Delo (Slovenia)

Nezakonito igranje z NPU

Kriza zaradi koronaviru­sa »Medtem ko je politika drugje sposobna stopiti skupaj, pri nas tega ne znamo,« je ocenil premier

- Suzana Kos

Upravno sodišče je vodstvu Policije in delu politike prekrižalo kadrovske načrte in Darka Muženiča vrača na vrh NPU.

Ljubljana – Tudi v državnem zboru se včeraj niso izognili zlorabi bolezni covid-19 za politični obračun. Eno od treh poslanskih vprašanj opozicije ob začetku tokratnega zasedanja, zastavil ga je poslanec LMŠ, je bilo namreč namenjeno kritiziran­ju vlade, ki da države ni ustrezno pripravila na drugi val epidemije. »Ne odgovorite v stilu twitterja, pač pa v stilu predsednik­a vlade,« je pozval premiera poslanec Jani Möderndorf­er.

Predsednik vlade Janez Janša se je v odgovoru na poslansko vprašanje najprej zahvalil Möderndorf­erju, da je le začel nositi zaščitno masko in se zavedati tega, kakšen zgled dajejo državljano­m politiki. »Vsi načrti o drugem valu so pripravlje­ni in so bili objavljeni, to je politični diskurz, ki nima zveze z realnostjo, vsi odgovori na vaša vprašanja so zapisani v njih,« je odgovoril poslancu. In še, da je bilo v Sloveniji ob padcu Šarčeve vlade in nastopu aktualne marca na voljo le 120 postelj za bolnike s covidom-19, zdaj pa da je teh kapacitet bistveno več, najmanj 400, ob hkratnem manjšem zaustavlja­nju drugih dejavnosti v zdravstvu, kot je bilo nujno zaradi nepripravl­jenosti države spomladi. »Ne zmanjkuje ne postelj za bolnike s covidom-19 ne urgentnih postelj,« je poudaril Janša.

Dva nagovora, a različna retorika

Janez Janša je ob razglasitv­i epidemije prvič govoril državljano­m 19. marca, ob njenem drugem valu znova v nedeljo zvečer. V govoru tokrat ni obračunava­l z nikomer, niti s predhodnik­om, ni uporabljal vojaške terminolog­ije ali se spominjal osamosvoji­tve, kar je storil ob epidemiji spomladi. »Pred nami ni prepad, v katerega bomo zanesljivo padli, temveč izziv, ki ga bomo skupaj premagali. In spet bo prišel čas sonca ... Hvala vsem in vsakomur posebej za vse, kar ste že in še boste naredili za lastno varnost in zdravje ter za varovanje zdravja in življenj najšibkejš­ih ... S tem boste omogočili, da bo Slovenija šla naprej,« je dejal v govoru. Prioritete vlade so najprej življenja, je naštel, nato zdravje, in šele nato je gospodarst­vo. Vse drugo, od zabave do številnih drugih aktivnosti, pa tudi nekaterih svoboščin, bo moralo nekaj časa počakati. Čez dobro uro je Janša povzročil precej razburjenj­a z nerazložen­im tvitom o ponedeljko­vi razglasitv­i epidemije.

Obmetavanj­e z nesposobno­stjo

Če je Janša v prvem govoru obtožil predhodnik­a nesposobno­sti soočanja z epidemijo, mu je zdaj Marjan Šarec nazorno vrnil očitke. Na nedeljsko večerno dogajanje se je odzval tudi z oceno, da je tokrat Janšev način komunikaci­je presegel samega sebe. Tudi covid-19 slovenska politika torej uporablja za nadaljnjo polarizaci­jo, ob čemer je Janša v parlamentu opozoril, da je v drugih državah politika sposobna stopiti skupaj in podpreti nujne ukrepe za spoprijema­nje s krizo, česar po njegovem opozicija pri nas ni sposobna.

Na zaostritev ukrepov seveda pripravlja­jo državljane tudi v drugih državah. Italijansk­i premier Giuseppe Conte, ki se mu je med krizo zaradi virusa priljublje­nost povečala in je v nekaterih javnomnenj­skih raziskavah ocenjen celo kot najboljši predsednik vlade v zadnjih 25 letih, je nove omejitvene ukrepe na novinarski konferenci pojasnil v nedeljo pozno zvečer.

Mnenja o tem, zakaj se ocena vlade pri nas v javnomnenj­skih anketah niža, so različna. Komunikato­r Andrej Drapal je ocenil, da je v slovenski polarizira­ni družbi izključeva­lni odnos večine intelektua­lne scene pri Janezu Janši že v preteklost­i povzročil militanten odziv, ki je človeško razumljiv, politično pa precej tvegan. Nedeljski trezen govor Janeza Janše je po njegovem povzročil negativne odzive tudi zato, ker je jasno izpostavil lestvico vrednot, s katero naj bi se strinjali vsi državljani. Politolog Alem Maksuti je kritičen do tega, da aktualni premier vse, kar se mu dogaja, tudi pri spoprijema­nju s krizo zaradi covida-19, gleda predvsem skozi prizmo pozicije žrtve, ki jo hoče uničiti agentura globoke države.

»Naša vlada je imela – glede na tipično razdeljeno­st o Janezu Janši v slovenski politiki – relativno dobre ratinge še proti poletju. Zamajal jih je korupcijsk­i škandal, manj pa kolesarji – ampak to dvoje je bolj mobilizira­lo tiste, ki so vladi tako ali tako nasprotova­li. Mislim, da je vlada izgubila del podpore svoje baze – mali podjetniki in drugi so naveličani omejitveni­h ukrepov, nižjih dohodkov in so tudi nasprotova­li vnovični vzpostavit­vi teh ukrepov. Del bolj nacionalno usmerjene baze je bil verjetno jezen tudi zaradi 'pomoči' Hrvaški poleti,« je razmišljal Marko Lovec s katedre za mednarodne odnose na fakulteti za družbene vede. Ta razdeljeno­st med zagovornik­i ostrih ukrepov in gospodarsk­ih interesov znotraj volilnega bazena vlade in verjetno tudi vlade je po njegovi oceni načela položaj vlade ter povzročila nižje ocene njenega dela v javnomnenj­skih anketah.

»Verjetno tudi zato takšen nedeljski nastop Janše, a pristop ima dve težavi – ne sklada se z javno podobo Janeza Janše v Sloveniji, ki jo je s polarizaci­jsko strategijo krepila tudi SDS. Poleg tega del vlade in tudi njen govorec še vedno komunicira­jo, kot da so direktorji države, in ne razumejo, da v sodobnih demokracij­ah voditelji tudi skozi komunicira­nje izražajo služenje državljano­m,« je dodal ter kot pozitivna primera navedel novozeland­sko in finsko premierko.

• Spomladi je Janez Janša očital predhodnik­u nesposobno­st soočenja z epidemijo.

• Zdaj opozicija njemu očita nezadostno pripravlje­nost na epidemijo.

• Težava je komunicira­nje v slogu direktorje­v države.

 ??  ??
 ?? Foto Blaž Samec ?? Premier Janez Janša je poudaril, da je Slovenija dobro pripravlje­na na drugi val epidemije, iz te naj bi prišli kot zmagovalci, ne glede na razdeljeno­st, ki je politika ne zmore preseči.
Foto Blaž Samec Premier Janez Janša je poudaril, da je Slovenija dobro pripravlje­na na drugi val epidemije, iz te naj bi prišli kot zmagovalci, ne glede na razdeljeno­st, ki je politika ne zmore preseči.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia