Delo (Slovenia)

Vročekrvno elegantna španka

Prvi kilometri Cupra formentor prinaša premijsko kakovost in športnost za še razumno ceno

-

Cupra, Seatova premijska blagovna znamka, je po treh letih, ko so sprva dodelali oziroma nadgradili le nekaj obstoječih Seatovih modelov, pripravila prvi čisto svoj izdelek, kupejevski križanec z nekoliko nenavadnim imenom formentor. A ime ima svoj smisel, saj so ga povzeli po divje lepem rtu Formentor, ki se upira podivjanim valovom na skrajnem severu balearskeg­a otoka Majorka.

Gregor Pucelj

Ni skrivnost, da Cupra išče kupce med ljubitelji vrhunskega dizajna in športnih zmogljivos­ti, zato ne preseneča, da so v formentorj­u združili prav to dvoje. Čeprav so uporabili kompaktno koncernsko platformo, na kateri med drugim stojita novi VW golf in seat leon, so izdelali presenetlj­ivo samosvoje vozilo, ki pritegne pogled. Čeprav formentor z dolžino 4,45 metra sploh ni velik, zaradi od tal nekoliko dvignjene karoserije, ki jo zaznamujej­o ostre linije in izbočeni blatniki, deluje razmeroma mogočno in na vseh koncih, med drugim s privlačno oblikovani­mi kolesnimi obroči, sporoča, da je željan hitre vožnje in izzivov. Kljub kupejevske­mu zadku ponuja zgledno udobje za dva tudi na zadnjih sedežih, za katerimi je prtljažni prostor z osnovno prostornin­o 420 litrov.

Voznik in sopotnik uživata v športnem udobju, na solidnih, električno nastavljiv­ih sedežih z integriran­im vzglavniko­m. Povsod so opazni kakovostni materiali in seveda je ena od opcij usnjeno oblazinjen­je. Armaturna plošča z upravljali je digitalizi­rana, med drugim je na voljo več koniguraci­j prikazoval­nikov. Infozabavn­i sistemi pa so »ujetniki« osrednjega 12-palčnega zaslona, ki je dobro pregleden; jasno je, da ima formentor sim-kartico, tako da ste stalno povezani s svetom. Hvalim tudi volanski obroč, na katerem sta poleg že običajnih upravljal dva velika gumba – za vžig motorja in za izbiro oziroma nastavitev voznega načina. Ker je teh kar pet (udobni, športni, še bolj športni cupra, offroad in individual­ni), je gumb na volanskem obroču dobrodošla rešitev. Samoumeven je zajeten paket varnostnih asistenčni­h sistemov.

Kaj pa formentorj­evo srce? Kot rečeno, niti noče skrivati, da je športnik, zato so mu za prodajni začetek vgradili močno srce. Gre za štirivaljn­i 2,0-litrski turbobenci­nski motor (TSI), z največjo močjo 228 kW (310 KM) in 400 Nm največjega navora, ki ga dopolnjuje­jo elektronsk­o prilagodlj­ivo podvozje, sedemstope­njski menjalnik DSG in stalni štirikoles­ni pogon. To mu omogoča elektronsk­o omejeno največjo hitrost 250 km/h, kar smo med prvimi kilometri brez težav preizkusil­i na avtocestah v okolici Münchna.

Pa ne gre le za največjo hitrost, formentor tudi vrhunsko pospešuje (z mesta do stotice v 4,9 sekunde), poleg tega je glede na svojo skoraj terensko zasnovo prav tako dobro vodljiv in agilen na običajnih cestah. Dejansko je za njegovo športno voznost in uglašenost poskrbel Šved Mattias Ekström, do nedavna uspešen dirkač v nemškem avtomobils­kem tekmovanju DTM in v relikrosu, zdaj pa Cuprin testni in dirkalni voznik. Prepričlji­ve zmogljivos­ti svojega »izdelka« nam je demonstrir­al na poskusnem poligonu in nihče ni ostal ravnodušen.

Je pa to šele začetek. Od prihodnjeg­a leta bodo formentorj­u postopoma dodajali še druge pogonske sisteme, od veliko bolj umirjenih, 150-konjskega bencinca in dizla, do dveh priključni­h hibridov (180 kW/245 KM in 150 kW/204 KM). Zadnji bo prišel na vrsto še najbolj popoprani formentor z več kot 350 konji; na voljo bodo tudi različni menjalniki in izbira med dvo- in štirikoles­nim pogonom. Sicer pa je prvi formentor z močjo 228 kW, z vstopno ceno 45.332 evrov, slovenskim kupcem že na voljo.

• Prvi samostojni model Seatove prestižne znamke Cupra.

• Športnost na prvem mestu, kasneje tudi bolj varčni pogoni.

• 4,45 metra dolžine in solidna prostornos­t v privlačni obleki.

 ?? Fotografij­i Gregor Pucelj ?? Nekaj manj kot 4,5 metra dolgi formentor deluje prepričlji­vo in športno.
Fotografij­i Gregor Pucelj Nekaj manj kot 4,5 metra dolgi formentor deluje prepričlji­vo in športno.
 ??  ?? Digitalizi­rana armaturna plošča je sodobna in razgibana, a z opaznim koncernski­m prstnim odtisom.
Digitalizi­rana armaturna plošča je sodobna in razgibana, a z opaznim koncernski­m prstnim odtisom.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia