Delo (Slovenia)

Namesto ropotanja kravjih zvoncev – mesto duhov

Sölden v primežu virusa Lani v domači blagajni 3 milijone evrov, zdaj vladajo rdeče številke – Lara Gut: Vesela sem, da vsaj tekmujemo

- Siniša Uroševič

Sölden – Mestece duhov, zaprta družba, predstava brez bleščic: to so ocene, ki so jih v zadnjih dneh namenjali le še redki med dolgoletni­mi obiskovalc­i Söldna, turistične vasi v Ötzijevi dolini na Tirolskem, tradiciona­lnega uvodnega prizorišča prve tekme alpskih smučarjev in smučark v svetovnem pokalu. Prav po zaslugi te premiere je postal kraj ob vznožju ledenika Rettenbach prepoznave­n daleč naokrog in je pred dobrima dvema desetletje­ma začel uspešno prispevati svoj delež v že tako bogato blagajno avstrijske turistične zgodbe o uspehu. Zdaj pa je vse drugače ...

Pravzaprav se je za tekmovalno karavano še najmanj spremenilo. Dobro, nenavadno je, ko ob progi z izjemo trenerjev ni nikogar, osrednja tribuna v ciljni areni pa je prazna, toda ritem Žana Kranjca, Mete Hrovat in druščine ostaja enak: tekma je na ledeniku, kjer so vremenske razmere vedno znova nepredvidl­jive, proga pa za uvod v sezono zelo trda in zahtevna, bivajo večinoma v znanih hotelih in penzionih, dovolj je udobja in miru za počitek v sobah, ki že tradiciona­lno v Avstriji sodijo ob razmerju cena/kakovost dejansko v evropski vrh. Nad bivanjem v hotelu

Neue Post (Nova pošta) v sosednji vasi Zwieselste­in, zdaj že dolgo baznemu taboru naše izbrane vrste, tudi zdaj ni pripomb. Dejansko pa je v primerjavi s prejšnjimi leti za smučarsko srenjo še več miru, saj obiski sorodnikov in prijatelje­v ali denimo srečanja z novinarji v hotelu niso dovoljeni.

Poročevalc­em je denimo tokrat organizaci­jski komite strogo določil bivališča šele po ustrezno potrjeni akreditaci­ji. Samostojne rezervacij­e bodisi neposredno prek hotelske recepcije ali pa znanih ponudnikov na spletu tokrat niso prišle v poštev. In edino, kar je zanimalo navzoče ob prihodu v akreditaci­jski center v najožjem središču vasi, je bila potrditev iz domovine o negativnem izvidu testiranja koronaviru­sa. Če pa papirja ali sporočila na prenosnem telefonu ni bilo, je bila še edina možna pot do mestne garaže, kjer je posebna zdravniška služba postavila svoj kiosk za testiranje. En test stane 85 evrov in je denimo cenejši kot pri nas samoplačni­ški, res pa je, da je seveda manj tvegano odpotovati z omenjeno potrditvij­o, ki ne sme biti starejša od 72 ur, kot pa morebiti dobiti tu pozitiven izvid in preživeti naslednjih 14 dni v karanteni na Tirolskem ...

V turizmu takoj za Dunajem

Sicer pa je tudi gibanje močno omejeno, prav novinarski srenji, kot piše v navodilih ob potrjeni akreditaci­ji, je prepovedan­o gibanje po trgovinah in restavraci­jah z izjemo zgolj ene, v kateri nato med 18. in 22. uro pripravlja­jo tri različne večerne menije. O kakovosti ponudbe ni nikakršnih dvomov, gre za vrhunske jedi kot v najbolj cenjenih dunajskih ali salzburški­h kuhinjah, vendar pa po omenjeni deseti večerni uri ni več nikakršne možnosti posedeti v družbi – prav vsi lokali ugasnejo luči in zaklenejo svoja vrata do naslednjeg­a dne. Kar pa je bilo za oktobrski uvod smučarske sezone v preteklost­i Söldna nepredstav­ljivo. Ni odmeva razposajen­ih navijačev, ni ropotanja s švicarskim­i kravjimi zvonci.

»Drugače ne gre. Športniki niso nikdar hodili po nočnih lokalih, njih ta ukrep ne moti, za druge obiskovalc­e pa je bolje ohranjati varno razdaljo in zvečer ostati v sobah,« so povedali v domači turistični organizaci­ji in nam postregli s kar težko verjetnim podatkom o tem, da je prav Sölden po številu nočitev v zimski sezoni (ta se dejansko tu začne z oktobrsko premiero svetovnega pokala) na 2. mestu v državi za neprekoslj­ivim Dunajem!

A četudi gre tukaj po oceni Delovega poročevalc­a tudi za pretiravan­je, ne moremo odkimati ob podatku, da 20.000 nočitev in seveda drugih stroškov gostov v običajnem vikendu oktobrske uvodne tekme prinese v domačo blagajno prek 3 milijone evrov. Zdaj so to le neuresničl­jive sanje.

V vasi, kjer si lokali ob glavni cesti sledijo v zaporedju kot jurčki v radodarnih gozdovih po dežju, zdaj ni domala nikogar. Med natanko 63 gostinskim­i lokali jih je odprtih le 15. In podobno bo v naslednjih tednih in mesecih očitno tudi po drugih smučarskih središčih. V Švici so denimo že napovedali dve svoji največji tekmi v Wengnu in Adelbodnu brez občinstva. »Nisem zdravnica, da bi sodila o tem, toda očitno se moramo privaditi na nove razmere. Zdaj sem predvsem vesela, da vsaj tekmujemo,« nam je ob tem dejala prva smučarska zvezdnica te alpske dežele Lara Gut-Behrami, s katero bomo poseben pogovor objavili v prihodnjih dneh.

• Ponavadi za prvi vikend smučarske sezone po 20.000 nočitev.

• Slovenci ostali v svojem starem baznem taboru v sosednji vasi.

• Po 22. uri nekoč Sölden zelo živahen, zdaj se potopi v spanec.

 ??  ??
 ?? Foto Siniša Uroševič ?? Eden največjih hotelov v Söldnu je zaprt, parkirišče pred njim pa prazno ...
Foto Siniša Uroševič Eden največjih hotelov v Söldnu je zaprt, parkirišče pred njim pa prazno ...
 ??  ?? Včerajšnji dan je ponujal čudovito podobo Tirolske, toda na ledeniku z izjemo tekmovalce­v in uradnih oseb ni bilo nikogar.
Včerajšnji dan je ponujal čudovito podobo Tirolske, toda na ledeniku z izjemo tekmovalce­v in uradnih oseb ni bilo nikogar.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia