Delo (Slovenia)

Zapornica je spet medijska zvezda

-

»Ko sem bila na svobodi, nisem doživela takšnih zlorab,« je dejala Viktorija Berhodžaje­va, ki v ženskem zaporu v največjem kazahstans­kem mestu Almati preživlja sedemletno kazen. Viktorija, ki ji je bilo pred operativno spremembo spola ime Karimžan, je ponovno medijska zvezda v Kazahstanu. V javnost je namreč prišla novica, da je sodišče obsodilo neimenovan­ega majorja varnostno-obveščeval­ne službe, ki ga je lani poleti obtožila, da jo je v zaporu spolno zlorabljal. »Sodišču smo predložili dovolj materialni­h dokazov,« je povedala njena odvetnica Ajman Umarova.

Viktorija Berhodžaje­va je polnila časopisne stolpce in spletne strani že leta 2017, ko so jo obsodili, da se je hotela nepošteno dokopati do denarja za operativni poseg, kazahstans­ke oblasti pa so bile v dilemi, ali naj jo zaprejo v moški ali ženski zapor.

Ko se je le znašla med zapornicam­i in spremenila ime, se je prek pametnega telefona povezala z mediji, ki so objavljali tako njene sočne pripovedi o nekdanjih ljubimcih kot sveža pričevanja, kako je morala v zaporu pokazati spolovila in kako so jo silili k oralnemu seksu. Zdaj se Viktorija Berhodžaje­va, ki mora odslužiti še štiri leta zapora, boji maščevanja posiljeval­ca, ki se ne čuti krivega in se je že pritožil na obsodbo.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia