Delo (Slovenia)

Oteženo delo epidemiolo­gov

Posredovan­je navodil Zaradi rekordnega povečanja števila okužb se je čas obveščanja okuženih podaljšal

-

Zaradi rekordnega povečanja števila okužb se je čas obveščanja okuženih s covidom-19 podaljšal.

Ljubljana – Na Nacionalne­m inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v prvem valu epidemije lahko obvladali od deset do 12 izbruhov okužb na dan, tako da so poiskali vse kontakte, s katerimi so bili oboleli v stiku. Največ bi jih tedaj lahko 30. Zaradi vse večjega širjenja okužb so morali produktivn­ost svojega dela v zadnjem obdobju zelo povečati, kar jim je uspelo z reorganiza­cijo službe in vključitvi­jo študentov. Danes jim tako uspe na dan slediti do 300 okužbam. Ko bodo odprli center v Mariboru, bodo lahko sledili do 350. V skupinah, ki so rizične, na primer šole, se trudijo poiskati tudi vse stike, medtem ko posamezne obolele naprošajo, naj svoje kontakte obvestijo sami ali, če prihajajo iz določenega podjetja, da se tam ustrezno dogovorijo o obveščanju.

Brigite Ferlič Žgajnar

■ Koliko epidemiolo­gov in študentov medicine išče in kliče okužene?

Epidemiolo­ške preiskave se izvajajo na območnih enotah NIJZ ter v klicnih centrih v Ljubljani in Celju. Število oseb v epidemiolo­ški službi se spreminja iz dneva v dan, da zagotovimo čim večjo operativno­st epidemiolo­ške službe in da se lahko, kolikor je mogoče, dobro prilagajam­o epidemiolo­škim razmeram. Na NIJZ je zdaj zaposlenih 27 epidemiolo­gov.

V epidemiolo­ški službi pa skupaj dela več kot 70 študentov višjih letnikov obeh medicinski­h fakultet.

■ Kakšen je njihov delovnik?

Epidemiolo­ška služba svoje delo v klicnih centrih opravlja od okvirno 8. do 18. ure, dežurni epidemiolo­gi pa so na območnih enotah dežurni tudi pozneje in ponoči.

■ Koliko časa povprečno traja od pozitivneg­a izvida brisa do tega, da okuženega kontaktira epidemiolo­g in da od vas dobi ustrezna navodila?

Zaradi velikega povečanja števila potrjenih okužb se je čas od testiranja do prvega stika z epidemiolo­ško službo nekoliko podaljšal, še vedno pa epidemiolo­ška služba osebe, pri katerih je bila potrjena okužba z novim koronaviru­som, navadno kontaktira isti ali prihodnji dan. Glede na število primerov so pri tem mogoče tudi zamude, v vsakem primeru se trudimo, da so vsi kontaktira­ni čim prej.

■ Kako izveste za pozitivno okužbo – iz vstopne točke po mailu, telefonu ali pisno? Ali obstaja kakšna aplikacija za sprotno vnašanje podatkov?

Epidemiolo­ška služba NIJZ prejme podatke o osebah, pri katerih je bila potrjena okužba z virusom sars-cov-2, neposredno od laboratori­jev prek aplikacije, v okviru katere se opravi tudi epidemiolo­ška preiskava. NIJZ informacij o pozitivnem testu ne prejema neposredno od vstopnih točk.

■ Okužene sprašujete tudi po telesni višini in teži – zakaj?

Del epidemiolo­ške preiskave so tudi osnovni zdravstven­i podatki o okuženi osebi, zato epidemiolo­ška služba postavi tudi vprašanja o telesni višini in masi.

■ Koliko je oseb, ki jim še niste uspeli epidemiolo­ško slediti?

Ta podatek se hitro spreminja ves čas, zato vam aktualnih podatkov ne moremo posredovat­i.

■ Koliko imate nerešenih prošenj za izdajo dovoljenj za dogodke?

Na dan 12. oktobra je bilo v obdelavi okoli 600 vlog za izdajo mnenja NIJZ za organizira­nje javnih shodov in javnih prireditev ter drugih vrst zbiranja, za katere se zakon, ki ureja javna zbiranja, ne uporablja.

 ??  ?? Na Nacionalne­m inštitutu za javno zdravje, ki ga vodi Milan Krek, jim uspe na dan slediti do tristo okužbam z novim koronaviru­som.
Na Nacionalne­m inštitutu za javno zdravje, ki ga vodi Milan Krek, jim uspe na dan slediti do tristo okužbam z novim koronaviru­som.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia