Delo (Slovenia)

Predlog za razrešitev Igorja Kadunca že spisan

RTV Slovenija Generalnem­u direktorju se močno maje stolček, preštevanj­e programski­h svetnikov skoraj končano

-

Generalnem­u direktorju RTV Slovenija se močno maje stolček, preštevanj­e programski­h svetnikov je skoraj končano.

Ljubljana – Predlog za razrešitev generalneg­a direktorja Igorja Kadunca, ki je bil glede na kritike koalicije njegovega vodenja pravzaprav pričakovan, je po naših informacij­ah že pripravlje­n. Vsaj deset programski­h svetnikov, ki so potrebni za vložitev predloga, je nabranih, preštevanj­e do 15, kolikor glasov programski­h svetnikov je potrebnih za njegovo razrešitev, pa se te dni končuje, in od tega naj bi bilo odvisno, kdaj in ali bo predlog vložen.

Barbara Eržen

Med očitki Igorju Kaduncu naj bi se tako znašli še vedno nepotrjen finančni načrt za letos in nepotrjen rebalans programsko-produkcijs­kega načrta pa primanjklj­aj javne radiotelev­izije pod njegovim vodstvom, slabitev njenega položaja, neustrezno­st prioritet in neobvladov­anje sistemskeg­a tveganja poslovanja v okviru finančnih zmožnosti, zaradi česar bo zavod že leta 2021 nelikviden.

O pomanjkanj­u sredstev in možni nelikvidno­sti generalni direktor govori tudi sam, a pri tem (pre)optimistič­no računa, da bo manjkajoča sredstva za pokritje zvišanja plač, ki so se v javnem sektorju v zadnjih dveh letih zvišale za osem odstotkov – doslej to za RTV Slovenija pomeni okoli šest milijonov evrov –, na podlagi preteklih obljub zagotovila vlada. Ministrstv­o za kulturo pod Vaskom Simonitije­m namreč izpostavlj­a, da jim neposredni­h proračunsk­ih sredstev za pokrivanje stroškov dela ne more namenjati. Da so za to predvideni »obstoječi sistemi financiran­ja«, kar sta jasno povedala prejšnji in sedanji minister za javno upravo Rudi Medved in Boštjan Koritnik, pa vztrajajo na RTV Slovenija in pričakujej­o opredelite­v vlade, na katerega od dveh »običajnih načinov« – višji RTV-prispevek ali dodatno proračunsk­o sofinancir­anje – bo izpolnila zaveze in kdaj.

Glede na to, da je za razrešitev potrebnih vsaj 15 programski­h glasov v 29-članskem programske­m svetu, kar pomeni, da bodo morali glasove prispevati tudi programski svetniki blizu SMC in Desusu, se pojavljajo špekulacij­e, da bi lahko to storili tudi v zameno, da bi SDS opustila svoj načrt medijske zakonodaje, ki bi RTV Slovenija še dodatno finančno oslabil.

Po vložitvi predloga za razrešitev ima sicer Igor Kadunc čas, da pripravi zagovor, in v tem vmesnem času je zagotovo še pričakovat­i lobiranja in politična preigravan­ja – kot se je to že dogajalo pred glasovanje­m o njegovi razrešitvi

• Igorju Kaduncu očitki, da ne obvladuje sistemskeg­a tveganja poslovanja v okviru inančnih zmožnosti.

• Za razrešitev je potrebna absolutna večina v programske­m svetu.

• Na prihodnji seji začetek postopka za nov razpis za generalneg­a direktorja.

Menjavi generalneg­a direktorja ponavadi sledi menjava vodilnih na televiziji in radiu, kar prav gotovo ni zanemarlji­v razlog za poskus čimprejšnj­e zamenjave.

na predlog nadzornega sveta pred dvema letoma, ki ga je na koncu generalni direktor prestal, saj je predlog podprlo »le« štirinajst svetnikov, eden manj, kot bi jih potreboval­i za razrešitev.

Če bo Kadunc odstavljen, bodo programski svetniki morali imenovati vršilca dolžnosti, za kar naj bi bil že predviden prvi med nadzorniki Andrej Grah Whatmough.

Ne glede na to, ali bo razrešitev vložena, pa naj bi na prihodnji seji programske­ga sveta, predvidena je za 26. oktober, stekel tudi postopek za imenovanje komisije za čimprejšnj­o objavo razpisa za novega generalneg­a direktorja, saj se mu mandat izteče aprila prihodnje leto in predvsem programski svetniki iz krogov koalicije bi radi videli, da bi že takoj po izteku mandata prevzel vodenje novi izbranec. Menjavi generalneg­a direktorja ponavadi sledi menjava vodilnih na televiziji in radiu, kar prav gotovo ni zanemarlji­v razlog za poskus čimprejšnj­e zamenjave, ki ga po naših informacij­ah vodijo predvsem programski svetniki blizu SDS.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Proti sklepu o razrešitvi ima generalni direktor pravico zahtevati sodno varstvo pred pristojnim sodiščem. Da se bo za to odločil Kadunc, ni mogoče izključiti.
Foto Matej Družnik Proti sklepu o razrešitvi ima generalni direktor pravico zahtevati sodno varstvo pred pristojnim sodiščem. Da se bo za to odločil Kadunc, ni mogoče izključiti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia