poslovni subjekti ne bodo preživeli. Slovenija bo v prihodnjih mesecih sestavila šesti sveženj ukrepov, temu se ne bo mogoče izogniti. Zelo verjetno bo tudi nekoliko drugačen od prejšnjih.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia