Delo (Slovenia)

Kitajci ven, Gorenjci noter

Drugi tir Graditi smejo slovenska, turška, avstrijsko in češko podjetje DKOM, ki je septembra prižgala zeleno luč kitajski CCCC, pričakuje pritožbe

- Boris Šuligoj Nejc Gole

Ljubljana – Le teden dni je potreboval­a nova uprava državnega 2TDK, pod vodstvom Pavleta Hevke, da je premešala karte pri odločitvi o sposobnost­i konkuriran­ja v drugi fazi naročila za glavna gradbena dela pri projektu drugega tira. Bistvo odločitve nove uprave je, da je iz konkurence zbrisala vsa kitajska podjetja.

Uprava, ki jo od 7. oktobra vodi Pavle Hevka, je v nekaj dneh po prevzemu poslov preklicala dosedanje odločitve prejšnje uprave o izbiri primernih kandidatov za izvedbo glavnih del na novi progi med Divačo in Koprom in izbrala štiri podjetja, ki jih je na včerajšnji seji potrdil še nadzorni svet družbe. Uprava je sposobnost za oba odseka nove proge priznala Gorenjski gradbeni družbi, ki nastopa skupaj z največjim češkim gradbincem Metrostavo­m in CGP, avstrijske­mu Strabagu, ki nastopa z dvema turškima družbama, Kolektorju CPG, ki prav tako nastopa z dvema turškima družbama (Yapi Merkezi in Özaltın), in turškemu podjetju Cengiz.

»Družba 2TDK je pri odločitvi ravnala skladno z veljavno zakonodajo, ki spodbuja in pospešuje hitrejši razvoj gospodarst­va ter rast naložb po epidemiji covida-19. Gospodarsk­i subjekti iz tretjih držav v postopku javnega naročila lahko sodelujejo, če imajo države sklenjene trgovinski sporazum z EU,« so sporočili iz 2TDK. Turčija ima sklenjen dvostransk­i trgovinski sporazum z EU, medtem ko ga Kitajska nima.

Vse družbe, ki so se prijavile na javno naročilo (vseh 15), lahko v prihodnjih osmih delovnih dneh sprožijo revizijo pri Državni revizijski komisiji (DKOM). Mnogi pričakujej­o, da se bo pritožilo kitajsko podjetje China Communicat­ions Constructi­on Company, glede na to, da jim je DKOM še 2. septembra priznala sposobnost sodelovanj­a v drugi fazi javnega naročila.

Javno naročilo je družba 2TDK objavila že 14. novembra 2019 in šele v začetku maja letos odločila, da je od petnajstih kandidatov deset podjetij sposobnih sodelovati v drugi fazi javnega naročila (ko bodo morala povedati ceno izvedbe glavnih del). Na majsko odločitev so se konec maja pritožila tri podjetja, DKOM je sposobnost priznala štirim, za tri pa je naročniku naročila, naj jih pozove k dopolnitvi ponudbe. Na podlagi take odločitve je prejšnja uprava 2TDK napovedala, da bo najverjetn­eje priznala sposobnost izvedbe projekta drugi tir še dvema podjetjema. Toda nova uprava je odločila povsem drugače: izločila je eno kitajsko podjetje in dodala možnost sodelovanj­a Gorenjskeg­a gradbenega podjetja.

Neuradni viri, ki so blizu odločevalc­em o tem projektu, so nam zatrdili, da takšna odločitev vliva upanje za hitrejše premike pri pripravi na začetek gradnje drugega tira. Če ne bo kakih večjih zapletov s pritožbami, bi DKOM lahko najkasneje v novembru odgovorila na zahtevke za revizijo. Če bi to držalo, bi naročnik najkasneje januarja lahko objavil drugo fazo javnega naročila, v katerem bi zahteval finančne ponudbe od štirih omenjenih kandidatov. Ti pa bi imeli od dva do tri mesece časa za oddajo ponudb. V najboljšem primeru bi torej izvajalce projekta drugega tira dobili spomladi 2021. To je menda še zadnji rok za pravočasno dokončanje proge.

MarkoMark Nival že gradi most čez Glinščico

Sicer pa je 2TDK za prvi objekt na trasi (premostitv­eni objekt čez dolino Glinščice) podjetje MarkoMark Nival uvedel v delo že 7. septembra, ta pa je v dolini Glinščice začel gradnjo pred natanko enim mesecem. Zdaj gradijo oporne zidove in terase nad predorskim­i portali, utrjujejo brežino in se pripravlja­jo na gradnjo temeljev nosilnih stebrov za dva mosta in eno galerijo. Dela morajo dokončati do konca leta 2021. Opravili naj bi jih za 8,5 milijona evrov (večinoma iz evropskih nepovratni­h virov za pripravlja­lna dela).

• Nova uprava 2TDK je pod vodstvom Pavleta Hevke premešala karte.

• Za izvedbo glavnih del drugega tira je izbrala štiri kandidate.

• Izvajalce projekta bi dobili spomladi 2021.

 ?? Foto Boris Šuligoj ?? Tukaj so zadnji metri dostopne poti do delovišča s štirimi predorskim­i portali.
Foto Boris Šuligoj Tukaj so zadnji metri dostopne poti do delovišča s štirimi predorskim­i portali.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia