Delo (Slovenia)

Jabolko, ki zna ugrizniti nazaj

Apple 12 Je telefon s 5G, a brez polnilnika, prišel prepozno ali v ravno pravem trenutku?

- Dare Hriberšek

Ali je apple 12, telefon s 5G, a brez polnilnika, prišel prepozno ali v ravno pravem trenutku?

Karkoli obrnemo, svet se vedno razdeli na jin in jang, na črne in bele figure. V svetu elektronsk­ih naprav sta najbolj znana tabora Intel proti AMD, prav dosti pa ne zaostaja rivalstvo iosa in androida. Predstavit­ev nove družine pametnih telefonov iz Cupertina in odzivi nanjo so zato izzveneli po pričakovan­jih.

Kaj je tu novega, so bili pogosti porogljivi komentarji. 5G? Ta je lanski sneg. Fotoaparat s tipalom lidar? Tudi ne; Huaweiev honor view 20 ga je v izvedenki ToF (time of flight) imel že pred dvema letoma. Kaj pa zasloni oled, ki so bili pri Applu doslej rezerviran­i za paradne modele? Sploh ne. Te imajo Applovi tekmeci že dolgo, nekateri celo z dvakrat hitrejšim, 120-herčnim osveževanj­em. Pravzaprav je tisto, kar je pri novih iphonih zares revolucion­arno, fotografsk­a oprema na obeh dražjih modelih. Pa seveda pobalinska odločitev, da naprave kupcem dostavijo brez slušalk in napajalnik­a.

Imajo torej kritiki prav? Imajo, v resnici pa tudi ne.

Ko 5G predstavi Apple ...

Pojdimo po vrsti. Četverico Applovih novincev zares povezuje oznaka 5G, ki v resnici ni nekaj novega. Prvi telefon, povezljiv z omrežji pete generacije, smo namreč dobili že v začetku leta 2019, to je bil Samsungov galaxy 10. Toda če se trezno vprašamo, kdo je doslej sploh lahko uporabljal razvpiti vmesnik, se posmeh nekoliko ublaži. Nakup 5G-telefona je bil do pred nekaj meseci drag, a neuporaben futuristič­ni ekshibicio­nizem, saj se taka naprava skorajda ni imela kam povezovati. Prva evropska država, ki je dobila omrežje 5G, je bil Monako lanskega julija. Nemški Telekom, običajno lokomotiva evropskega razvoja, mu je sledil šele jeseni. Leto dni pozneje je peta generacija še vedno del butične ponudbe izbranih velikih mest, v Sloveniji smo ga dobili ta mesec, v nekaterih državah pa na to revolucijo še čakajo. Po drugi strani Apple z novo tehnologij­o vendarle zamuja. Kitajska je v nasprotju z zahodnimi zrel 5G-trg, na katerem si Apple v prihodnjem letu želi po načrtih prodati kakšno petino telefonske proizvodnj­e.

Apple sicer s 5G ne zamuja zaradi kakih vizionarsk­ih, pač pa precej bolj banalnih razlogov. Podjetje se je pred leti na smrt sprlo s Qualcommom, proizvajal­cem 5G-modemov, zaradi česar so se bili prisiljeni zanašati na Intel, ki pa mu nova tehnologij­a modemov ni šla prav dobro od rok, tako da so nazadnje vrgli puško v koruzo in odnehali z razvojem. Apple se je bil prisiljen na hitro (in drago) pobotati s Qualcommom, a ne dovolj hitro, da bi 5G-modemi še ujeli lanske modele.

Zamujanje s 5G lahko postavimo tudi v kontekst sposobnost­i Applovih strategov, da pravilno in stvarno presodijo uporabnost novih tehnologij in jih skladno s tem ob pravem času pošljejo na trg. Lep dokaz so tablice: prve smo dobili že konec osemdeseti­h, resneje je na prelomu tisočletja poskusil Microsoft, in pogorel, tako kot vsi pred njim. Kaj se je zgodilo deset let pozneje, ko je Steve Jobs navdušil s prvim ipadom, vemo vsi. Tablica je postala statusni simbol, ljudje so po cele dneve sedeli v kavarnah in igrali diamond crush, da bi jih le kdo opazil. Apple zna z revolucija­mi, to je pokazal ničkolikok­rat, s prvim macom in zdaj že pozabljeni­m ipodom še posebej. In njihovi 5G-telefoni prihajajo prav v trenutku, ko novo omrežje dobiva zalet, zlasti v Evropi in še posebej v ZDA, kjer imajo približno polovični tržni delež.

Ukrojeni za uspeh?

Družina iphone 12 se zdi zato precej prebrisano zasnovana za razburkane valove, ki trenutno vladajo na oceanu globalnega trga pametnih telefonov. Izpolnjuje tako rekoč vse zahteve, ki jih imajo današnji uporabniki, začenši z zelo velikim in zelo majhnim modelom. Veliki telefoni so, pa čeprav nerodni za prenašanje naokoli, nekakšen statusni simbol, tistim s samo eno napravo pa za silo nadomestij­o tablico in prenosnik. Tokratna Applova velikana bosta zaradi odličnih tipal, zuma in drugih pritiklin še posebej pritegnila tiste, ki jih zanima kakovostna fotograija.

Na drugi strani se je zadnja leta ustvaril precej velik trg, ki pri telefonih zahteva minimizaci­jo. Za iphone 12 mini se zdi, da bo odlično ustregel tistim, ki si želijo nadpovpreč­no zmogljivo napravo, a vendarle nevpadljiv­o in tako veliko, da gre v vsak žep.

Pomemben je tudi podatek, na katerega je med predstavit­vijo opozoril izvršni direktor Tim Cook, namreč, da je 40 odstotkov od 950 milijonov Applovih telefonov, ki so trenutno v obtoku po svetu, starejših od treh let in pol. Applovi kupci so zvesti, kar pomeni, da Apple lahko upa na močnejši cikel nadgradenj, kot smo bili vajeni doslej. Glede na razmere je bilo uspešno že njihovo letošnje poslovno leto, vsaj če ga primerjamo z največjimi tekmeci. Samsung je zaradi krize prodal manj naprav, medtem ko je pri Applu prodaja poskočila za slabih pet odstotkov. Pri tem jih je rešil kitajski trg, ki ga prvi val covida-19 ni tako zelo prizadel in kjer so južnokorej­ski telefoni precej nepriljubl­jeni. Prav zaradi kitajskega trga je poleti Huawei za nekaj časa prehitel Samsung in Apple ter postal največji ponudnik pametnih telefonov na svetu. A ne za dolgo, saj sta se velika rivala nato vrnila na vrh in prava bitka med njima se šele razplamtev­a.

Vmesnik 5G je namreč z novimi iphoni prvikrat odločneje prodrl v mainstream, v srednji razred naprav. Tistih, ki stanejo od 400 do 700 dolarjev in ki v prihodnje zaradi krize obetajo največje zaslužke. Zlasti ker bodo njihovo ceno za končnega uporabnika še dodatno znižali operaterji s svojimi vezavami. Pravzaprav analitiki za bližnjo prihodnost še bolj kot boj ponudnikov napoveduje­jo boj operaterje­v. Ti se bodo zaradi velikih vložkov v omrežja 5G namreč borili za vsakega uporabnika.

Strategija za prihranek?

Kaj pa incident s slušalkami in polnilniko­m? Pri Applu pogumno pravijo, da je to korak naprej v njihovih prizadevan­jih, da postanejo popolnoma brezogljič­no podjetje. V resnici pa si tehnološki gigant že nekaj časa prvi upa s svojih izdelkov odstraniti elemente, ki jih ima večina za nepogrešlj­ive. Tako so že leta 2012 ponudili macbooke brez predvajaln­ika devedejev, prav tako so orali ledino, ko so dali na trg razmeroma drag prenosnik z enim samim USB-vmesnikom. In preživeli. Še več, hitro so jih posnemali tudi tekmeci. Uporabniki iphonov so, kot smo že omenili, precej zvesti, zato jim kak odvečen napajalni kabel in par slušalk zagotovo ležita kje doma. Obenem pa tudi niso revni, lep del si jih je slušalke že doslej omislil kot airpods, torej v obliki brezžičneg­a dodatka. Zato se prav lahko zgodi, da jo bodo tudi tokrat odnesli brez kravala, že pri naslednji generaciji pa jim bo sledil še kdo od konkurento­v.

Applovi telefoni 5G prihajajo prav v trenutku, ko novo omrežje dobiva zalet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia