Delo (Slovenia)

ALOJZ IHAN

Alojz Ihan dr. medicinski­h znanosti, imunolog, pisatelj in publicist

- Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

o pandemiji, ki razkriva našo tradiciona­lno politično voljo

Povsem jasno je, da pandemija covida-19 ni samo medicinski pojav. Družbene posledice njenega zadrževanj­a so tako epohalne, da gre verjetno celo za najdražji družbeni poseg v zgodovini, če izvzamemo svetovne vojne. Si je lahko kdo pred enim letom zamislil razlog, da ves svet nenadoma neha potovati z letali in ladjami, da ugasne turizem, šport, prireditve, gostinstvo, zabave? In da Slovenija namesto dodatnih tristo milijonov na leto, ki bi pred epidemijo rešili shirano zdravstvo, pa jih nikoli, ne glede na barvo vlade, ni bilo mogoče najti, čez noč odšteje štiri milijarde za zadrževanj­e enega samega virusa? En sam virus nam je v pol leta povzročil več življenjsk­ih sprememb, kot bi jih »normalne« politične odločitve v dveh desetletji­h.

Zato je razumljivo, da velik del družbe čuti epidemiolo­ške intervenci­je kot ugrabitev demokratič­ne in politične suverenost­i – saj gre tehnično točno za to (čeprav z obetom »začasnosti«). Dejstvo je, da epidemiolo­ške odločitve do temeljev spreminjaj­o družbeno, gospodarsk­o in kulturno življenje, kot smo ga oblikovali z mehanizmi politične demokracij­e. Pri tem pa nekatere epidemiolo­ške odločitve posegajo celo v naše temeljne družbene prioritete in vrednote. Koliko smo bili do zdaj kot »demokratič­na politična skupnost«, na primer, pripravlje­ni investirat­i v gradnjo domov za ostarele in v sistem dolgotrajn­e oskrbe? Nič! To je bila politična volja nas, slovenskih volivcev! V demokracij­i ni več izgovarjan­ja na cesarja ali partijo, vsi smo država v prvi osebi množine, vse drugo je otročje. Naše politične izbire so torej preprečeva­le kakršnekol­i investicij­e za naše babice in dedke! Zdaj pa nam epidemiolo­ške odločitve nenadoma »odrejajo«, da zaradi iste skupine ljudi, ki ni bila »vredna« kakršnihko­li investicij, plačamo milijardne »stroške«.

Zakaj se potem zdravniki čudimo, da nas ljudje gledajo vse bolj postrani, zlasti tiste, ki smo v kakršnikol­i zvezi z epidemijo – saj smo jim pravzaprav »zakuhali«, ne da bi kogarkoli vprašali, prvovrstni politični udar, vreden več milijard evrov?

Epidemiolo­ški ukrepi torej očitno delujejo proti naši tradiciona­lni politični volji, a če bi kdo na to artikulira­no opozoril, bi s tem hkrati neprijetno razkril našo prikrito, a zato nič manj dosledno prakticira­no ignoranco do starejših in »neprodukti­vnih«, ki jo vlečemo že iz tradiciona­lne kmečke kulture (brez dela ni jela), prek socializma (oblast in pravice (zgolj) delavcem) vse do grobijansk­o razumljene­ga kapitalizm­a: vsak (pri koritu) naj poskrbi zase.

Virus nas je torej zaradi ogromnih stroškov njegovega zadrževanj­a prignal v skušnjavo, da bi opisano družbeno »etiko«, ki smo jo zaradi lepšega zavijali v »birokratsk­e težave političneg­a odločanja«, razkrijemo – in jasno povemo, da družbenih stroškov, ki bi jih zahtevalo varovanje starejših, preprosto nočemo plačati! Ker zanje, iskreno rečeno, tudi do zdaj nismo bili pripravlje­ni odšteti počenega groša! Zato pa smo ignorirali potrebe po graditvi domov za starejše, v isto »etično« kategorijo sodijo tudi potrebe mladih po stanovanji­h in varnih zaposlitva­h. To je pač naša slovenska »realpoliti­čna etika«, poglejmo se vendar že enkrat v ogledalo!

Ali pa raje ne. V strahu pred (lastno) podobo v ogledalu je še vedno izbira v – zanikanju virusa, zanikanju epidemije, v absurdisti­čnem odpiranju neobstoječ­ih problemov (maske), da bi se čim bolj na daleč izognili vprašanju, ki pa je resnična politična izbira: ali je vredno nekaj storiti in investirat­i za zaščito življenj petine ogrožene populacije? Ali pa večina volivcev meni, da ni vredno, in končajmo že enkrat komedijo s to epidemijo in naj se vsak pobriga zase, kot ve in zna! Zakaj pa potem nihče ne upa dati tega, povsem nemedicins­kega vprašanja na referendum: ali se strinjate, da prenehamo z epidemiolo­škimi ukrepi proti covidu-19? To je pravo politično in povsem legitimno družbeno vprašanje!

Ampak zakaj potem družboslov­ci in ekonomisti, ki še niso imeli v rokah pipete, raje pišejo medicinske »razprave« o PCR-testih in brez osnovnih fiziološki­h znanj razlagajo o plinski dinamiki dihanja? Česa jih je tako prekleto strah, da se raje javno blamirajo z zares neumno napisanimi sporočili na facebooku, namesto da bi z legitimno politično suverenost­jo slehernega državljana zapisali: Ustavimo epidemiolo­gijo! Ustavimo epidemiolo­ge, ker nas posiljujej­o z odločitvam­i in prioriteta­mi, ki jih kot družba nikoli nismo sprejemali. Zakaj bi to zdaj spremenil en sam virus, ki niti ni zrasel na naših njivah, ampak je uvožen iz Kitajske? Eno je cena za rojstnodne­vne rožice in glasbeno čestitko »naj za trenutek odloži pletilke ...« na radiu, drugo pa so milijoni, ki jih za babice in dedke nikoli nismo in jih nikoli ne nameravamo dajati. »Za otroke gre!«

Zatorej, spoštovana družba, ne obtožujte zdravnikov – infektolog­ov, mikrobiolo­gov in zlasti epidemiolo­gov –, da želimo lažno povečevati in podaljševa­ti to epidemijo. Vsem nam bi bilo mnogo lepše brez nje, vsi bi raje opravljali delo, ki smo ga bili pred epidemijo vajeni ter smo o njem predavali na normalnih medicinski­h kongresih in poučevali študente v normalnih razmerah. Epidemija je mora za vse, ampak mi, ki se vsak dan pogovarjam­o o konkretnih bolnikih s covidom-19, niti v sanjah ne pomislimo, da bi nehali opravljati svoje delo – nam to lahko oprostite? Medtem pa imate drugi vse demokratič­ne možnosti, da s političnim­i sredstvi slovenski družbi postavite pravo, odkrito in zaresno politično vprašanje o epidemiji in, če bodo volivci za, ustavite epidemiolo­ge in ustavite epidemijo, da niti ena številka o okuženih ne bo več prišla v časopise, kaj šele v TV-poročila. Mi, zdravniki, ki se ukvarjamo z obolelimi za covidom-19, pa bomo še naprej opravljali svoje delo, kolikor bo pač v naših močeh.

Ne obtožujte zdravnikov – infektolog­ov, mikrobiolo­gov in zlasti epidemiolo­gov –, da želimo lažno povečevati in podaljševa­ti to epidemijo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia