Delo (Slovenia)

DUTB prodaja svoj delež v Cinkarni Celje

Prodaja Cinkarna deluje v ciklični panogi, poskusi prodaje v preteklost­i neuspešni

-

Družba za upravljanj­e terjatev bank (DUTB) je objavila javni razpis za zbiranje nezavezujo­čih ponudb za nakup delnic Cinkarne Celje. DUTB jih prodaja 104.504, kar je 12,93-odstotni oziroma celotni delež, ki ga ima v Cinkarni. Rok za oddajo ponudb je 13. november do 12. ure.

DUTB je z 12,93-odstotnim deležem druga največja lastnica Cinkarne Celje. Največja je Modra zavarovaln­ica, ki ima 20-odstotni lastniški delež, Slovenski državni holding (SDH) ima 11,41 odstotka delnic.

Cinkarna Celje je v strategiji za upravljanj­e državnih naložb opredeljen­a kot portfeljsk­a naložba, kar pomeni, da se jo lahko proda v celoti. Za njen prevzem se je predlani neuspešno zanimala družba Anatol iz skupine Martens Management Group, ki je povezana z avstrijski­m sistemom Ring Internatio­nal Holding. Tudi leta 2015 je propadla načrtovana prodaja skoraj 71 odstotkov družbe zaradi nekaterih še vedno odprtih okoljskih vprašanj. Vodstvo Cinkarne je konec avgusta na podlagi letošnje skupščinsk­e odločitve sprejelo program odkupa lastnih delnic. Uprava lahko v enem letu pridobi do 80.797 delnic ali deset odstotkov osnovnega kapitala z namenom umika delnic, skladno z določbami zakona in statuta družbe o zmanjšanju osnovnega kapitala. Po nakupu lastnih delnic na borzi je družba objavila, da ima 9. oktobra v lasti 19.962 lastnih delnic, kar je 2,4706 odstotka vseh izdanih delnic. Prvi mož Cinkarne Aleš Skok je v začetku avgusta povedal, da za podjetje ni nepomembno, kdo je lastnik in kako podpira vizijo in strategijo njegovega razvoja. Cinkarna Celje je v prvem polletju ustvarila 88,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je štiri odstotke manj kot v primerljiv­em obdobju lani in 51 odstotkov načrtovane­ga zneska za letos. Dobiček iz poslovanja v višini 11,7 milijona evrov je bil nižji za 22 odstotkov, čisti dobiček z 9,9 milijona evrov pa je bil 21 odstotkov nižji.

STA

 ?? Foto Mavric Pivk ?? Kupci so se Cinkarni Celje izogibali zaradi visoke cene pa tudi nerešenih okoljskih izzivov.
Foto Mavric Pivk Kupci so se Cinkarni Celje izogibali zaradi visoke cene pa tudi nerešenih okoljskih izzivov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia