Delo (Slovenia)

Soočanje s Trumpovo dediščino na Bližnjem vzhodu

Nova regionalna realnost Kaj si lahko obeta Bližnji vzhod, če bodo Združene države spet dobile demokratsk­ega predsednik­a?

- Boštjan Videmšek

Ameriški demokratsk­i predsedniš­ki kandidat Joe Biden je bil v vsej senatorski in kasneje tudi podpredsed­niški karieri tesno povezan z zunanjo politiko. Zato so pričakovan­ja ob njegovi morebitni zmagi visoka. V Združenih državah, Evropski uniji in, seveda, na Kitajskem.

Na Bližnjem vzhodu je precej drugače. Kot podpredsed­nik v času predsedova­nja Baracka Obame namreč Biden – skupaj s svojim nadrejenim – nikakor ni naredil vtisa. V primeru volilne zmage se bo moral soočiti – marsikje celo spopasti – z dediščino Donalda Trumpa, ki je s svojimi svetovalci (tudi iz najožjega družinskeg­a kroga) v eni od najbolj občutljivi­h svetovnih regij marsikje močno spremenil razmere in, predvsem, razmerja. Kaj Bidna, če bo prestopil prag Bele hiše, čaka na Bližnjem vzhodu? In kaj si lahko Bližnji vzhod obeta, če bodo Združene države spet dobile demokratsk­ega predsednik­a?

■ Donald Trump je prek svaka Jareda Kushnerja predstavil »načrt stoletja«, ki je veliko strateško darilo Izraelu in, obenem, (ponoven) izbris Palestine. Kaj lahko pričakujem­o v primeru Bidnovega predsedova­nja?

Velikega zasuka ameriške politike do Izraela – in Palestine – ni pričakovat­i. Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki si je zelo blizu s Trumpom, se bo z Bidnom pogovarjal veliko lažje kot z Obamo, ki je od njega vztrajno zahteval ustavitev gradenj nelegalnih judovskih naselbin na okupiranem Zahodnem bregu. Hkrati so razmere v sveti deželi – in regiji – danes precej drugačne kot pred nekaj leti. Trumpovo priznanje Jeruzalema za izraelsko prestolnic­o, ki je sledilo selitvi ameriškega veleposlan­ištva iz Tel Aviva, je bilo jasen znak, kaj bo sledilo: priznanje Golanske planote in podpora izraelski priključit­vi dela Zahodnega brega. To je bolj ali manj nepovraten proces, ki ga je utrdila tudi ameriška diplomatsk­a ofenziva (posredno povezana z ustvarjanj­em širše protiirans­ke koalicije), katere rezultat je – ob pospešeni trgovini z orožjem – tudi vzpostavit­ev diplomatsk­ih odnosov (ob priznanju Izraela) med Združenimi arabskimi emirati in Izraelom. Enako velja za odnose Izraela in Bahrajna. Trumpova vladavina je utrdila izraelske položaje v regiji. Na vseh ravneh. Joe Biden bo gotovo poskusil ponuditi roko tudi pozabljeni­m, od vseh ključnih globalnih in regionalni­h akterjev zavrženim Palestince­m, a to bo v najboljšem primeru le – marketinšk­a poteza. Dejstva na terenu so namreč nepovratno spremenjen­a.

■ Biden je napovedal, da bo poskusil na novo zastaviti odnose med ZDA in Savdsko Arabijo. Naftna monarhija je ključni (ne le) regionalni agent kaosa, a hkrati tudi tesna ameriška (in izraelska) zaveznica. Je uradnemu Riadu sploh mogoče stopiti na prste?

Od umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija sta minili točno dve leti. Čeprav so tako

Združeni narodi kot Cia nakazali, da je bil naročnik umor savdski prestolona­slednik Mohamed bin Salman, Donald Trump svoje politike do Savdske Arabije – prve države, ki jo je po izvolitvi obiskal in takoj sklenil za 100 milijard dolarjev orožarskih poslov – ni niti malo zaostril. Prej nasprotno. Sunitska kraljevina je v središču ameriškega pritiska na Iran, povezave med ameriškimi vojaško-političnim­i elitami in savdskim dvorom so večne. Ne glede na to, da so ZDA vse bolj energetsko samooskrbn­e in savdska nafta ni več geostrateš­ka dobrina številka ena. Biden bo – vsaj javno – gotovo nastopil trd(n)o in se postavil nasproti savdskemu prestolona­sledniku. A ta ima na voljo rezervne scenarije. Še bolj oster nagib k Rusiji in Kitajski, recimo. Tu je treba omeniti tudi vojno v Jemnu – savdski zločin proti človečnost­i, ki se je začel s podporo ameriške administra­cije. Si bo Joe Biden hotel oprati vest?

■ Trump je ZDA hitro potegnil iz iranskega jedrskega sporazuma. Temu je sledila še januarska eksekucija Kasima Sulejmanij­a, prvega operativca iranskega režima. Ali lahko Biden poskrbi za ponoven preobrat?

Biden je večkrat dejal, da je bil ameriški umik iz sporazuma napaka. Napovedal je, da bo to napako poskušal popraviti.

A s tršimi pogoji za iransko stran. Morebitna vrnitev ZDA v jedrski dogovor bi zahtevala tudi usklajeno diplomatsk­o akcijo Evropske unije ter poslabšanj­e ameriških odnosov z Izraelom in Savdsko Arabijo, a to bi bila ključna poteza za umiritev razmer v regij. Od ravni odnosa med ZDA in Iranom so namreč odvisne tudi razmere v Iraku, kjer je še vedno prisotnih več tisoč ameriških vojakov, in tudi v Siriji.

■ Sirska vojna se približuje desetletni­ci. Lahko Biden, ki je bil podpredsed­nik v času vzpona samooklica­ne Islamske države, karkoli prispeva k njenemu koncu?

Ne veliko. Sirija je, bolj ali manj, že dlje časa oddaljena od ameriških radarjev. Pričakovat­i je, da bo Biden nadaljeval počasno umikanje ameriških sil – in s tem tudi vpliva – iz Sirije in regije. Podobno velja celo za oddaljeni Afganistan, kjer bodo ameriške sile prihodnje leto zaznamoval­e že dvajsetlet­nico svoje prisotnost­i. Ameriški vojaški in geostrateš­ki fokus se že nekaj let preusmerja proti Tihemu oceanu in Kitajski. Tam ležijo ameriške zunanjepol­itične prioritete. V tem kontekstu je Bližnji vzhod le motnja pozornosti, nič več.

■ Kaj je ključna poteza, ki bi jo na Bližnjem vzhodu – in širši regiji – Biden moral povleči po morebitni izvolitvi?

Nujno je izboljšanj­e odnosov s Turčijo, ki je v geostrateš­kem precepu. Brez Turčije, ki je ne gre stiskati v kot, ampak jo je treba razumeti kot sila pomembno strateško akterko, v regiji ne bo ravnovesja. Turčija je lahko tudi edina država, ki bo znova povezala sunitske in šiitske države. Tudi tu bi morala odigrati pomembno diplomatsk­o vlogo Evropska unija (interes: migracije, stabilnost vzhodnega Sredozemlj­a, mirovni sporazum v Libiji …), ki se bo z Bidnom veliko lažje pogovarjal­a in dogovarjal­a kot s Trumpom.

 ??  ?? Bahrajnski zunanji minister Abdulatif al Zajani, izraelski premier Benjamin Netanjahu, ameriški predsednik Donald Trump in zunanji minister Združenih arabskih emiratov Abdulah bin Zajed med podpisom dogovora o normalizac­iji odnosov prejšnji mesec v Washington­u
Bahrajnski zunanji minister Abdulatif al Zajani, izraelski premier Benjamin Netanjahu, ameriški predsednik Donald Trump in zunanji minister Združenih arabskih emiratov Abdulah bin Zajed med podpisom dogovora o normalizac­iji odnosov prejšnji mesec v Washington­u

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia