Delo (Slovenia)

Letos postavljen­a ograja ponekod že na tleh

Južna meja Ograjo poškodoval­e skale in Kolpa, ki naraste ob vsakem večjem dežju

- Simona Fajfar

Dol – Deset kilometrov panelne ograje z V-nadgradnjo, ki jo je država letos postavila v občinah Kočevje in Kostel oziroma od Dola do vasi Grgelj, je na nekaterih mestih že podrte. Najslabše je v vaseh Vrt in Spodnja Bilpa, kjer ograja poteka tik ob Kolpi in jo je voda že dodobra načela.

Spomnimo: lani je srbsko podjetje LEGI-SGS dobilo 4,5 milijona evrov vreden posel za postavitev panelne ograje na južni meji, s katero naj bi se v Sloveniji ubranili pred migranti. Podjetje je ograjo postavljal­o letos, od tega deset kilometrov neprekinje­no med vasema Dol in Grgelj. Večino ograje so postavili ob cesti, ki ne poteka tik ob Kolpi, del pa so je speljali skorajda po bregu te mejne reke. »Takrat smo predstavni­ke države opozarjali, da postavitev ograje ob Kolpi ni pametna rešitev, ker voda vsako jesen zelo naraste,« pravi Toni Verderber, domačin z Vrta.

Da so imeli prebivalci prav, kaže zadnje niti ne pretirano deževje, med katerim je Kolpa prestopila

Britanski premier Boris Johnson je že napovedal priprave na scenarij brez sporazuma, Unija mu ponuja nadaljevan­je pogajanj. breg. To je bilo, pravijo domačini, povprečno deževje, ko je gladina vode narasla na 330 centimetro­v, njen pretok pa je bil 450 kubičnih metrov na sekundo. Do kod je segala, na ograji kažejo ostanki listja in – tu in tam – vejevje. Tok vode je ograjo na nekaj mestih nevarno nagnil, ponekod celo do tal. Vsaj na enem mestu je voda dvignila tudi kol s krilom vrat, ki je sicer zavrtan v tla, tako da je med enim in drugim krilom več kot deset centimetro­v razlike.

Kaj bo ob pravih poplavah

Kaj se bo zgodilo z ograjo, ko bodo običajna jesenska in spomladans­ka deževja? »Takrat bo ograja, ki je v Spodnji Bilpi, pod vodo,« pravi domačin Janez Piber o pričakovan­ih količinah vode. Ko Kolpa res poplavlja, doseže višino 550 centimetro­v in pretok celo 900 kubičnih metrov na sekundo. Tok vode je še toliko bolj nepredvidl­jiv v Spodnji Bilpi, kjer se v Kolpo izteka Bilpa, ki med poplavami ubere čez travnike povsem svojo pot.

»Če ograja že mora biti, bi jo morali postaviti nad vasjo, ne pa ob Kolpi,« pravi Janez Piber. Sicer

 ?? Foto Simona Fajfar ?? Vegasta ograja na Vrtu
Foto Simona Fajfar Vegasta ograja na Vrtu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia