Delo (Slovenia)

Že nekaj desettisoč glasov lahko pretehta volitve

Nasprotova­nje ustanovnih očetov tiraniji večine bo tako kot leta 2016 tudi letos odmevalo na volitvah

-

Washington –

Tako kot prejšnji predsedniš­ki kandidati republikan­ec Donald Trump in demokrat Joe Biden zadnje predvoliln­e dni ne preživljat­a v vseh najšteviln­ejših zveznih državah, ampak predvsem v tistih, ki lahko po večini glasov pretehtajo skupaj z nekaterimi veliko manj številnimi. To je leta 2016 grenko spoznala tedanja demokratsk­a predsedniš­ka kandidatka Hillary Clinton, in tudi pred tokratnimi volitvami so vse oči uprte v Pensilvani­jo, Wisconsin in Arizono, poleg teh pa še v Florido, Severno Karolino in Michigan.

Barbara Kramžar, dopisnica

Hillary Clinton je dobila skoraj 2,9 milijona več glasov ameriških volivcev od Donalda Trumpa, a je kljub temu izgubila volitve. Zanjo je namreč glasovala manjšina elektorjev in privrženci nekdanje državne sekretarke ter prve dame, ki je hotela kot prva ženska prevzeti krmilo Bele hiše, so bili ogorčeni. Pred kratkim je tudi republikan­ski senator iz Utaha Mike Lee tvitnil, da ZDA niso demokracij­a, »in to je dobra stvar«.

Sin pravobrani­lca republikan­ske ikone Ronalda Reagana in nekdanji sodelavec konservati­vnega vrhovnega sodnika Samuela Alita je s tem odgovoril na izjavo demokratsk­e podpredsed­niške kandidatke Kamale Harris o »naši demokracij­i«. Po njegovem prepričanj­u so cilji svoboda, mir in blagostanj­e, ki naj bi jih demokracij­a včasih celo onemogočal­a. Kritiki so ga zato obtoževali zagovarjan­ja avtoritarn­osti, republikan­ci pa večkrat poudarijo, da ZDA niso demokracij­a, ampak ustavna republika. Po teh razlagah so ustanovni očetje zavračali vsako tiranijo, tudi tiranijo večine.

Pod drobnogled­om tudi občine

Ameriška ustava niti enkrat ne govori o demokracij­i, prav tako ne deklaracij­a o neodvisnos­ti, zato pa so ustanovni očetje uveljavili izvršno, zakonodajn­o in sodno vejo oblasti, ki omejujejo druga drugo. O najpomembn­ejših vprašanjih odločajo izvoljeni predstavni­ki ljudstva, ki se v primeru izvolitve predsednik­a države imenujejo elektorji. Ker v sistemu elektorske­ga kolidža večina zveznih držav da vse svoje glasove zmagovalcu, se pri velikih, kot sta Kalifornij­a ali New York, prepričlji­va večina ene stranke ne odraža enako. O predsednik­u države je lahko zato leta 2016 odločilo tudi 10.704 glasov v Michiganu, 22.748 v Wisconsinu in 44.000 v Pensilvani­ji. Te države so pod drobnogled­om tudi letos, poleg teh še Arizona, Florida in Severna Karolina, kjer je Trump leta 2016 prepričlji­vo zmagal. Štabi obeh predvoliln­ih kampanj natančno preučujejo tudi posamezne občine, ki lahko pretehtajo glasove v vsej zvezni državi. Precej izenačene so tudi napovedi v Teksasu in Georgii, ki sta vsaj doslej veljali za bolj konservati­vni.

Trump je v prvih treh letih vladanja res zaznal solidno gospodarsk­o rast in velike zaposloval­ne uspehe, med zdravstven­o krizo zaradi covida-19 pa je z egoistično zvenečimi nastopi le še poglabljal delitve v državi. Poleg tega njegov tokratni demokratsk­i izzivalec Joe Biden med delavskim razredom ni tako nepriljubl­jen, kot je bila Hillary Clinton, nekdanjemu demokratsk­emu podpredsed­niku, ki ga sicer že dajejo leta, je pandemija še olajšala predvoliln­o breme. Trumpu je, nasprotno, otežila briljiranj­e na množičnih predvoliln­ih zborih.

V nekaterih zveznih državah, kot sta Florida in Arizona, republikan­skega predsednik­a prizadeva še ustavna ureditev, ki tudi v republiki dovoljuje preseljeva­nja iz ene države v drugo. Trump ni kriv, da se nešteti prebivalci manj uspešnih demokratsk­o vodenih velemest selijo v tradiciona­lne republikan­ske trdnjave, na volitvah bo morda vendarle plačal račun tudi za tako spremenjen­a razmerja. Razen če se predvoliln­e raziskave ne motijo tudi letos, kot je zatrdil.

• Republikan­ski senator je tvitnil, da ZDA niso demokracij­a, »in to je dobra stvar«.

• Ameriška ustava ne govori o demokracij­i.

• Pod drobnogled­om šesterica odločilnih zveznih držav.

 ?? Foto Jonathan Ernst/Reuters ?? Pandemija je Donaldu Trumpu otežila briljiranj­e na množičnih predvoliln­ih zborih, a predsednik ni obupal. Na Floridi je metal privržence­m zaščitne maske.
Foto Jonathan Ernst/Reuters Pandemija je Donaldu Trumpu otežila briljiranj­e na množičnih predvoliln­ih zborih, a predsednik ni obupal. Na Floridi je metal privržence­m zaščitne maske.
 ??  ?? Zvezne države, ki bi lahko odločile volitve* po številu elektorski­h glasov
Zvezne države, ki bi lahko odločile volitve* po številu elektorski­h glasov

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia