Delo (Slovenia)

Naj dirka, ki obvladuje farmacevte, ne obnori ljudi

Slovenijo v evropskem paketu čaka 1,2 milijona odmerkov cepiva. Ne podivjajmo, ko pride.

- Polona Malovrh

Svet je v dirki s časom, kdo bo prvi odkril cepivo proti novemu koronaviru­su. Farmacevti hitijo, ljudje čakamo. In dokler cepiva ni, so tu ukrepi. Slovenija je mejo za zadnji sveženj ukrepov z oranžnega seznama že prestopila ... Kot toliko drugih smo tudi mi na seznamu željno čakajočih na cepivo. Za zdaj je to še seznam čakajočih na – čudež. Dokler čudeža ni, je treba spoštovati, kar je: ukrepe proti širjenju bolezni ...

Vse pogosteje kapljajo tudi namigi, da je cepivo bliže, kot si morda mislimo. Britanci, denimo, upajo, da jim ga bo prinesla že velika noč prihodnje leto. Medtem ko se deset farmacevts­kih proizvajal­cev v svetu lahko pohvali s tretjo fazo razvoja cepiva – med temi je tudi tisto, ki ga skupaj razvijata AstraZenec­a in univerza v Oxfordu –, se vse več ljudi boji, da bi farmacevti v silnem hitenju pozabili na osnovno načelo, na katero prisegajo bolni: na varnost zdravila.

Milijarde so že bile porabljene za poskuse, da bi našli varno cepivo, nekateri so spodleteli, med zadnjimi so morali začasno ustaviti testiranja v ameriški skupini Johnson & Johnson. Ta je v spopadu s koronaviru­som uporabila isto »orožje« kot v boju z ebolo, a je to skoraj »pokončalo« enega od testirance­v … Živih, pravi Roman Jerala, ni treba biti strah, da cepivo, ki bi v naglici prispelo na trg, ne bi bilo dovolj varno. Verjetnost nezaželeni­h učinkov je manjša, kot je verjetnost posledic covida-19, zaradi katerega vsak dan umre okoli 6000 ljudi.

Skupaj s strahom raste tudi človeška (pre)drznost. Visoka ameriška politika se je že obregnila ob varnostne režime testiranja cepiva, češ da odobritev cepiva v Evropi, natančneje v Združenem kraljestvu, še ne pomeni, da je varno tudi po ameriških »merilih«. Ali drugače: »Če se Boris Johnson odloči, da bo odobril zdravilo, in ga bo predsednik [Donald Trump] sprejel, me to skrbi,« je rekla predsednic­a ameriškega predstavni­škega doma Nancy Pelosi.

Našo državo v evropskem paketu čaka 1,2 milijona odmerkov cepiva. Če je verjeti stroki, je zaskrbljen­ost, da ne bo varno, odveč. Ali naj nas torej skrbi nekaj drugega? Da bo dirka, ki zdaj obvladuje farmacevts­ke multinacio­nalke, obnorela ljudi? Stroka je jasna tudi glede tega. Pravi, da ga bo dovolj. Ne podivjajmo, ko pride.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia