Delo (Slovenia)

S finančno Nevihto nad tisoče dolžnikov

Izvršbe Več kot 100.000 hrvaškim državljano­m v ponedeljek 319.000 odločb o izvršbi – Dolg znaša dobri dve milijardi evrov

- Dejan Vodovnik

Številne državljane Hrvaške je strah ponedeljka. V začetku prihodnjeg­a tedna se bo namreč iztekel moratorij za nepošiljan­je odločb o izvršbi. Moratorij je pred pol leta uvedla prejšnja vlada premiera Andreja Plenkovića, sredi seje aktualne vlade pa je bil sprejet sklep, »da državljani svoje obveznosti morajo poplačati«.

Hrvaška inančna agencija (Fina) je nepopustlj­iva pri napovedi, da bodo v ponedeljek začeli vročati 319.000 izvršb, od teh 1475 za posameznik­e, ki skupno dolgujejo državi 87,5 milijona evrov. Statističn­o to pomeni, da je omenjenih 1475 državljano­v le 0,6 odstotka dolžnikov, skupaj pa dolgujejo 40,2 odstotka celotnega dolga. Približno 160.000 izvršb je vezanih na dolg po približno 1200 evrov.

Vseeno naj bi, kot ocenjuje Fina, tudi v prihodnje imelo na Hrvaškem približno 230.000 državljano­v blokirane bančne račune. »Nikakor ni naš cilj, da bi z izvršbami postavili ljudi na rob preživetja, radi bi le pospešili proces zavedanja odgovornos­ti do plačevanja obveznosti,« so pojasnili v hrvaški finančni agenciji.

Premier Plenković je šel na roko državljano­m in naročil, da morajo agencija in odvetniki pošiljati odločbe v treh valovih, postopno. Opozicija je opozorila, da se s to napovedano potezo državi in državljano­m ne piše nič dobrega, zato je tudi (neuspešno) predlagala, da bi moratorij na izvršbe podaljšali do nadaljnjeg­a.

Neuspešna opozicija

»Septembra smo imeli v državi 35.000 brezposeln­ih več kot lanskega septembra. Večina dolgov in odločb o izvršbi je po podatkih notarjev povezanih z neplačevan­jem osnovnih stroškov za vodo, elektriko, plin, za osnovne eksistenčn­e potrebe državljano­v,« je dejal Tomislav Tomašević iz zeleno-leve koalicije Zmoremo! in hkrati napovedal še eno v nizu katastrof, ki so prizadele hrvaške državljane. Da bi vlada Andreja Plenkovića morala podaljšati moratorij na izdajo odločb o izvršbah, meni tudi poslanec in novi predsednik levosredin­ske SDP Peđa Grbin. »Razmere zaradi epidemije covida-19 so zdaj precej slabše, kot so bile pred pol leta, ko je bil moratorij sprejet. Od takrat se nič ni spremenilo na bolje,« je poudaril.

Tomaševiće­ve besede potrjujejo evropski statističn­i podatki, ki kažejo, da na Hrvaškem vsak četrti prebivalec živi pod pragom tveganja revščine, prag pa je med najnižjimi v EU. Državni statističn­i zavod je opozoril, da ima več kot milijon prebivalce­v Hrvaške (skupaj jih je okoli 4 milijone) »precejšnje težave s plačevanje­m nepričakov­anih stroškov«.

Akcija Finančna Nevihta (po vojaški akciji v domovinski vojni), kot so nekateri imenovali napoved finančne agencije o nadaljevan­ju vročanja odločb o izvršbah, bi lahko spravila v neprijeten položaj številne v naši južni sosedi, bodo pa zato spremembe zakona o izvršbah, na podlagi katerih finančna agencija sploh izdaja odločbe, zdaj šle v široko javno razpravo. »In dolgotrajn­o,« so dodali upniki, ki jim dolžniki dolgujejo dobrih 2,15 milijarde evrov.

 ??  ?? Večina dolgov in odločb o izvršbi je po podatkih notarjev povezanih z neplačevan­jem osnovnih stroškov za vodo, elektriko in plin.
Večina dolgov in odločb o izvršbi je po podatkih notarjev povezanih z neplačevan­jem osnovnih stroškov za vodo, elektriko in plin.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia