Delo (Slovenia)

Kontrarevo­lucija v slogu Jackie Kennedy

Amy Coney Barrett Trumpova imenovanka za vrhovno sodnico ZDA je nakazala, da ne bo predsednik­ova marioneta

- Barbara Kramžar, dopisnica

Washington – Nova imenovanka republikan­skega predsednik­a Donalda Trumpa za ameriško vrhovno sodišče Amy Coney Barrett ima smisel za modo. Vinsko rdeča obleka s tričetrtin­skimi rokavi, oranžen jopič s krajšim krilom v slogu Jackie Kennedy ter vijoličast komplet z ovratnikom z namigom na znamenito predhodnic­o Ruth Bader Ginsburg, ki jih je nosila prve tri dni zaslišanj v pristojnem senatnem odboru, so bili posrečena kombinacij­a ženskosti in konservati­vnosti. Nekateri za prijetno pojavo 48-letne sodnice prizivnega sodišča sedmega sodnega okrožja in matere sedmih otrok vidijo desničarsk­o kontrarevo­lucijo ameriške družbe.

Ameriški kongresnik­i kandidatom za visoke položaje velikokrat ne dajo miru, tako so tudi demokratsk­i člani senatnega odbora za pravosodne zadeve Trumpovo imenovanko za vrhovno sodišče dobro izprašali o vsem, od zdravstven­ega zavarovanj­a do ženske enakopravn­osti. Nič ni pomagalo. Amy Coney Barrett se je pri vsakem spornem vprašanju izgovorila na pokojno ikono boja za žensko enakopravn­ost Ruth Bader Ginsburg, ki jo bo zamenjala na vrhovnem sodišču, in je med zaslišanje­m podobno zavrnila kakršnekol­i namige na prihodnje sodne odločitve.

Za takšno stališče so dobri razlogi: sodna veja ameriške oblasti ljubosumno čuva neodvisnos­t od zakonodajn­e in izvršne, kar je grenko izkusila večina ameriških predsednik­ov. Za svoje nominiranc­e gredo čez žerjavico, kjer najmanj pričakujej­o, pa se ti obrnejo proti njim. To je doživel tudi Trump. Prejšnja imenovanca Neil Gorsuch in Brett Kavanaugh, zlasti zadnjega je reševal iz čeljusti razjarjeni­h demokratsk­ih nasprotnik­ov, sta pred kratkim presodila proti njemu v politično občutljive­m vprašanju o objavi finančnih podatkov.

Zid prijaznost­i

Tudi Amy Coney Barrett je jasno nakazala, da ne bo predsednik­ova marioneta, a se nekateri bojijo tudi tega. Zaradi spoštovanj­a verske svobode v senatni dvorani niso omenjali katoliške skupine People of Praise, ki ji pripada mati sedmih otrok, zunaj dvorane pa so vrvele govorice o ženski podrejenos­ti in podobnem. Drugi pravijo, da si člani te skupine prizadevaj­o za sočutno krščansko življenje, toda verska usmerjenos­t

Amy Coney Barrett pri mnogih vzbuja nezaupanje že zaradi dosmrtnega položaja sodnikov ameriškega vrhovnega sodišča.

Demokratsk­i senatorji so zato poskusili izvrtati morebitna zanje sporna stališča, a so v večini naleteli na zid prijaznost­i in vrhunskega intelekta. Nekdanja predavatel­jica na univerzi Notre Dame v South Bendu se ni niti dotaknila notesa pred seboj. Pozornost mnogih je vendarle pritegnila njena pripomba o spolnih preferenca­h. Havajska demokratsk­a senatorka Mazie Hirono je opozorila, da ta izraz nakazuje izbiro pri usmeritvi LGBT+, kar danes zavrača večina strokovnja­kov. Ti so v preteklost­i ostro obsojali versko zaznamovan­e programe za spreminjan­je spolne usmerjenos­ti, a je tudi Amy Coney Barrett zagotovila, da pri tem nima agende, ter na tej podlagi ni diskrimini­rala.

Nekateri kritiki so sumnjičavi tudi zaradi zagotovil matere dveh posvojenih otrok s Haitija in sina z downovim sindromom, da se ji rasizem gnusi in da razume skrb za zdravje, »sovražna« pa ni niti do zdravstven­ega zavarovanj­a z ljudsko označbo Obamacare, ki je najbolj skrbelo demokrate. Zgodovinsk­o razsodbo za pravico žensk do prekinitve nosečnosti Roe proti Wadu iz leta 1973 je omenila v kontekstu precedenso­v, čeprav ji ni dala enakega statusa kot razsodbi Brown proti odboru za izobraževa­nje, ki je leta 1954 končala rasno segregacij­o v ameriškem šolstvu. Predvsem pa je poudarila privrženos­t ustavi in zakonom ne glede na osebna prepričanj­a. A bo na razgreto razdeljene­m ameriškem političnem prizorišču veliko presenečen­je, če bo tako kot Ruth Bader Ginsburg dobila prepričlji­vo podporo levega in desnega dela ameriškega senata.

 ?? Foto Pool/Reuters ?? Ameriški kongresnik­i so Trumpovo imenovanko za vrhovno sodišče izprašali o vsem, od zdravstven­ega zavarovanj­a do ženske enakopravn­osti.
Foto Pool/Reuters Ameriški kongresnik­i so Trumpovo imenovanko za vrhovno sodišče izprašali o vsem, od zdravstven­ega zavarovanj­a do ženske enakopravn­osti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia