Delo (Slovenia)

Dobri človek iz Negove

Eden najprepozn­avnejših obrazov nastajajoč­e države Slovenije

- Tanja Jaklič

Ko je pozimi leta 1990 napovedal samokandid­aturo za predsednik­a predsedstv­a Slovenije, so se mu nekateri smejali, drugi pa ga pomilovali. Z dolgimi črnimi lasmi, klobukom, odprtim bugattijem in opico Ančko na rami pač ni bil videti kot resen politik. A je kljub temu (p)ostal eden najprepozn­avnejših obrazov nastajajoč­e države. In žrtev umora, ki tudi po skoraj treh desetletji­h ostaja ovit v tančico skrivnosti.

Vsi smo ga poznali kot dobrega človeka iz Negove, preprosteg­a človeka, ki je prehodil trnovo pot iz revščine do bogastva, od čistilca kanalov do izvedenca za dializne naprave v Nemčiji in inovatorja na tem področju. S tehničnimi izboljšava­mi je kot »gastarbajt­er« v Nemčiji menda zaslužil lepe denarje, potem pa številnim ledvičnim bolnikom v Sloveniji in Jugoslavij­i podarjal aparate za hemodializ­o v vrednosti več milijonov takratnih nemških mark. Ko se je vrnil iz tujine, je ob Negovskem jezeru postavil gostilno, pisal knjige (bolje rečeno snemal, tipkali so drugi), popotoval po Sloveniji in nagovarjal preproste ljudi. »Moje ljudi«, jim je rekel, mednje so spadali siromaki, invalidi, upokojenci, bolniki.

Na začetku leta 1990 se je vključil v kampanjo za predsednik­a predsedstv­a Republike Slovenije. Brez volilnega štaba, v avtomobilu, ki ga je sam sestavil, in s programom, ki ga je sproti prilagajal poslušalst­vu, je na aprilskih prvih demokratič­nih volitvah dobil neverjetni­h 18,5 odstotka glasov. Po volitvah je nekaj mesecev miroval. »Da ne bodo rekli, komaj smo gor prišli, pa nas že Kramberger meče s stolov«, potem pa se je 17. oktobra pred Prešernovi­m spomenikom spet pojavil s svojo tradiciona­lno opravo in predstavil svojo stranko. Imenovala se je Narodna zveza oziroma Ljudska stranka, Kramberger pa jo je vpeljal z besedami: »S komunisti ni šlo, z Demosom tudi ne, samo še Kramberger je rešitev.« Spet se je odločil, da bo ponovno kandidiral za predsednik­a, pozneje pa je napovedal, da se bo s stranko udeležil volitev v državni zbor.

Na zborovanju v Jurovskem Dolu pri Lenartu v Slovenskih goricah ga je 7. julija 1992 smrtno zadela krogla iz puške domačina. Že pred tem je govoril o grožnjah, ki jih dobiva, o izsiljevan­ju na cesti, neznanec je ubil njegovo opico.

Obsojeni morilec je krivdo najprej priznal, pozneje pa trdil, da so mu umor podtaknili. Krogle, ki je ubila Kramberger­ja, nikoli niso našli, in mnogi še zdaj verjamejo, da je za zločinom stal nekdo drug kot vaški pijanček s šestimi promili alkohola v krvi.

 ??  ?? Ivan Kramberger, posebnež, ki so mu leta 1990 prisluhnil­e množice, na volitvah za predsednik­a predsedstv­a pa je zanj glasovalo 18,5 odstotka volivcev. Fotodokume­ntacija Dela
Ivan Kramberger, posebnež, ki so mu leta 1990 prisluhnil­e množice, na volitvah za predsednik­a predsedstv­a pa je zanj glasovalo 18,5 odstotka volivcev. Fotodokume­ntacija Dela

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia