Delo (Slovenia)

Stroka ga podpira, ministrstv­o zavrača

Pedagoški inštitut Ministrstv­o za izobraževa­nje proti direktorju

- Ali Žerdin

V jutrišnji Sobotni prilogi bo objavljen intervju z Igorjem Ž. Žagarjem, dosedanjim direktorje­m Pedagoškeg­a inštituta. Pred tednom dni je vlada na inštitut poslala kratko sporočilo, da k njegovemu imenovanju ne daje soglasja. Utemeljitv­e ni bilo.

Igor Ž. Žagar je vodenje Pedagoškeg­a inštituta prevzel pred petimi leti, ko se je ta spopadal z neurejeno finančno situacijo in organizaci­jskimi težavami. V petih letih je uredil finance, saniral organizaci­jske kratke stike, institucij­a, ki nastavlja ogledalo slovenskem­u izobraževa­lnemu sistemu, pa vestno, pravočasno in natančno poroča Javni agenciji za raziskoval­no dejavnost RS. Pod črto, Pedagoški inštitut je odličen javni raziskoval­ni zavod.

Po objavljene­m razpisu za direktorja je Žagar edini izpolnjeva­l razpisne kriterije, znanstveni svet inštituta ga je ob ponovni kandidatur­i soglasno podprl. Kar je redkost in hkrati priznanje stroke, da je svoje delo izvrstno opravil.

Tudi upravni odbor inštituta, v kateri ima vlada dva predstavni­ka od petih, ga je podprl in imenoval za direktorja. Imenovanje bi morala potrditi še vlada. A ga ni potrdila, čeprav so predstavni­ki ministrstv­a za izobraževa­nje, znanost in šport trdili, da ima njihovo podporo.

Pregled postopkov, ki ga je po obvestilu, da ni dobil soglasja vlade k imenovanju, izvedel Žagar, je pokazal, da je predstavni­ca ministrstv­a, ki se je udeležila seje vladne komisije za administra­tivne zadeve in imenovanja, komisijo obvestila, da Žagar nima podpore ministrstv­a. Sledilo je veliko spreneveda­nja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia