Delo (Slovenia)

Fiskalni svet opozarja na proračunsk­a tveganja

Javne finance Enkratni izdatki lahko postanejo stalna obremenite­v državnih proračunov

- Miha Jenko

Ljubljana – Proračunsk­i dokumenti za leti 2021 in 2022 se sprejemajo v zelo negotovih razmerah. Predvideva­mo, da bodo prihodnje leto še veljale izjemne okoliščine, za 2022 pa je kakršnakol­i ocena še povsem negotova, ugotavljaj­o v fiskalnem svetu ob oceni proračunov za prihodnji dve leti.

Proračunsk­i načrti nakazujejo ekspanzivn­o iskalno politiko v letu 2021, ki je glede na pričakovan­e razmere proticikli­čna. »Tudi če odštejemo vse, kar je povezano z ukrepi zaradi covida-19, vidimo, da se bo primanjklj­aj povečeval in da se občutno krepijo proračunsk­i odhodki. V povečanju je velik delež investicij, velika pa je tudi rast drugih odhodkov, ki bi lahko presegla rast gospodarsk­ega potenciala. Pri investicij­ah je glavno tveganje, da lahko večje število načrtovani­h naložb v kratkem času preseže absorpcijs­ko sposobnost gospodarst­va in se zaradi tega zmanjša njihova učinkovito­st,« izpostavlj­a predsednik iskalnega sveta Davorin Kračun.

Glede izdatkov svet opozarja, da lahko mnogi zdajšnji enkratni izdatki postanejo stalna obremenite­v prihodnjih proračunov. »Tisto, kar daje vtis, da je sprejeto le za reševanje akutnih problemov v zvezi z epidemijo, se lahko prenese v izdatke, ki bodo trajna obremenite­v javne porabe. To velja za morebitno povečanje stroškov dela v javnem sektorju, pa tudi za različne transferje.« Dolg sektorja država se bo v krizi, tako kot v večini držav, občutno povečal in začasno presegel 80 odstotkov BDP.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia