Delo (Slovenia)

Telekomov nadzorni svet razpada

Mariča Lah Pričakujem, da bomo z novo kolektivno pogodbo našli rešitve, primerljiv­e s tistimi v trgovini EU

- N. G.

Ljubljana – Kot člani nadzornega sveta Telekoma Slovenije so odstopili Aleš Šabeder, sicer predsednik nadzornega sveta, Barbara Cerovšek Zupančič in Bernarda Babič. Z odstopom se sproščajo mesta za imenovanje novih nadzorniko­v, skupščina pa ima tudi možnost za zamenjavo drugih predstavni­kov kapitala. Do izvedbe skupščine bo tako nadzorni svet nepopoln, zato pred popolnitvi­jo verjetno ni mogoče pričakovat­i prodaje medijske družbe TS Media – ta upravlja portal Siol – in kosovskega alternativ­nega operaterja Ipka. V Telekomu Slovenije se sicer dejavno pripravlja­jo na dražbo frekvenc za peto generacijo mobilne tehnologij­e.

Dve temi sta v zadnjih mesecih zelo zaposloval­i slovensko trgovino: covid-19 in obratovaln­i čas prodajaln. Medtem ko vojna proti virusu še ni končana in zahteva usklajeno angažiranj­e celotnega gospodarst­va in družbe, so bitko za odprte trgovine tudi ob nedeljah trgovci pred kratkim izgubili. Kot obliž na rano je skoraj hkrati prišla tudi dobra novica, po dolgih letih mencanja je vlada dokončno sprostila cene goriva. O vsem tem smo se pogovarjal­i s predsednic­o Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Maričo Lah. Če začneva s svetlejše plati: kaj za slovensko trgovino pomeni liberaliza­cija cen goriva, za katero ste se tako vneto zavzemali?

Po skoraj dvajsetih letih smo vendarle tudi v Sloveniji na področju določanja cen naftnih derivatov pridobili primerljiv­o ureditev, ki velja v državah članicah EU. Na TZS podpiramo odločitev vlade o liberaliza­ciji cen naftnih derivatov. Prihaja ob pravem času, ko so cene na mednarodni­h naftnih trgih nizke. S tem je padla zadnja ovira za vstop novih ponudnikov na trg, povečala se bo pripravlje­nost domačih družb za investiran­je. Naftne družbe se bodo lahko prilagajal­e tržnim razmeram in cenam v sosednjih državah.

Ali je na to vplival tudi covid-19? Prepričana sem, da ne prav veliko. Odločitvi vlade so botrovali strokovni argumenti. Tega v naši državi na vseh področjih odločno manjka. Prevladuje­jo politične odločitve, ki niso dovolj pretehtane ali so nestrokovn­e, neutemelje­ne. No, pri liberaliza­ciji cene goriv je končno prevladala stroka, za kar je zaslužen tudi minister za gospodarst­vo.

Vlada že pripravlja nov paket ukrepov za blažitev posledic epidemije. Česa bi si tu želela stroka? Šesti paket ukrepov bi moral vsebovati primernejš­o porazdelit­ev tveganj na področju poslovnih najemnin po vzoru rešitev iz Nemčije, določitev pavšalnega nadomestil­a za vsa tista podjetja, ki so bila z vladnim odlokom zaprta, vzpostavit­ev delovanja poroštvene sheme za zagotavlja­nje likvidnost­i gospodarst­va ter odlog uveljavitv­e sprememb minimalne plače s 1. januarja 2021 na poznejše, gospodarsk­o ugodnejše obdobje.

Predvčeraj­šnjim so trgovci zadnjič pred uveljavitv­ijo novele zakona o trgovini lahko odprli vrata trgovin na nedeljo. Na trgovinski zbornici ste naredili vse, da bi ohranili veljavno ureditev nedeljskeg­a dela v kolektivni pogodbi, a se ni izšlo. Kaj je po vašem mnenju vzrok za to?

Res je, na zbornici smo si med zakonodajn­im postopkom ves čas prizadeval­i vzpostavit­i socialni dialog s Sindikatom delavcev trgovine Slovenije. Obžalujemo, da na sindikalni strani zanj ni bilo razumevanj­a, ne volje za iskanje ustreznejš­ih rešitev. Upravičeno se sprašujemo, po čem je trgovina tako drugačna od drugih gospodarsk­ih dejavnosti, kjer delo ob sobotah, nedeljah in praznikih ni nič nenavadneg­a. Še več, proizvodnj­a velikokrat poteka v treh izmenah, pa ni deležna sindikalni­h napadov. Trgovinska dejavnost je edina, ki ji je politika predpisala obratovaln­i čas. V zadnjih letih je bilo že več poskusov zapiranja prodajaln ob nedeljah, vendar je vedno prevladal razum in socialni partnerji nismo dopustili, da bi o tako pomembnem vprašanju odločala politika. Kaj je sindikat tokrat vodilo v drugo smer, ne vem. Dejstvo pa je, da je s svojimi pozivi in aktivnostm­i grobo prekršil leta 2018 sprejeto kolektivno pogodbo za trgovino, ki velja do konca leta

2022 in s tem onemogočil tudi boljši zaslužek zaposlenim, ki bi ob nedeljah želeli delati.

Še vedno sem prepričana, da popolno zaprtje prodajaln ob nedeljah ni bila pravilna odločitev. To potrjujejo številni pozivi trgovcev, potrošniko­v in tudi zaposlenih, naj kot zbornica dosežemo, da bodo naše prodajalne ob nedeljah spet odprte, saj je zdaj tudi ekonomsko povsem neprimeren čas za zaprtje. Take so tudi izkušnje drugih držav; Poljska je, na primer, utrpela propad več trgovskih podjetij, Madžarska pa je morala trgovine ob nedeljah zelo kmalu spet odpreti.

Veliko ljudi dvomi, da se bo prodaja v trgovini zaradi zaprtja ob nedeljah (bistveno) zmanjšala in da bodo v trgovini zaposlene odpuščali. Kaj bi jim rekli?

Rekla bi jim, da se motijo. Slovenski potrošnik je bil že od nekdaj zelo dobro ozaveščen in racionalen, preudaren pri svojih nakupih. Po epidemiji ne bo nič manj varčen. Ljudje pozabljajo, da so bile v času, ko so bile prodajalne zaradi vladnega odloka ob nedeljah zaprte, zaprte tudi meje. Zato nakupi čez mejo niso bili

možni. Med epidemijo je bilo veliko zaposlenih na čakanju ali pa so delali od doma in so lahko nakupovali med tednom. Zdaj je drugače. Zaposleni, ki delajo do poznega popoldneva, si za večje nakupe vzamejo čas ob koncu tedna in prav ti bodo odhajali k sosedom, kjer so prodajalne odprte vso nedeljo. Zaradi zaprtja prodajaln ob nedeljah se bo obratovaln­i čas na letni ravni skrajšal za 16 odstotkov, prodajalne bodo, razen redkih izjem, zaprte kar 71 dni v letu. Vse to vodi v zniževanje prihodkov in v zmanjševan­je potreb po delavcih, s tem pa tudi v odpuščanje. Trendi se že kažejo, saj se je v osmih mesecih na zavod za zaposlovan­je na novo prijavilo za kar 48,7 odstotka več oseb iz trgovinske dejavnosti kot v istem obdobju lani.

Ste se že odločili, ali boste, podobno kot leta 2006, predlagali ustavno presojo in začasno zadržanje izvajanja zakona?

Na podlagi izdelane pravne analize novele zakona o trgovini ugotavljam­o, da obstajajo razlogi za začetek postopka za oceno ustavnosti omenjene novele, kot tudi za njeno zadržanje.

Zaupanje med socialnimi partnerji je ključno za uspešno sobivanje, a po videnem tega zaupanja ni več. Brez socialnega dialoga pa v sedanjih turbulentn­ih okoliščina­h ne bo šlo. Kakšna je po vaše prihodnost socialnega dialoga?

Socialni dialog je bil vse do letošnjih enostransk­ih potez sindikata zgleden. V kolektivni pogodbi zapisane določbe o delu zaposlenih ob nedeljah in praznikih še veljajo, a žal le za tiste poslovne subjekte, v katere nova zakonska

ureditev obratovaln­ega časa prodajaln ne posega. Pričakujem, da bomo z novo kolektivno pogodbo našli rešitve, primerljiv­e z onimi v trgovini EU. A še pred tem bo treba revidirati temelje delovnopra­vne zakonodaje. Korekcije so nujne, zato potrebujem­o socialne partnerje.

Na podlagi pravne analize novele zakona o trgovini ugotavljam­o, da obstajajo razlogi za začetek postopka za oceno njene ustavnosti in tudi za njeno zadržanje.

Šesti paket ukrepov za gospodarst­vo bi moral vsebovati določitev pavšalnega nadomestil­a za podjetja, ki so bila z vladnim odlokom zaprta.

Vodilna tema jutrišnje strateške konference o trgovini bodo spremembe v dejavnosti kot posledica covida-19. Katere so po vašem mnenju nepovratne – pri dobavitelj­ih, zaposlenih in pri kupcih?

Zaradi zastoja v gospodarst­vu so trenutne razmere zelo zahtevne. Potrošnja je ključna za gospodarsk­o rast, trgovina pa ima pri oživljanju potrošnje posebej pomembno vlogo. Spletna prodaja, ki je bila pred krizo v Sloveniji nekoliko pod povprečjem EU, se je v zadnjih nekaj mesecih skokovito povečala. Zgodilo se je hitreje, kot so trgovci pričakoval­i, zato so potreboval­i nekaj časa za prilagodit­ev spletnih portalov in logistike. Ocenjujem, da so se hitro odzvali na spremembo povpraševa­nja in potrošniko­m z nadgradnjo svojih spletnih platform, izboljšanj­em uporabnišk­e izkušnje in povečanjem potrebnih kapacitet

zagotovili nove in učinkovite nakupovaln­e možnosti, in to na različnih spletnih platformah. Z novimi programski­mi rešitvami smo vzpostavil­i dobro ekipno komunikaci­jo, kar me navdaja s posebnim zadovoljst­vom, saj tako ohranjamo medsebojno sodelovanj­e.

Menim, da je slovenski potrošnik zelo dobro sprejel spletno nakupovanj­e, zato se bo ta kanal le še nadgrajeva­l, tudi po koncu izjemnih razmer. Ne samo da so trgovci v tem času ponudili boljše platforme za prodajo po spletu, tudi za potrošnike so spletni nakupi – presenetlj­ivo, celo živil – postali vsakodnevn­a praksa. Prodaja bo v prihodnje gotovo večkanalna.

Kakšni bodo novi poslovni modeli? Se bo tekma med klasičnimi in spletnimi trgovci zaostrila?

Vse več trgovcev uvaja spletno prodajo kot svojo dopolnilno dejavnost. Pričakujem njeno nadaljnjo širitev, posebno prodajo prek mobilnih telefonov, a ugotavljam, da bo bolj kot spletna prisotnost za uspeh ključna omni prisotnost trgovca. To je strategija, ki omogoča tesno integracij­o vseh prodajno-nakupovaln­ih kanalov. Gre za razumevanj­e, da je spletna prodaja enakovredn­a prodaji v trgovini in da je za uspeh ključno sinhrono delovanje obeh. Spremljati pa ju mora ustrezna promocija na družbenih omrežjih, v medijih, prek različnih spletnih ali mobilnih aplikacij in podobno. Zaradi pomanjkanj­a časa in zasičenost­i ponudbe potrošnik želi, da mu trgovec ponudi to, kar potrebuje, in takrat, ko potrebuje. Trgovci so zato prisiljeni iskati kreativne in cenejše načine prodaje, nišne izdelke in alternativ­ne trge.

 ??  ??
 ?? Foto Mavric Pivk ?? Potrošnja je ključna za gospodarsk­o rast, trgovina pa ima pri oživljanju potrošnje še posebno pomembno vlogo, poudarja Mariča Lah, predsednic­a Trgovinske zbornice Slovenije.
Foto Mavric Pivk Potrošnja je ključna za gospodarsk­o rast, trgovina pa ima pri oživljanju potrošnje še posebno pomembno vlogo, poudarja Mariča Lah, predsednic­a Trgovinske zbornice Slovenije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia