Delo (Slovenia)

Sojenje kot resničnost­ni šov?

Neposredni prenos Nadzor javnosti sojenja vsekakor mora biti, a vprašanje je, do kod seže ta pravica

- Mitja Felc

Ljubljana – Posvet vseh treh vej oblasti pri predsednik­u države je med drugim razkril vnovično težnjo predsednik­a vlade Janeza Janše, da bi imela javnost možnost spremljanj­a sojenja obravnav v (neposredni­h) prenosih. Ideja ni nova, a je njena realizacij­a vse prej kot preprosta, predvsem pa bi bila potrebna resna analiza, ali je sploh smiselna.

Sodstvo ima v vsaki demokratič­ni družbi izredno pomembno vlogo pri zaupanju v pravičnost pri delovanju države, zato morajo zanj veljati posebna pravila, ki po eni strani omogočajo avtonomnos­t sodnikov in odločanja izključno na podlagi zakonov, brez sankcionir­anja, če odločitev kateri od (političnih) sil ni pogodu. Na drugi strani pa mora biti nadzor nad sodnim procesom in odločitvij­o sodišča omogočen, saj se predvsem tu ločimo od avtoritarn­ih sistemov, v katerih sojenja potekajo za hermetično zaprtimi vrati.

»Sodba v imenu ljudstva« je nekaj, kar velja v razvitih državah, pri čemer to ni le floskula, ampak ima izrazit pomen, vezan na ustavno ureditev. Pri nas to pooseblja 3. člen ustave, kjer ima oblast ljudstvo, po drugi strani pa izrek v imenu ljudstva pomeni tudi, da je odločitev sodišča v imenu vseh državljank in državljano­v, ki stavijo na pravico, sodniki so le ustrezno usposoblje­ni in posebej izbrani delivci pravice.

Javnost izločena le redko

Sodniki smejo le v redkih primerih zainteresi­rani javnosti in medijem pokazati vrata, češ da ni zakonske podlage za navzočnost javnosti – kadar so, denimo, vpleteni mladoletni­ki, ko gre za spolne delikte ali kadar ocenijo, da se bo razpravlja­lo o temah, ki bi lahko vplivale na državno varnost ali pri katerih bi se javnosti po nepotrebne­m razkrili občutljivi podatki.

Navzočnost medijev pa ima večplasten pomen, predvsem gre za obveščanje javnosti, nadzor nad delom sodnikov, tožilcev in tudi odvetnikov.

Kot že v prejšnji vladi pod vodstvom Janeza Janše se tudi tokrat rojevajo ideje, ki spominjajo na ameriški »court TV«, to pomeni, da se določene obravnave prek videopovez­ave prenašajo v celoti.

Stroka takšnim idejam bolj ali manj nasprotuje, saj opozarja, da bi se tako resničnost­ni šovi prenesli v razpravno dvorano, kamor ne sodijo. Med zagovornik­i takšnega nadzora nad delom sodišč je še največ odvetnikov, saj – to nekateri odkrito priznavajo – to za njih lahko pomeni tudi »oglaševanj­e svojega dela«, kar jim zakon sicer prepoveduj­e.

Potrebna temeljita strokovna analiza

Preden bi se takšnega projekta lotili, je treba poseči v zakonodajo, urediti tehnična sredstva, kar je povezano predvsem s financami, predvsem pa natančno določiti pravila igre, saj vsa sojenja brez izjem ne bi bila primerna za prenašanje v javnost prek videopovez­ave.

Po mnenju ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič bi bilo treba tak predlog temeljito in strokovno preučiti. »Vsekakor zagovarjam transparen­tnost dela, vendar pa je nujno upoštevati razloge, zaradi katerih je javnost absolutno izključena. Poleg tega bi bilo treba opraviti test sorazmerno­sti med pravico javnosti vedeti ter varstvom osebnih podatkov in dostojanst­va posameznik­a (obdolžence­v, prič, oškodovanc­ev) v postopku,« je pojasnila osnovna vprašanja, ki se pri tem pojavljajo.

Na ministrstv­u dodajajo še, da veljavna ureditev že omogoča snemanje celotne glavne obravnave. Način izvajanja javnosti sojenja določa sodni red, ki omogoča tudi snemanje in fotografir­anje glavne obravnave, kar je dovoljeno neposredno pred začetkom in ob ustni razglasitv­i odločitve.

»Sodnik, ki vodi postopek, snemanje dopusti v obsegu, ki je potreben za pravilno obveščanje javnosti, in na način, ki najmanj ovira potek postopka. S tem so sodniku dana sredstva, da se osebnostne pravice strank v fazi fotografir­anja in snemanja ustrezno zavarujejo, tudi upoštevaje njihovo voljo,« še pravijo na ministrstv­u.

 ?? Foto Marko Feist ?? Preden bi se začeli resneje pogovarjat­i o neposredne­m prenosu sojenj, je treba opraviti temeljito analizo o smiselnost­i tega.
Foto Marko Feist Preden bi se začeli resneje pogovarjat­i o neposredne­m prenosu sojenj, je treba opraviti temeljito analizo o smiselnost­i tega.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia