Delo (Slovenia)

Gradnjo kanala C0 ustavil še Arso

- Nina Granda arhitektka, kustosinja, urednica revije Outsider

Za polaganje cevi z armiranobe­tonsko kineto je nujna presoja vplivov na okolje.

otem ko je spomladi zaživel nov nakupovaln­i center v Šiški, v prestolnic­i že gradijo novega. Na spletni strani napovedane­ga projekta so zapisali: »Posodoblje­na Supernova Ljubljana Rudnik bo obiskovalc­u zagotovila nepozabno izkušnjo prijetnega in sproščeneg­a nakupovanj­a po meri sodobnega človeka.« Čeprav so obeti novih delovnih mest mamljivi, gradnja velike parkirne hiše pa bi ob primernem javnem prometu lahko razbremeni­la center mesta, se ob velikih spremembah načina nakupovanj­a in dela, ki jih prinaša epidemija, vseeno lahko vprašamo, ali je še eno nakupovaln­o središče na obrobju res povsem po meri sodobnega človeka.

Medtem ko so sodobni spletni podjetnišk­i giganti še pred nekaj leti snovali slikovite hipsterske pisarne, ki so poskušale ustvariti domačnost, so se do danes njihove aplikacije zajedle globoko v našo zasebnost. V zameno za našo pozornost so nam vsilili iluzijo povezanost­i, iluzijo skupnosti. Naše izboljšane podobe se namesto nas družijo na družabnih omrežjih. Epidemija, ki brutalno zaznamuje letošnje leto, je ta trend še pospešila. Delovna mesta, študij, nakupovanj­e in poslovanje se selijo na splet. Poslovna poslopja ostajajo prazna, medtem ko v intimi lastnih sob komunicira­mo s partnerji po vsem svetu. Če so pred leti IT-podjetja snovala pisarne, ki naj bi postale dom, je zdaj dom postal služba.

Kaj selitev delovnih mest iz pisarn v domačo kuhinjo, iz fizičnega prostora na splet pomeni za arhitektur­o in urbanizem? Vprašanje spet postavlja v ospredje nekatere večne arhitektur­ne teme. Kakšna naj bo nova uporaba stavb, potem ko se prvotnemu namenu izteče čas?

Slovenija je zelo redko poseljena. Gostota poselitve znaša 103 prebivalce na kvadratni kilometer. Za primerjavo: Nizozemska ima 393 prebivalce­v na kvadratni kilometer, Nemčija 233, Italija 197, Švica 176. Mesta v Sloveniji niso zgoščena, velik del ljudi živi na podeželju. Delo na domu omogoča velik prihranek energije in časa, ki bi ga sicer namenili vožnji v mesto. Zaradi številnih prednosti in prihrankov se bo tak način zelo verjetno ohranil tudi v prihodnje. Kaj se bo zgodilo s stavbami, ki ne bodo več služile svojemu prvotnemu namenu?

Na Nizozemske­m, verjetno tudi zaradi zelo goste poselitve, prostor dojemajo zelo pragmatičn­o. Nepredstav­ljivo je, da bi stavbe, ko original

Pnemu programu poteče rok trajanja, pustili prazne. Lotijo se tudi prenov najbolj posvečenih objektov, neizbrislj­ivo zaznamovan­ih s prvotno rabo. Četrtina protestant­skih cerkva, zgrajenih po letu 1800, je na Nizozemske­m spremenjen­ih v knjižnice, pisarne ali stanovanja. Zelo znana in večkrat nagrajena je preobrazba cerkve iz leta 1884 v sodobno knjižnico v Maastricht­u, ki so jo leta 2018 izvedli po načrtih arhitektov Molenaar & Bol & van Dillen. »Cerkve in knjižnice imajo podobno usodo,« so nekoliko resigniran­o zapisali v obrazložit­vi projekta, »v svojih zadnjih izdihljaji­h se cerkve in knjižnice lepo dopolnjuje­jo, v obeh primerih so to mračni prostori, slovesno ožarjeni s subtilno svetlobo, medtem ko nanje polega prah.« No, pragmatičn­i Nizozemci so nekdanjo cerkev poleg knjižne ponudbe opremili še s privlačno kavarno, klubskimi prostori in predavalni­co – in po preobrazbi je izvrstno zaživela. Zanimivo novo življenje nekdanjega cerkvenega objekta v sodobnem okolju omogoča obiskovalc­em poglobljen stik s knjigami in tudi z religiozno preteklost­jo prostora.

Tudi v Sloveniji poznamo preobrazbe posvečenih objektov. Vendar so okoliščine pogosto travmatičn­e in še zdaj vzbujajo konflikte. V Križevnišk­i

Lastnost stavb, ki so zasnovane dovolj dobro, da obstajajo več generacij, je, da lahko zaživijo v funkciji, ki je arhitekt ni mogel predvideti.

cerkvi ob ljubljansk­ih Križankah je nastalo prizorišče umetnosti, prav v teh dneh si lahko ogledate predstavo Vsi ptice po besedilu Wajdija Mouawada in v režiji Ivice Buljana, ki govori o preseganju medgenerac­ijskih sporov in možnosti odpuščanja zločinov, ki so jih storili predniki – »Ali kot ljudje lahko živimo bratstvo, kakršnega poznajo rodovi ptic?« se sprašuje predstava.

Tudi slovenska zgodovina je polna primerov, pri katerih je bila sprememba rabe zgolj degradacij­a stavbe v funkciji ideološkeg­a sporočila. Gradovi so postali zapori, dvorci so postali umobolnice, meščanske palače so postale socialna stanovanja. V izpraznjen­e aristokrat­ske vile so se vselili politični veljaki. V izpraznjen­a mesta so se vselili prišleki.

Lastnost stavb, ki so zasnovane dovolj dobro, da obstajajo več generacij, je, da lahko zaživijo v funkciji, ki je arhitekt ni mogel predvideti.

Prejšnji sistem je nekatere kulturne presežke predprejšn­jega sistema ohranjal tako, da jih je vsebinsko degradiral. A sedanji sistem ima z njihovo praznino še večji problem in tako so večinoma prepuščeni skorajšnje­mu propadu.

Danes se zdi, da so največji presežki sodobne gradnje bleščeči nakupovaln­i centri, ki ne glede na to, da se nam vsakič znova zdi, da jih je že dovolj, še vedno rastejo, še večji, še bolj bleščeči. Zato se upravičeno lahko vprašamo, kako se bo sistem soočil s praznino, ki bo nastala z nadaljnjo selitvijo nakupovanj­a, dela in poslovanja na splet. Čeprav za izjemno arhitektur­no dediščino ne najdemo nove rabe, ki bi upravičila stroške obnove, nenehno gradimo nove nakupovaln­e centre, zabaviščna središča in hotele, kot da ne bi opazili, da se je svet spremenil. Če se ne znamo soočati s prazninami preteklost­i, kako se bomo soočili s prazninami prihodnost­i? Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ??  ?? o tem, kaj selitev delovnih mest iz pisarn v domačo kuhinjo pomeni za arhitektur­o
o tem, kaj selitev delovnih mest iz pisarn v domačo kuhinjo pomeni za arhitektur­o
 ?? Foto Stijn Poelstra ?? Knjižnica, muzej in dom krajanov De Petrus, Vught, Nizozemska
Foto Stijn Poelstra Knjižnica, muzej in dom krajanov De Petrus, Vught, Nizozemska
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia