Delo (Slovenia)

15. oktober je prišel prehitro

Brexit Johnsonov rok za dogovor o prihodnjih odnosih z EU bo očitno prezrt

- Jure Kosec

Iztek neuradnega roka, ki si ga je za sklenitev dogovora o prihodnjih odnosih z EU postavila britanska vlada, bo najverjetn­eje minil brez posledic tudi zaradi počasnega, a vseeno opaznega zbliževanj­a obeh pogajalski­h strani vsaj pri nekaterih ključnih vprašanjih.

Petnajsti oktober je bil na koledarju Borisa Johnsona označen kot dan, ko bi dogovor med Londonom in Brusljem morali spraviti pod streho. V nasprotnem primeru, je nakazal britanski premier, bi vsi skupaj morali sprejeti dejstvo, da dogovora ne bo, in se začeti pripravlja­ti na scenarij, po katerem bi EU in Združeno kraljestvo od 31. decembra, ko se bo končalo tako imenovano prehodno obdobje po brexitu, prešli na ohlapen trgovinski režim, ki bi temeljil na pravilih Svetovne trgovinske organizaci­je.

To bi skoraj zagotovo pomenilo vzpostavit­ev carinskih ovir oziroma radikalen rez v gospodarsk­ih odnosih med Unijo in njeno nekdanjo članico, ki se po britanskem izstopu iz EU tako rekoč niso spremenili. Združeno kraljestvo je skladno z ločitvenim sporazumom namreč še vedno del evropskega enotnega trga in carinske unije, in tako bo ostalo do konca leta, ko bi moral sedanji režim nadomestit­i trgovinski dogovor, s katerim bi se obe strani izognili pregovorne­mu prepadu.

Rok, ki si ga je postavil Johnson, ni isti, kot si ga je za sklenitev dogovora postavila evropska komisija. Njen se bo iztekel čez petnajst dni. A tako kot 15. oktober bo tudi 31. oktober za pogajalce prišel hitro – prehitro.

Ribolov kot vprašanje suverenost­i

Tisti, ki pogajanja med Brusljem in Londonom spremljajo od blizu, nad razpletom dogodkov niso presenečen­i. Na tej točki nihče ni pričakoval preboja. Pričakoval­i so predvsem dramo, ki je prišla v obliki spornega britanskeg­a zakona o notranjem trgu in za katero bi lahko poskrbela odločitev ene, druge, ali pa obeh strani, da bosta pospešili priprave na scenarij brez dogovora.

Tudi v tem primeru ni pričakovat­i takojšnjeg­a propada pogajanj. Kljub težavam, nihanju zaupanja in kompleksno­sti iskanja rešitev, ki bi zadovoljil­e vse vpletene, je želja po dogovoru tako v Londonu kot v Bruslju še vedno močna. Pogoj za njegovo sklenitev je rešitev odprtih vprašanj, predvsem tistih, povezanih s konkurenčn­ostjo in ribolovom. Medtem ko naj bi na prvem področju v zadnjem času po navedbah virov prišlo do pozitivnih premikov, na drugem ni mogoče govoriti o napredku.

Četudi ribolov igra majhno vlogo v otoškem gospodarst­vu, saj predstavlj­a zgolj 0,12 odstotka britanskeg­a bruto domačega proizvoda, njegovega pomena v kontekstu brexita ne gre podcenjeva­ti. Navsezadnj­e je bila ena od ključnih obljub zagovornik­ov izstopa iz EU, da bo Združeno kraljestvo po brexitu znova vzpostavil­o nadzor nad ribolovnim­i vodami, v katerih več kot polovico letnega ulova poberejo ribiške ladje iz drugih evropskih držav.

V tem pogledu je ribolov izrazito politično vprašanje, na podlagi katerega bo marsikater­i volivec ocenjeval uspeh britanske vlade v pogajanjih z Brusljem. Njegov pomen je izrazit tudi v kontekstu naraščanja podpore škotski neodvisnos­ti. Johnsonova vlada si želi pokazati, da brexit prinaša koristi tudi Škotom, ki so na referendum­u pred štirimi leti glasovali proti izstopu iz EU. Eden od načinov, kako lahko to stori, je, da se zavzame za tamkajšnje ribiče.

 ?? Foto Daniel Leal-Olivas/AFP ?? Britanski premier Boris Johnson se je včeraj po telefonu slišal s predsednic­o evropske komisije Ursulo von der Leyen, s katero sta govorila o napredku v pogajanjih.
Foto Daniel Leal-Olivas/AFP Britanski premier Boris Johnson se je včeraj po telefonu slišal s predsednic­o evropske komisije Ursulo von der Leyen, s katero sta govorila o napredku v pogajanjih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia