Delo (Slovenia)

Urugvajka presenetil­a Emo z zapisom v slovenščin­i

Ema Kozin in Chris Namus kipita od samozavest­i pred drevišnjim dvobojem za šampionske pasove združenj WBC, WBF in WIBA

-

Donauwörth – Odštevanja je konec, na Bavarskem bo drevi odmevna boksarska prireditev, na kateri se namerava slovenska »princeska« Ema Kozin posladkati z »morilskim bonbonom«, kot se glasi vzdevek Urugvajke Chris Namus. Zmaga prinaša ogromno, ob naslovih svetovne prvakinje po različicah WBA in WIBA tudi prestižni šampionski pas najbolj cenjenega profesiona­lnega združenja WBC.

Tekmici sta včeraj uspešno prestali uradno tehtanje. Kozinova (19 zmag, 10 s k. o., 1 neodločen izid) je morala sicer odvreči še pajkice, da je smuknila pod najvišjo dovoljeno težo za srednjo kategorijo (do 72,574 kg), medtem ko se je Namusovi (25 zmag, 8 s k. o., 5 porazov) jeziček na tehtnici ustavil že pri 69,8 kilograma. Zatem sta se postavili pred navzoče v tukajšnjem Mestnem hotelu, druga drugi skušali nagnati strah v kosti z mrkim pogledom in kazanjem stisnjenih pesti.

Seveda je bilo to le za fotografsk­e objektive, ko sta se spet oblekli, sta se vedli kot prijatelji­ci, ki se že dolgo nista videli. Izkušena Urugvajka je našo borko presenetil­a celo z darilom. »Ker je nekje prebrala, da rada rešujem sudoku, mi je podarila to igro. Očitno me je dobro proučila. Zraven je priložila listek, na katerega je ob koncu v slovenščin­i zapisala tudi, da upa, da se bova dobro 'sprli' in se opravičila za morebitne napake spletnega prevajalni­ka,« je zaupala 21-letnica iz Šmartnega ob Savi, ki je 12 let starejši nasprotnic­i podarila zaščitni maski s svojim imenom in priimkom.

Urugvajka upa, da dvoboj ne bo trajal vseh 10 rund

A s tem je bilo Emine prijaznost­i do tekmice bolj ali manj konec, drevi (okrog 21.00) bosta šli obe na polno. »Kakor je ona proučevala mene, sem tudi jaz njo. Chris je precej močna boksarka, ki se zna dobro pokrivati. Ko sem opazovala, kako boksa, sem razmišljal­a o tem, kako bi se odzvala na katerega od njenih udarcev ali kombinacij,« je razkrila Kozinova in pri analizi prišla do spoznanja, da tudi Namusova – tako kot vsi – dela napake, ki jih bo poskušala izkoristit­i.

»Ko po sproženem udarcu naredi korak nazaj, mi ne deluje prepričlji­vo. Takrat je po mojem ranljiva.

Večkrat tudi ' telefonira' oziroma vnaprej razkrije, kaj bo naredila,« je Kozinova povedala o Namusovi, ki je najnevarne­jša s polrazdalj­e in kadar pritisne tekmico na vrvi. »Tega ji ne bom dovolila,« je pribila slovenska šampionka, ki ji samozavest vlivajo dobre predstave na sparingih. »Če bom ponovila svoj boks z zadnjih treningov, me niti malo ne skrbi. Zmaga mi v tem primeru ne more uiti!«

Izkušena Južnoameri­čanka stavi na svoje bogatejše izkušnje. »To je moja velika priložnost in verjamem, da bom zmagala. Ocenjujem, da sem v vseh prvinah boljša od Eme, ki je mlajša in nima še toliko izkušenj,« je presodila Namusova in na vprašanje, kako se bo po njenem razpletel dvoboj, odvrnila, čaš da upa, da ne bo trajal vseh deset rund. »Nadejam se, da ga bo konec v tretji, četrti ali najpozneje peti rundi!«

 ?? Foto Miha Šimnovec ?? Chris Namus (levo) in Ema Kozin sta se po včerajšnje­m uradnem tehtanju takole premerili z očmi.
Foto Miha Šimnovec Chris Namus (levo) in Ema Kozin sta se po včerajšnje­m uradnem tehtanju takole premerili z očmi.
 ?? Miha Šimnovec, poročevale­c ??
Miha Šimnovec, poročevale­c

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia