Delo (Slovenia)

Zahteva opravičilo in tono mačje hrane

Mačja tožba Svetlana Makarovič toži Svetlano Slapšak zaradi izjave, da slabo skrbi za svoje muce

- Tomica Šuljić

Svetlana Makarovič toži Svetlano Slapšak zaradi izjave, da slabo skrbi za svoje mačke.

Ljubljana – Že lansko jesen je biografija Svetlane Makarovič Luciferka dvignila precej prahu – ne toliko zaradi dobre prodaje in branosti, temveč predvsem zaradi spora, ki se je razvil med prvotno štirimi avtorji, med katerimi je tudi Svetlana Slapšak. Spor med njo in Makaroviče­vo se bo očitno nadaljeval na sodišču.

Sprva so načrtovali, da bosta Luciferko poleg Svetlane Makarovič in soavtorja Mateja Šurca soustvarja­la publicistk­a Svetlana Slapšak in novinar Erik Valenčič. Vendar se je z njima Makaroviče­va razšla še pred izidom knjige, po njem pa se je začelo pranje umazanega perila med avtorji. Lanskega novembra, ko je biografija izšla, se je Svetlana Makarovič najprej zapletla v spor z založbo, kmalu pa še v večjega in večdnevneg­a z nesojenima sodelavcem­a, ki knjige nista ustvarjala ves čas. Dolžina sodelovanj­a se je po izjavah Makaroviče­ve na eni strani ter Slapšakove in Valenčiča na drugi precej razlikoval­a, prav tako je bil razhod vsebinske narave.

Ko smo Makaroviče­vo leto dni po javnem sporu povprašali, za kaj je šlo, je takole pojasnila razmerja: »Štirje smo začeli knjigo delati, ampak ker je to knjiga o meni, sem jaz tudi imela kako besedo vmes.« Slapšakovo je poznala že pred začetkom sodelovanj­a, po njenem delu in objavah, nam je dejala: »Cenim jo kot zelo izobraženo publicistk­o. Odkar pa jo poznam kot človeka, je ne maram več.«

»Muce v bednem stanju«

Lani so si – ob javnem pojasnjeva­nju, kaj vse je med njimi šlo narobe in po čigavi krivdi – v nekaj dneh izmenjali več javnih pisem oziroma obtožb s slikovitim jezikom in sporočili. Med njimi je bila izjava Svetlane Slapšak o Makaroviče­vi: »Naj piše in bolj neguje svoje mačke, ki so bile, ko sem jih imela priložnost opazovati, v precej bednem stanju, ena je v tem obdobju tudi umrla.« Izjavo je objavilo več medijev, prav tako se je nanjo odzvala naslovnica, odločila se je namreč, da bo Slapšakovo tožila zaradi klevetanja.

»Tožim jo zaradi klevete,« nam je pojasnila, »ker je objavila, da slabo skrbim za svoje muce, da so bile v bednem stanju, ko jih je ona videla, in da je ena celo umrla. To pa je šlo čez vsako mero.« Makaroviče­va je namreč znana kot velika ljubitelji­ca mačk in njihova skrbnica, trenutno ima štiri. »Imam najmanj dvajset prič, ki poznajo moje življenje. In veterinars­ko oskrbo, in donacije društvom za zaščito živali, in brezdomne muce …« je naštela svoje mačjeljubn­e dejavnosti oziroma področja.

Tudi Svetlana Slapšak nam je potrdila tožbo, kaj več pa ne. »Seznanjena sem, a nimam nobenih izjav, nočem komentirat­i,« je dejala na kratko. Svoje stališče bo seveda imela priložnost predstavit­i na so

• Svetlana Makarovič je vložila tožbo zoper Svetlano Slapšak.

• Sporna je izjava, da so njene mačke v bednem stanju.

• Spor se je vnel po aferi glede biograije Makaroviče­ve.

dišču, 13. novembra je napovedano soočenje Makaroviče­ve in Slapšakove v sodni dvorani.

Tudi Slapšakova ima posvojeni mački

Prekinitev njunega sodelovanj­a Makaroviče­va sicer pojasnjuje tako: »Ona se je zavezala, da bo naredila bibliograf­ijo in napisala esej o moji poeziji. Čas je tekel, tega ni naredila, od nje nismo dobili nič uporabnega.« Tožba vsebuje dva zahtevka. Slapšakova bi morala kleveto preklicati v tistih medijih, ki so jo objavili, in se Makaroviče­vi opravičiti, drugi zahtevek pa je precej nevsakdanj­i: »Poleg tega zahtevam, da financira eno tono mačje hrane za brezdomne muce v Sloveniji.«

Slapšakovo smo izrecno vprašali o zahtevku glede mačje hrane, a nam na to prav tako ni odgovorila. Sicer pa ima tudi sama dve mački, posvojeni iz zavetišča.

 ??  ?? Biografijo Svetlane Makarovič Luciferka je zasenčila afera.
Biografijo Svetlane Makarovič Luciferka je zasenčila afera.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia