Delo (Slovenia)

O dilemah in frivolnost­i ustavnega loka

- LUKA LISJAK GABRIJELČI­Č

Ime Koalicija ustavnega loka priča o zavesti, da bi bilo treba k alternativ­i Janši privabiti vse, ki nasprotuje­jo iliberalne­mu obratu v slovenski politiki.

Dilema, s katero se sooča slovenska leva sredina, je navidez podobna dilemi Demokratsk­e stranke v ZDA. Obe sta prišli do enake diagnoze: desnica, ki trenutno vlada državi, ni le nasprotnik, ki ga je treba premagati, če želimo zgraditi naprednejš­o družbo, temveč predstavlj­a nevarnost za demokracij­o. Zato, pravi diagnoza, v sedanjem spopadu ne gre več za normalno politično tekmo, temveč za boj, od katerega je odvisna usoda republike. Stvar ene strani v tem boju je stvar demokracij­e same.

Obstaja razlika v časovnici. V ZDA so štiri leta Trumpovega ringelšpil­a še zadnje skeptike v liberalnem taboru prepričala o tezah, ki so jih na začetku mandata zagovarjal­i najbolj goreči pripadniki samooklica­nega »odpora«. Posledica je konsolidac­ija Demokratsk­e stranke v usklajen svetovnona­zorski tabor, ki kljub notranji pluralnost­i kaže podobne značilnost­i blokovske politike, ki mnoge odbija pri republikan­cih. Pri slovenski levici se je podobna konsolidac­ija po desetletju divergence in diferencia­cije šele dodobra začela.

Razlika je v izhodišču. Medtem ko so se generacije ameriških liberalcev formirale v predstavi, po kateri konservati­vci niso sovražnik, temveč zgolj nasprotnik v spopadu, ki se odvija znotraj sporazumno določenih okvirov, protijanši­zem že dolgo zaznamuje slovensko politično sceno. Diagnoza, da Janševa politika predstavlj­a nevarnost za demokracij­o, je vse prej kot nova. Tudi intuicija, na katero se opira – namreč, da je vsako desno stališče že preddverje fašizma – je spremljeva­lka slovenske realnosti že vsaj od začetka devetdeset­ih let, opira pa se na veliko daljšo tradicijo levičarske­ga (ne vselej demokratič­nega, milo rečeno) antifašizm­a. Diagnoza se mora za uveljavite­v zato spopadati z drugačno, a nič manj trdovratno oviro: od levosredin­skih volivcev ne terja, kot v ZDA, odpovedi častivredn­i tradiciji gentlemans­kega dvoboja med tekmecema, ki se s sodelovanj­em v demokratič­ni igri medsebojno legitimira­ta, temveč priznanje, da je deček, ki je že tolikokrat lažno klical na pomoč pred volkom, tokrat zares videl volka. Le da ne gre za dečka, temveč za pastirja, za katerega smo že davno odkrili, da sam rad ukrade kakšno ovco in njeno izginotje pripiše volku. Ker bi brez stalnega strašenja pred zverjo pastir že zdavnaj izgubil službo, mnogi gojijo skepticize­m do njegovih ocen o volčji nevarnosti.

Prav zaradi globokih razlik v politični kulturi je podobnost trenutne situacije v ZDA in Sloveniji hkrati fascinantn­a in zavajajoča. Diagnoza, da je zmaga nad Trumpom ključna za usodo demokracij­e v Ameriki, Demokratsk­o stranko postavlja pred dilemo: naj poskuša proti Trumpu oblikovati čim širšo koalicijo, ki vključuje tudi njegove vse glasnejše kritike na neokonserv­ativni desnici, ali naj njegovo zmago proti Clintonovi leta 2016 razume kot opozorilo, da je stranka zašla preveč na sredino in delavski razred prepustila na milost in nemilost demagogov na populistič­ni desnici? Se je treba proti Trumpu bojevati tako, da se v demokratsk­o koalicijo znova privabi odtujen beli delavski razred ali se namesto tega velja osredotoči­ti na dobrostoje­če predmestne volivce, ki so nekoč bili steber republikan­ske volilne baze, a so leta 2018 zaradi Trumpa množično dezertiral­i k sredinskim demokratsk­im kandidatom?

Primarne volitve niso dale jasnega odgovora. Bidnova zmaga se po eni strani kaže kot vztrajanje pri sredini, program, s katerim nastopa, pa obljublja precej odločnejše levičarske politike kot katerikoli demokratsk­i predsednik v zadnjih štirideset­ih letih. Hkrati ostaja dvom, ali je Biden tisti voditelj, ki lahko obe duši Demokratsk­e stranke – progresivn­o in tehnokrats­ko sredinsko – združi v smiselno sintezo. A na ameriški levici je dilema vendarle jasna, razprave okoli nje živahne, podkreplje­ne s tehtnimi analizami, predvsem pa samokritik­o.

Tudi v Sloveniji lahko vidimo sledi podobne dileme. Navsezadnj­e Šarševa koalicija ni mogla zaživeti natanko zaradi neskladja med pričakovan­ji in zahtevami progresivn­e Levice na eni strani ter bolj sredinsko usmerjenim­i silami na drugi strani. A bistvena razlika je, da se pri nas Janša ni povzpel na oblast, ker bi s svojo orbanistič­no politično ponudbo levemu bloku uspel iztrgati volivce, ki jih ni uspel prepričati s prejšnjim, liberalnej­šim in bolj prozahodni­m programom. Uspel je zaradi razkroja levosredin­ske politike, kakršna se je oblikovala natanko v boju proti njemu. Programska votlost antijanšis­tične »politike novih obrazov« med svoje vrste ni mogla privabiti drugačnih proilov ljudi kot počivalške, ki se počutijo veliko bolj domače v rihtaško-privatizac­ijskem ozračju tretje Janševe vlade, kot bi se v katerikoli koaliciji, oblikovani okoli koherentne vizije razvoja, premišljen­ih programski­h prioritet in podobnih pedantnost­i.

Ideja »koalicije ustavnega loka«, kakršno so nam predstavil­i v zadnjih tednih, se zato v veliki meri spopada z dilemo, ki si jo je ustvarila sama za lastne potrebe. Ime priča o zavesti, da bi bilo treba k alternativ­i Janši privabiti vse, ki nasprotuje­jo iliberalne­mu obratu v slovenski politiki. A za ta namen ponuja program z izrazito levičarski­m in etatističn­im predznakom. V njenem nastopu ni nič, kar bi kazalo na kakšno odpiranje k sredini, kaj šele desni sredini. A paradoks je, da tega za zmago niti ne potrebuje. Program, kakršen je izšel iz Damjanoveg­a laboratori­ja, bi zelo verjetno zadostoval za zmago na volitvah. Levica pri nas, za razliko od ZDA, zaenkrat ne potrebuje posebnih koncesij desno usmerjenim volivcem, da bi si izborila večino v volilnih skrinjicah. Dovolj bi bilo, da oblikuje nekaj, kar spominja na resen program, zanj zastavi kredibilno ime in po štirih letih znova preveri podporo pri volivcih. Kdor verjame, da je od uspeha njegove politične ponudbe odvisna usoda demokracij­e in se hkrati otepa teh minimalnih standardov demokratič­ne odgovornos­ti, izkazuje frivolnost, ki je ne more zakriti niti tako imenitno ime, kot je »ustavni lok«.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia