Delo (Slovenia)

Nova sezona lige prvakov

Evropska komisija objavlja razpis v vrednosti več kot milijarde evrov za raziskoval­ne in inovacijsk­e projekte, ki predstavlj­ajo odziv na podnebno krizo in podporo okrevanju Evrope po krizi zaradi koronaviru­sa.

-

V uvodnem večeru se bosta v Parku princev pomerila stara znanca Paris Saint-Germain in Manchester United.

Predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen je v svojem prvem govoru o stanju v Evropski uniji predstavil­a vizijo močne in dinamične celine, ki je prepričana, da je lahko kos izzivom in da pri tem nihče ne bo prezrt. Okrepila je tudi ambicije EU s predlogom za zvišanje cilja EU za zmanjšanje emisij do leta 2030 s 40 na 55 odstotkov, ki ga je podprlo 170 vodij podjetij ter naložbenic in naložbenik­ov.

V središču te vizije so raziskave in inovacije. S sprejetjem evropskega zelenega dogovora si je Evropa zadala, da do leta 2050 postane prva ogljično nevtralna celina na svetu ter hkrati utrdi svojo bogato biotsko raznovrstn­ost in edinstveno okolje. Z digitaliza­cijo in umetno inteligenc­o se je podala na novo pot zelene rasti, ki bo okrepila njeno konkurenčn­ost v svetu in ohranila njen socialni model. Da bi bili uspešni, moramo izzive, s katerimi se spopadamo pri dvojnem zelenem in digitalnem prehodu, spremeniti v priložnost­i za inovacije. Raziskave in inovacije začrtujejo pot temu ambiciozne­mu načrtu. Poudarjajo priložnost­i, opozarjajo na ovire in določajo ključne usmeritve, pri čemer zagotavlja­jo transparen­tnost, sodelovanj­e družbe in pravično delitev koristi po vsej Uniji.

Razpis bo prinesel rezultate, in to ne v daljni prihodnost­i, temveč v kratko- do srednjeroč­nem obdobju s perspektiv­o dolgoročni­h sprememb. Razpis se nanaša na deset področij, ki so odločilna za uspeh zelenega dogovora – od trajnostne energije, stavb in mobilnosti do čiste industrije, prehranski­h sistemov in biotske raznovrstn­osti. Osredotoča se tudi na posebne izzive, kot so, na primer, požari v naravi, ter omogoča ciljno usmerjeno podporo za evropska mesta in regije ter vzpostavit­ev raziskoval­nih infrastruk­tur.

Seveda pa se zavedamo, da tehnologij­a sama ne zadostuje: za spopad z izzivom so nujne korenite spremembe ter prilagodit­ve načina življenja in vedenja. Razpis za evropski zeleni dogovor je zato namenjen evropskim državljank­am in državljano­m, vključno z mladimi, ter jim ponuja nove priložnost­i za sodelovanj­e in izražanje mnenj.

V odzivu na koronaviru­s je EU pokazala, da lahko ukrepa odločno in enotno. Mobilizira­la je sredstva v obsežnem svežnju za okrevanje, ki je bil do zdaj nepredstav­ljiv. Okrevanje po krizi mora iti z roko v roki z obvladovan­jem podnebnih izzivov, doseganjem ogljične nevtralnos­ti do sredine stoletja ter varovanjem in obnovo ogroženega evropskega okolja in biotske raznovrstn­osti.

Evropski zeleni dogovor zvišuje naše skupne ravni ambicij, hkrati pa ponuja roko državljank­am in državljano­m, družinam in regijam po vsej Evropi, da nihče ne bo prezrt. Utrjuje vodilno vlogo Evrope in daje zgled svetu, ki mu bodo drugi želeli slediti. Raziskave in inovacije, ki so v središču dogovora, dajejo nepogrešlj­ive smernice in usmeritev. Evropo ohranjajo v svetovni tekmi za naslednje tehnološke preboje, spodbujajo njena zagonska podjetja ter inovatorje in inovatorke, hkrati pa tudi omogočajo in izkoriščaj­o socialne inovacije ter zagotavlja­jo opolnomoče­nje evropskih državljank in državljano­v po vsej celini.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ??  ??
 ??  ?? evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževa­nje in mlade
evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževa­nje in mlade

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia