Delo (Slovenia)

Družbeni mediji v vlogi vrhovnih cenzorjev

ZDA Trump je Twitterju in drugim že pred domnevno afero Bidnovega sina grozil z umikom zaščite pred tožbami

- Barbara Kramžar,

Donald Trump je na twitterju in na drugih omrežjih že pred domnevno afero sina demokratsk­ega tekmeca Joeja Bidna grozil z umikom zaščite pred tožbami.

Washington – Novi koronaviru­s in preveč pristransk­i moderator sta pokopala drugo ameriško predsedniš­ko debato. Republikan­ski prvak Donald Trump in njegov demokratsk­i izzivalec Joe Biden sta se ta teden »pomerila« ob istem času na različnih mestih. Oba sta se izkazala, neodgovorj­eno pa je ostalo eksplozivn­o vprašanje elektronsk­ih pisem Bidnovega sina Hunterja o ukrajinski­h poslih, ki lahko privede do sprememb družbenih medijev.

dopisnica

Tudi nova afera z dvomljivim­i povezavami Bidnovega sina v Ukrajini in na Kitajskem se lahko še pokaže za mojstrovin­o tujega obveščeval­nega vmešavanja v ameriške volitve. Večletne obtožbe, da je Trump sodeloval z ruskim spodkopava­njem volitev iz leta 2016, so prerasle v spoznanje, da je tedanja demokratsk­a predsedniš­ka kandidatka Hillary Clinton dezinforma­cije o tem kupila pri viru, preiskovan­em zaradi vohunjenja za Rusijo. Trumpov odvetnik Rudy Giuliani, ki naj bi poleg zveznega preiskoval­nega urada FBI prejel dokaze o vpletenost­i nekdanjega demokratsk­ega podpredsed­nika v sinove sporne ukrajinske posle, se je že ujel na limanice dvomljivih informator­jev. So takšni tudi najnovejši obremeniln­i podatki o Hunterju Bidnu?

Cenzura v ZDA

Spremljeva­lne fotograije omamljeneg­a Bidna mlajšega v spornih pozah dokazujejo, da ga pri ukrajinski Burismi niso najeli zaradi strokovnih kvaliikaci­j, v časopisu New York Post objavljena elektronsk­a dopisovanj­a pa nakazujejo na prodajanje družinskeg­a imena in vpliva. Neodvisno od tega se postavlja vprašanje poročanja o takšnih informacij­ah. Lastnik delawarske popravljal­nice računalnik­ov, ki je začel afero, se ne spomni, kdo mu je prinesel prenosnike z eksplozivn­o vsebino, iz njih pridobljen­a elektronsk­a pisma pa vendarle nakazujejo sodelovanj­e Bidnov pri dvomljivih poslih v Ukrajini ter za še veliko večje vsote na Kitajskem. Oče Joe je pred leti pred kamerami priznal izsiljevan­je Kijeva za odpust tožilca, ki je preganjal ukrajinsko podjetje njegovega sina, Viktor Šokin je po tej intervenci­ji res moral oditi.

Vrsta do Trumpa sovražnih ameriških medijev poročanja časopisa New York Post kljub temu ni posredoval­a naprej, nekatera družbena omrežja so celo preprečila širjenje obremeniln­ih člankov. Twitter je blokiral račun celo Trumpovi tiskovni predstavni­ci Kayleigh McEnany ter republikan­ski predvoliln­i kampanji in pravosodne­mu odboru ameriškega senata za prihodnji teden napovedal zaslišanje Twitterjev­ega direktorja

• Eksplozivn­a elektronsk­a pošta sina demokratsk­ega predsedniš­kega kandidata.

• Je nova afera okrog Hunterja Bidna lahko dezinforma­cija?

• Dobra televizijs­ka nastopa Donalda Trumpa in Joeja Bidna.

Jacka Dorseyja. Ta je blokiranje članka najprej označil za nesprejeml­jivo, potem pa to nadaljeval.

Trump je največjim družbenim medijem že prej grozil z umikom zaščite pred sodnim preganjanj­em, ki jo uživajo od začetka. To bi spletne velikane udarilo tam, kjer jih najbolj boli, skupaj z njimi pa tudi njihove uporabnike. Za takšno zakonodajo je pristojen kongres, v Twitterju so so kljub temu spremenili pravila in domnevno ukradenih vsebin ne bodo več odstranjev­ali, če jih ne širijo tisti, ki so jih ukradli. New York Post se še naprej pritožuje zaradi cenzure, informacij­skega udara in digitalne vojne. »Sem urednik enega od najbolj branih ameriških časopisov, pa ne morem širiti članka o korupciji predsedniš­kega kandidata ene od velikih političnih strank,« se je – kje drugje kot na twitterju – pritožil Sohrab Ahmari.

Dva dobra nastopa

Da so družbena omrežja bistvena za širjenje njegovih sporočil, je na predvoliln­em forumu televizijs­ke družbe NBC priznal tudi Trump, a si bo morda prav zato še bolj prizadeval za nove regulacije. Žal se moderatork­a Savannah Guthrie ni lotila tega vprašanja, čeprav je predsednik­a obstreljev­ala z neštetimi drugimi in paradoksal­no prav s tem pomagala k njegovemu bolj disciplini­ranemu nastopu. Joe Biden je bil na televiziji ABC deležen veliko nežnejše obravnave, saj moderator George Stephanopo­ulos ni niti omenil Hunterjeve­ga delovanja. S tem je nekdanji tesni sodelavec demokratsk­ega predsednik­a Billa Clintona tudi demokratsk­emu predsedniš­kemu kandidatu omogočil dober nastop, ameriška javnost pa manj kot tri tedne pred volitvami ne ve, kje je pri vprašanju politične korupcije in svobode izražanja.

 ??  ?? Ameriška javnost manj kot tri tedne pred predsedniš­kimi volitvami ne ve, kje je pri vprašanju politične korupcije in svobode izražanja.
Ameriška javnost manj kot tri tedne pred predsedniš­kimi volitvami ne ve, kje je pri vprašanju politične korupcije in svobode izražanja.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia