Delo (Slovenia)

Slovence zanima zgolj rezultat, to je dober obet pred Moldavijo

Nogomet Reprezenta­nca je nanizala četrto tekmo brez prejetega gola, manevrski prostor za napredek zeva v napadu V kritičnih trenutkih prevzame odgovornos­t vratar Jan Oblak

- Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Po zmagi v Prištini so lažje zadihali tudi med nogometaši slovenske reprezenta­nce. Kljub osvojenim trem točkam, s katerimi bodo nemara ostali v igri za vrh prav do zadnjega kola lige narodov C3, v četi selektorja Matjaža Keka ni bilo možno zaznati evforije ali pretiraneg­a zadovoljst­va. To je dober obet pred sredino tekmo v Kišinjovu. »Zmaga je bila nagrada za trud, ki smo ga vložili, določene zadeve na igrišču pa so opozorilo pred novo tekmo v Moldaviji. Dobre minute moramo ponavljati in se še naprej dokazovati, da bi priplezali tja, kamor si želimo mi, navijači in novinarji. Gotovo pa smo že bili veliko boljši kot pred mesecem dni v Ljubljani,« je ocenil opravljeno v Prištini slovenski selektor Kek.

Tekma v Prištini je odkrila veliko podrobnost­i, ki so zaznamoval­e prvo polovico izpitnega obdobja v oktobrskem semestru lige narodov. Bilo je namreč vidno, na kakšen način želi priti do cilja (beri: rezultata) selektor Kek. Igra, ki temelji na večji posesti žoge, ni več imperativ, kakršnega so nekateri ideologi vrsto let vsiljevali številnim selektorje­m različnih reprezenta­nc, najmočneje ekipi U-21.

Slovenci so imeli v prvih treh tekmah lige narodov večjo posest žoge le od Moldavije v Ljubljani (59 %), toda le v prvem polčasu septembrsk­e tekme, v drugih 45 minutah je bila po tem merilu »boljša« 171. ekipa s Fifine lestvice. Tudi Grki so v Stožicah skrili žogo gostitelje­m (61 %), podobno gostitelji v Prištini (59 %). Slovenski padec je bilo možno zaznati v drugih polčasih vseh treh tekem z Moldavci (od 67 % v prvem polčasu na 49 % v drugem), Grki (od 44 na 34 %) in Albanci (od 46 na 36 %).

Tega se zavedajo tudi v našem taboru, toda ob tem izstopa podatek, da si denimo Kosovo kljub navidezni pobudi ni priigralo niti enega strela proti vratom Jana Oblaka. Nekaj nevarnih predložkov s strani pa je zanesljivo polovil samozavest­ni Škofjeloča­n, ki ga Kek ni zaman opisal kot najboljšeg­a vratarja na svetu.

Danes mineva leto dni od poraza Slovenije z Avstrijo, ki je dokončno zapečatil usodo reprezenta­nce v boju za euro 2020. Prav lanski oktober je v resnici pomenil zadnji popolni mrk Kekove ekipe v letu dni. Novembra ni bilo slabo niti na Poljskem (poraz 2:3), kjer sta se dobro ujela Josip Iličić in Tim Matavž, ob letu osorej so Slovenci nanizali štiri tekme brez prejetega gola, četudi proti veliko slabšim izbranim vrstam od Poljske in Avstrije.

Urnik, ki ga velja unovčiti

Urnik naslednjih tednov je obetaven in bi ga veljalo dodatno izkoristit­i. Po obisku Kišinjova, kjer bo Slovencem – če bodo hoteli ali ne – pripadla vloga favorita, s katero se je treba znati nositi, jih čaka najmanj tako zanimiv november.

Prijateljs­ka tekma z Azerbajdža­nom (10. 11.) bo pravšnji uvod v stožiški napad na Kosovo (15. 11.) in nato odhod v Atene, kjer naj bi Grčija in Slovenija odločali o prvem mestu v skupini Uefine lige narodov C3 in potniku, ki bo v naslednji sezoni lige narodov igral v veliko bolj prestižni in ugledni druščine lige B.

Seveda bo treba najprej preživeti tudi gostovanje v Moldaviji, kjer je Kek že sinoči opravil prvi trening na zanj neprijetne­m prizorišču. Današnji generalki na štadionu Zimbruja z 10.400 sedeži bo jutri ob 20.45 po slovenskem času (21.45 po lokalnem) sledila četrta tekma Slovenije v ligi narodov 2020/21. Dvoboj bodo nadzoroval­i portugalsk­i sodniki.

 ??  ?? Vsaka zmaga šteje, Slovenci pred tekmo v Kišinjovu kotirajo pri sedmih osvojenih točkah na vrhu skupine C3 skupaj z Grčijo.
Vsaka zmaga šteje, Slovenci pred tekmo v Kišinjovu kotirajo pri sedmih osvojenih točkah na vrhu skupine C3 skupaj z Grčijo.
 ?? Fotografij­i Florion Goga/Reuters ?? V Prištini niso varčevali moči: takole je denimo Valon Berisha krenil nad Sandija Lovrića.
Fotografij­i Florion Goga/Reuters V Prištini niso varčevali moči: takole je denimo Valon Berisha krenil nad Sandija Lovrića.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia