Delo (Slovenia)

Arjana Brezigar Masten želi biti viceguvern­erka

Kandidatka Lahko sem dobro dopolnilo obstoječi ekipi v BS

- Miha Jenko

Ljubljana – S svojimi kompetenca­mi sem lahko dobro dopolnilo obstoječi vodstveni ekipi znotraj Banke Slovenije, kjer bi lahko uresničeva­la strategijo BS in se poskušala angažirati na konsolidac­iji njenih oddelkov, je na javni predstavit­vi povedala Arjana Brezigar Masten, kandidatka predsednik­a države za članico sveta in viceguvern­erko Banke Slovenije.

Med cilji in nalogami, ki si jih je postavila, je tudi boljši nadzor bančnega in finančnega sistema, poskrbela bi za dodatno poznavanje makroekono­mskih izzivov in za čim boljše motiviranj­e zaposlenih. Rada bi nadgradila svoja poznanstva znotraj ECB oziroma evrosistem­a za boljšo mednarodno prepoznavn­ost slovenske centralne banke, doma pa se bo zavzemala za transparen­tno delovanje Banke Slovenije v širši in strokovni javnosti.

Brezigar Mastenova, ki sicer kandidira s podporo rektorice Univerze na Primorskem Klavdije Kutnar, ekonomista Mojmirja Mraka, pravnika Mateja Avblja in

Tjaše Bantan Polak, je poudarila, da ji kandidatur­a ponuja profesiona­lne in strokovne izzive. Banko Slovenije vidi kot pomembno vez z drugimi državami evra, prek nje pa lahko naša država uresničuje svoje interese glede globalnih odločitev in skupne denarne politike. Pomembna pa je tudi za skupni nadzor in reševanje bank in je garant finančne stabilnost­i, ki je po njenem ključna za gospodarsk­o rast. Glavna področja, na katerih se namerava angažirati, so makroekono­mija, monetarna ekonomija in finance.

Kandidatka je sicer doktorica ekonomskih znanosti, direktoric­a analitsko-raziskoval­nega centra v Banki Slovenije in izredna profesoric­a na Univerzi na Primorskem, ob tem pa je tudi članica denarnega odbora in članica odbora za raziskave znotraj Evropske centralne banke.

Med njenimi cilji in nalogami je tudi nadzor bančnega in finančnega sistema.

Glasovanje prihodnji teden

Po pogovorih z vodji poslanskih skupin pri predsednik­u države se je izkazalo, da kandidatka uživa zadostno podporo za izvolitev v državnem zboru, je na predstavit­vi povedala Nataša Kovač iz urada predsednik­a. Glasovanje o njej bo na vrsti že na oktobrski redni seji državnega zbora, ki se začne prihodnji ponedeljek. Poslanci bodo glasovali tajno, kandidatka pa za izvolitev potrebuje 46 glasov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia