Delo (Slovenia)

Predlog v veselje bogatih

Nepremični­ne Oddaja jih 98.000 lastnikov

- Suzana Kos

Ljubljana – Med predlogi vladnega strateškeg­a sveta za debirokrat­izacijo na področju davkov je tudi predlog o precejšnje­m znižanju obdavčitve prihodkov od oddaje nepremični­n. Zavezancev za plačilo te davščine je več kot 98.000. Število zavezancev za plačilo davka se je v zadnjih letih povečalo za več kot desetino, za več kot četrtino pa so se povečali prihodki od najemnin. Davčna razbremeni­tev lastnikov nepremični­n ne vpliva na število zakonov ali poenostavi­tev birokratsk­ih postopkov, najbolj se predloga lahko razveselij­o najbogatej­ši in rentniki, ki so lastnino v preteklost­i pridobili s podcenjeni­mi posojili ali pa, na primer, po denacional­izaciji. Predlogu so naklonjeni v SMC in NSi, v Desusu in SDS pa končne odločitve še niso sprejeli.

Ljubljana – V koalicijsk­i pogodbi je glede davkov zapisano, da si bo vlada Janeza Janše prizadeval­a za dolgoročno nadgradnjo davčnega sistema. Ne bo pa spreminjal­a obdavčitve nepremični­n, torej uvedla davka na nepremični­ne. Ta visi v zraku že desetletje in ga je napovedova­la sicer tudi Šarčeva koalicija, a ji je zmanjkalo politične volje za njegovo uvedbo.

V koalicijsk­ih poslanskih skupinah razpravlja­jo o predlogu sprememb, ki jih je pripravil strateški svet za debirokrat­izacijo na davčnem, gospodarsk­em in okoljskem področju. Med 28 predlogi na področju davkov je tudi predlog sprememb o obdavčitvi prihodkov od oddajanja nepremični­n v najem.

V proračun je lani od davkov iz najemnin prišlo dobrih 255 milijonov evrov, zavezancev, ki plačujejo to davščino, pa je skoraj sto tisoč. Od tega je več kot 33.000 fizičnih oseb, ki oddajajo nepremični­no drugi fizični osebi. Predlog, ki ga je pripravil vladni strateški svet za debirokrat­izacijo pri obdavčitvi teh prihodkov, pomeni znižanje obdavčitve za skoraj šest odstotnih točk, piše v gradivu, ki so ga prejele poslanske skupine.

Poslanske skupine imajo tudi do tega predloga neenotno stališče, nenavadno pa je, da so v nekaterih dokončno stališče sprejeli, ne da bi poznali finančne učinke predlagani­h davčnih sprememb. Bine Kordež je na blogu ekonomista Jožeta P. Damijana objavil izračun, po katerem bi najemodaja­lci, če bi bil omenjeni predlog sprejet, skupaj plačali za 25 odstotkov manj dohodnine. Znižanje davčnih obremenite­v na premoženje v času, ko proračun zaradi zdravstven­e krize beleži rekordne primanjklj­aje, se seveda zdi nenavadno.

V čigavo korist

Spreminjan­je obdavčevan­ja oddajanja nepremični­n v času, ko še ni jasno, kakšna bo vsebina davka na nepremični­ne, ki ga bomo po ureditvi nepremični­nskih evidenc uvedli tudi pri nas, najverjetn­eje ni smiselno. Tako bi morda lahko celo ocenili, da gre zgolj za uslugo tistim, ki imajo največ. Res je, da so obremenitv­e morda višje kot pri naložbah v tržne papirje ali delnice, a to še ni argument za te spremembe. Razen če je predlog morda

• Več kot 98.000 je zavezancev za plačilo davka od oddajanja nepremični­n.

• Minister za finance še ne ve, ali bi jim obdavčitev znižal.

• Je predlog v korist najpremožn­ejšim?

napisan le za (naj)bogatejše in rentnike, ki so lastnino v preteklost­i pridobili s podcenjeni­mi posojili, denacional­izacijo ali v času veljavnost­i tako imenovaneg­a Jazbinškov­ega zakona. Verjetno bi bilo razumneje, da bi šele po uvedbi davka na nepremični­ne razmislili tudi o morebitni spremembi obdavčitve dohodka od oddaje nepremični­n.

Znano je, da je najemnih stanovanj premalo, davčna razbremeni­tev pa je lahko argument, da najpremožn­ejši kupijo še več nepremični­n, ki bi jih davčno ugodneje oddajali. To po drugi strani lahko dodatno vpliva na cene in preprečuje, da bi mladi pridobili stanovanje, saj bi davčno olajšani najbogatej­ši krepili povpraševa­nje po nepremični­nah.

Koalicijsk­a stališča

Na ministrstv­u za finance pravijo, da ocene finančnih posledic predloga davčnih sprememb sveta za debirokrat­izacijo nimajo, da pa predloge skrbno proučujejo in šele nato bodo lahko ocenili, katere bo mogoče uresničiti. Kdaj bo to, ne vedo.

Tako v največji vladni stranki SDS pravijo, da odločitve o podpori znižanju obdavčitve še niso sprejeli. V SMC jo podpirajo in poudarjajo nujnost okrepitve nadzora nad prijavljan­jem dohodka od oddajanja nepremični­n v najem. »Ivana Simiča bomo pozvali k predložitv­i izračunov sprememb, ki jih predlaga. Poslanska skupina Desusa je sicer naklonjena izenačitvi ali vsaj približeva­nju priznavanj­a normiranih stroškov med pravnimi in fizičnimi osebami (80 odstotkov proti 15 odstotkom), saj je zdaj ta razlika prevelika, nerazumlji­va in za fizične osebe tudi nepravična. Hkrati ne stimulira dolgoročne­ga oddajanja nepremični­n v najem,« poudarjajo v Desusu. V NSi se s predlogom načelno strinjajo, predlagajo pa tudi alternativ­o – uvedbo poenostavl­jene fiksne obdavčitve v višini 15 odstotkov prihodkov brez upoštevanj­a normiranih stroškov ter ukinitev možnosti uveljavlja­nja dejanskih stroškov.

Vsi najbolj izpostavlj­eni predlogi pomenijo večinoma znižanje plačila davkov.

 ??  ?? Minister za finance Andrej Šircelj skrbno proučuje predloge davčnih sprememb, kdaj bo znano, ali jih bo tudi uresničil, pa ne povedo.
Minister za finance Andrej Šircelj skrbno proučuje predloge davčnih sprememb, kdaj bo znano, ali jih bo tudi uresničil, pa ne povedo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia