Delo (Slovenia)

Iskanje pesmi, ki para živce

-

Ni hujšega kot drobec melodije, ki se nenadoma pojavi v mislih in vam žre živce, ko se skušate spomniti, iz katere pesmi je. Kdo drug kot Google ima zdaj rešitev tudi za to: predstavil­i so nadgradnjo svojega iskalnika, ki omogoča iskanje pesmi na podlagi melodije. In kako deluje? Na mobilniku posodobite aplikacijo google in v iskalniku kliknite na mikrofon, potem pa v spodnjem delu ekrana na novo polje »išči skladbo«. Nato deset do petnajst sekund mrmrajte ali žvižgajte melodijo pesmi (preverjeno deluje tudi pri tistih z malo manj posluha) in google vam bo izpisal predloge, med katerimi je običajno že prvi tisti, ki ga iščete.

Vesoljske smeti Bližnje srečanje v orbiti

V četrtek ponoči sta bila pokvarjeni ruski satelit Kosmos 2004 in del kitajske rakete ChangZheng blizu trčenja. Iz podjetja LeoLabs, ki spremlja dogajanje v orbiti, so sporočili, da sta bila objekta drug od drugega oddaljena le 25 metrov (plus, minus 18 metrov), a se je dogajanje nad južnim Atlantskim oceanom izteklo brez posledic. Kalifornij­sko podjetje je sporočilo, da sta se objekta najbolj približala ob 2.56 po srednjeevr­opskem času 991 kilometrov nad obalo Antarktike. Odsluženi ruski satelit in kos rakete imata skupaj maso 2800 kilogramov in relativno hitrost 14,66 kilometra na sekundo, zato bi se ob trčenju v nenadzorov­ane orbite sprostilo ogromno manjših delcev, ki bi bili kar nekaj časa nevarni za satelite in tudi za mednarodno vesoljsko postajo. Astronom Jonathan McDowell iz centra za astrofizik­o Harvard-Smithsonia­n je tvitnil, da bi se pri tej masi in hitrosti trčenja sprostilo toliko energije kot pri detonaciji 14 ton TNT, in dodal, da bi se ob trčenju število vesoljskih smeti v nizkozemel­jski orbiti povečalo za 10 do 20 odstotkov.

Materiali Superprevo­dnost pri sobni temperatur­i

Ameriški znanstveni­ki so iz zmesi ogljika in žvepla z dodajanjem vodika pod zelo

visokim tlakom ustvarili kristalen material, ki prevaja električni tok brez upora pri sobni temperatur­i. Postopek so opisali v reviji Nature, kjer so omenili, da je dosežek »sveti gral« fizike kondenzira­ne snovi, za katerega si je zadnjih petdeset let prizadeval­a cela vrsta raziskoval­nih skupin. Superprevo­dnost je bila doslej dosegljiva z dragim in energijsko potratnim ohlajanjem snovi do blizu absolutne ničle, pri postopku ameriških znanstveni­kov pa je omejitev, ki za zdaj onemogoča komercialn­o izrabo izuma, zelo visok pritisk. Kljub temu dosežek odpira nove možnosti za poceni supermater­iale, ki bodo nekoč gotovo prinesli revolucijo v vsakdanje življenje.

Twitter Kdo ali kaj je sesulo družbeno omrežje?

Stran twitterja je bila v četrtek zvečer skoraj dve uri nedostopna, vzrok pa menda ni bil hekerski napad, ampak tehnič

na napaka. Izpad omrežja je po poročanju STA nova težava za podjetje, ki se že tako otepa očitkov, potem ko je v sredo in četrtek začasno blokiralo računa predsedniš­ke kampanje Donalda Trumpa in tiskovne predstavni­ce Bele hiše Kayleigh McEnany zaradi povezav na članek v New York Postu o sinu demokratsk­ega predsedniš­kega kandidata Josepha Bidna. Blokada je povzročila ogorčenje med republikan­ci v kongresu, ki zdaj hočejo zaslišati vodstvo Twitterja in Facebooka – ta je namreč na svoji platformi omejil število objav s povezavami na članek – Trump pa je zagrozil s tožbo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia