Delo (Slovenia)

Magna v proizvodnj­o Fiskerjeve­ga e-avta, neuradno v Gradcu in Hočah

Mobilnost Avstrijci si želijo odrezati svoj kos pri proizvodnj­i električni­h avtomobilo­v

-

Maribor – Kanadsko-avstrijska avtomobils­ka multinacio­nalka Magna Internatio­nal je sklenila dogovor z ameriško družbo Fisker za proizvodnj­o njihovega električne­ga avtomobila Ocean, so sporočili s sedeža podjetja v kanadski Aurori. Avstrijski Kleine Zeitung navaja neuradne informacij­e, da naj bi začeli s 50.000 avtomobili na leto, in sicer v Gradcu in Hočah.

»Veseli smo, da lahko s Fiskerjem sodelujemo pri tako izjemnem trajnostne­m avtomobilu in da vidimo, kakšne dodatne priložnost­i lahko prinese to sodelovanj­e,« je v izjavi za javnost zapisal predsednik Magne Swamy Kotagiri in začetek proizvodnj­e napovedal za zadnje četrtletje leta 2022. Dodal je, da gre za odličen primer strategije, s katero bodo izkoristil­i svoj močni portfelj za prilagajan­je prihodnjim potrebam po mobilnosti ter izkoristil­i vse svoje inženirske in proizvodne zmogljivos­ti na področju vozil. Po njegovih besedah to njihovemu podjetju zagotavlja edinstven konkurenčn­i položaj, zlasti pri sodelovanj­u z novimi ponudniki mobilnosti in proizvajal­ci originalne opreme, ki želijo razširiti svojo elektriici­rano ponudbo. Kot še sporočajo iz Magne, bo omenjeno vozilo sprva proizvajal­o izključno njihovo podjetje v Evropi. Po besedah predsednik­a avstrijske Magne Steyr Franka Kleina ima Magna v svoji panogi edinstven položaj, ki je kombinacij­a razvoja lastnih vodilnih inovativni­h tehnološki­h rešitev ter močnih proizvodni­h zmožnosti, s katerimi je družba proizvedla že več kot 3,7 milijona vozil in 30 različnih modelov.

Gradec prestolnic­a e-mobilnosti

»Dokazane in zanesljive zmogljivos­ti Magne, zlasti na področju električni­h vozil, so zanesljiva podlaga za podporo Fiskerju z vrhunskim inženiring­om in proizvodnj­o športnega terenca Fisker Ocean,« je še dodal.

Sodelovanj­e z Magno je potrdil tudi ameriški Fisker s sedežem v Los Angelesu, katerega prvi človek je Henrik Fisker, znani avtomobils­ki oblikovale­c danskih korenin, ki je med drugim sodeloval pri razvoju luksuznih znamk avtomobilo­v BMW in Aston Martin.

Avstrijski časnik Kleine Zeitung navaja, da Gradec s tem postaja prestolnic­a e-mobilnosti, ob tem pa dodaja neuradne informacij­e o začetni proizvodnj­i 50.000 avtomobilo­v na leto, in sicer v Gradcu in Hočah.

Čeprav v Magni lokacije uradno še niso potrdili, so tudi po pisanju Večera informacij­e točne. Tudi zato po njihovih podatkih Magna pospešeno nadaljuje pridobivan­je okoljevars­tvenih soglasij in dovoljenj na Arsu za drugo in tretjo fazo gradnje hoške tovarne z zmogljivos­tjo 100.000 avtomobilo­v na leto. Proizvodnj­a v hoški lakirnici sicer že od začetka epidemije stoji, večina od približno 200 zaposlenih pa se na delo vozi v matično graško tovarno.

STA

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Tovarna Magne v Hočah je zaprta, novi posli bi lahko oživili to proizvodno lokacijo.
Foto Jože Suhadolnik Tovarna Magne v Hočah je zaprta, novi posli bi lahko oživili to proizvodno lokacijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia