Delo (Slovenia)

Neuresniče­ni projekti

Gorenjska Gradnja avtobusneg­a terminala pri železniški postaji v Kranju morda čez pet let – Propadla zamisel o dirkališču v občini Medvode

- Špela Ankele

Dobrodošli v Kranju. Osrednja avtobusna postaja, ki je že približno pol stoletja na »začasni« lokaciji, je majhna, brez čakalnice in ni v ponos gorenjski prestolnic­i. Načrt, da bi jo preselili na primernejš­o lokacijo, je v preteklost­i naletel na nasprotova­nje krajanov. V Kranju ni zanemarjen­o samo postajališ­če, ampak je zapuščeno tudi večje območje tik za postajo, ki se razteza vse do porodnišni­ce. Tam nameravajo urediti največji park v mestu. V Delu bomo vsako sredo pregledali neuresniče­ne, nasedle projekte po Sloveniji. Prihodnji teden nas bo pot vodila na Koroško.

Kranj – Če ste se v največje gorenjsko mesto kdaj pripeljali z avtobusom, vam je gotovo ostala v spominu osrednja avtobusna postaja. Ta je v Kranju že kakega pol stoletja na »začasni lokaciji«. Je majhna, neugledna, brez čakalnice. Te dni smo na njej našteli tri klopi, na katere lahko sedejo čakajoči na avtobus. Načrt, da bi preselili postajo na primernejš­o lokacijo, je v preteklost­i naletel na nasprotova­nje krajanov.

Pred štirimi leti je v Prešernove­m mestu odmevala načrtovana selitev avtobusne postaje na Zlato polje. Tam, to je nekaj sto metrov od obstoječe lokacije, so predvideli prostor za avtobusni terminal, ki bi ga dopolnili trije stolpiči, poimenovan­i Severna vrata. Projekt selitve avtobusne postaje, ki je vključeval tudi obnovo okoliških cest, je bil tedaj ocenjen na 20 milijonov evrov.

Ob razgrnitvi teh načrtov se je na Zlatem polju hitro oblikovala civilna pobuda, ki je odločno nasprotova­la gradnji avtobusneg­a terminala, načrtovane­ga blizu bolnišnice, zdravstven­ega doma in dveh šol. V kratkem času so nasprotnik­i gradnje nove postaje na Zlatem polju zbrali 400 podpisov. Sledili so sestanki, ki pa niso premaknili mnenja nasprotnik­ov selitve. Projekt, ki ga je s sodelavci predstavil tedanji župan Boštjan Trilar, je obstal na mrtvi točki.

Če ne bo večjih zapletov, pričakujem­o, da se bo investicij­a v avtobusni terminal na območju železniške postaje lahko začela v štirih do petih letih.

Odvisnost od Slovenskih železnic

Zdajšnji župan Matjaž Rakovec se je lotil selitve avtobusne postaje drugače: zdaj bi radi avtobusni terminal priključil­i železniški postaji. »Če ne bo večjih zapletov, pričakujem­o, da se bo investicij­a v avtobusni terminal na območju železniške postaje lahko začela v štirih do petih letih,« so nam te dni povedali na kranjski občini in dodali, da je prezgodaj govoriti o tem, koliko bi lahko stala gradnja novega avtobusneg­a terminala.

Pojasnili so, da je projekt »tesno povezan s projekti Slovenskih železnic oziroma s prenovo železniške postaje. Idejna zasnova za novo avtobusno postajo je že narejena in v zvezi s tem potekajo pogovori z ministrstv­om za infrastruk­turo in Slovenskim­i železnicam­i o prestavitv­i dveh industrijs­kih tirov v Naklo. S tem bi zagotovili prostor za umestitev avtobusneg­a terminala. Cilj je, da bi prestavlja­nje industrijs­kih tirov na območje industrijs­ke cone Polica prišlo v proračun Republike Slovenije v prihodnjih dveh letih.«

Poleg tega je treba na predvidene­m območju »sprejeti tudi delni občinski podrobni prostorski načrt za potrebe avtobusneg­a terminala. Ko se bo prestavilo tire, se bo sprostil prostor zanj.« Če bo nova avtobusna postaja ob železniški, kranjska mestna občina načrtuje večje parkirišče Park & Ride (torej: parkiraj in se pelji z avtobusom).

Dokler se ti načrti ne bodo uresničili, bo imel Kranj še vedno neugledno in zastarelo avtobusno postajališ­če. Zdajšnji načrti namreč predvideva­jo selitev avtobusne postaje k železniški, zato dodatna vlaganja v obstoječe postajališ­če niso ekonomsko upravičena, so nam pojasnili na kranjski občini.

V Hrašah nočejo tehnološko­turistične­ga parka

V medvoški občini je pred osmimi leti odmeval projekt gradnje tehnično-turistične­ga parka pri vasi Hraše, katerega del bi bilo tudi dirkališče. Kot nam je tedaj predstavil Niko Mihelič, komentator dirk formule ena in eden od pobudnikov projekta, bi se bistvo projekta skrivalo v asfaltnih in makadamski­h površinah, kjer bi se v varnem okolju vozniki vseh starosti lahko učili vozniških veščin. A takšnih površin v Medvodah očitno ne bo.

»Projekt ni prišel daleč, saj se je že na začetku zataknilo pri umestitvi projekta v okolje. Vaščani so temu močno nasprotova­li. Čeprav smo zbrali dovolj podpisov, da bi projekt nadaljeval­i, se je investitor umaknil. Od tistega dneva naprej je projekt ostal na isti točki,« so nam pojasnili pobudniki gradnje Tehnično-turistične­ga parka Medvode.

In kaj naj bi megaprojek­t, ki se bo po nekaterih podatkih menda raztezal na sto hektarov velikem območju v gozdu, po drugih podatkih pa naj bi zajemal dvakrat večje območje, pravzaprav zajemal? Kot smo v Delu poročali ob predstavit­vi projekta, naj bi bili v parku dirkališče s tribunami, poligon varne vožnje, trgovine, restavraci­je, helidrom, jezero in steza za modeliranj­e. Hkrati bi bilo v parku tudi območje, rezerviran­o za kampiranje, zgradili bi še hotel, stezo za karting, muzej avtomobili­zma ter modelarski center.

»Bistven del tega parka bi bil poligon za varno uporabo kmetijskih strojev, uredili bi dirkališče, na katerem bi lahko vozili tudi formulo ena, a park ne bi nastal samo zaradi tega,« je o projektu, ki bi po nekaterih ocenah stal več kot 300 milijonov evrov, za Delo pred osmimi leti povedal Niko Mihelič.

A, kot zapisano, česa takega v Medvodah ne bo, saj so nam te dni tudi na tamkajšnji občini potrdili, da je projekt na mrtvi točki. Na vprašanje, kaj se dogaja s spremembo namembnost­i zemljišč, ki so jo napovedali pred osmimi leti, je Matej Osolnik iz županovega urada pojasnil: »Kar se tiče namembnost­i zemljišč, je občina Medvode pobudo v fazi sprejemanj­a občinskega prostorske­ga načrta izločila, saj se ne ujema s strategijo prostorske­ga razvoja naše skupnosti.« Hkrati je pojasnil, da so mnenje o projektu že pred osmimi leti »izrazili tudi krajani krajevne skupnosti Smlednik, ki so večinoma nasprotova­li projektu«.

 ?? Fotografij­i Jože Suhadolnik Foto računalniš­ki prikaz TTP Medvode ?? Zdajšnji župan Matjaž Rakovec se je selitve avtobusne postaje lotil drugače: avtobusni terminal bi radi priključil­i železniški postaji.
Kot kaže, bo imel Kranj še nekaj časa neugledno in zastarelo avtobusno postajališ­če. Ker načrti predvideva­jo selitev avtobusne postaje k železniški, dodatna vlaganja v obstoječe postajališ­če niso ekonomsko upravičena.
Na predvideno dirkališče v Hrašah, ki bi po nekaterih ocenah stalo 300 milijonov evrov, so hoteli privabiti tudi tekmovanje v formuli ena.
Fotografij­i Jože Suhadolnik Foto računalniš­ki prikaz TTP Medvode Zdajšnji župan Matjaž Rakovec se je selitve avtobusne postaje lotil drugače: avtobusni terminal bi radi priključil­i železniški postaji. Kot kaže, bo imel Kranj še nekaj časa neugledno in zastarelo avtobusno postajališ­če. Ker načrti predvideva­jo selitev avtobusne postaje k železniški, dodatna vlaganja v obstoječe postajališ­če niso ekonomsko upravičena. Na predvideno dirkališče v Hrašah, ki bi po nekaterih ocenah stalo 300 milijonov evrov, so hoteli privabiti tudi tekmovanje v formuli ena.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia