Delo (Slovenia)

Naj bo pouk tak, da bodo otroci lahko znali

Ključno vprašanje danes je, kakšen bo v prihodnje pouk na daljavo, da bo tudi tak prinesel znanje.

- Špela Kuralt o zagatah šolanja na daljavo

Pouk na daljavo je celoten sistem presenetil tako kot cestarje prvi sneg sredi zime. Tako eni kot drugi zatrjujejo, da niso bili presenečen­i in da so se odlično odzvali, javnost pa da išče dlako v jajcu. A ne gre samo za sneg in premalo splužene ceste, ampak za našo prihodnost, ne glede na to, kako patetično se to sliši.

Od pomladi smo opozarjali, da se je treba pripraviti na jesen. Tudi ministrica je to ponavljala. In potem je vsakič glasno ponovila, da smo pripravlje­ni. Oprema je, priporočil­a so, učitelji znajo. Nato je prišel včerajšnji dan. Četudi bi vsi učenci in učitelji imeli vso mogočo opremo – ne eni ne drugi niso v celoti opremljeni – je težava že to, če živiš na območju, kjer ni povezave, ali če je preveč ljudi v spletni učilnici.

Priporočil­a so, a niso uporabna. Da bi učitelj, denimo, imel najmanj en primer, kako naj izvede uro na daljavo. Strinjamo se, da za popolnoma vsako stvar učitelji res ne potrebujej­o priporočil in navodil. A dejstvo je, da vsa ta »avtonomija« v takih razmerah samo povečuje razlike. Nekateri učenci so tako včeraj začeli z videokonfe­renco, pri drugih je učiteljica po elektronsk­i pošti staršem poslala navodila, nekateri začnejo šele v sredo! Po pol leta priprav. In potem ministrica razlaga, da so vsi ostali doma, ker mora država zagotavlja­ti »enake pogoje izobraževa­nja v celotni državi ne glede na regije«?

Čeprav se lahko sprašujemo o smiselnost­i zapiranja šol, bi se nam to prej ali slej zgodilo, pravijo šolniki. Kadra je premalo, in če/ko bo še več učiteljev zbolelo, jih bo malo, ki bodo sploh še lahko delali z učenci. Tudi na daljavo. Ključno vprašanje danes je, kakšen bo v prihodnje pouk na daljavo, da bo tudi tak pouk prinesel znanje. Učitelji vam bodo znali povedati, da ga je po samo treh mesecih prejšnjega šolskega leta zelo malo. Če je treba za doseganje tega cilja napisati natančna navodila, ki naj jim učitelji sledijo, je to verjetno nižja cena, kot bi bile generacije otrok, ki bi znale (pre)malo. Če znanje ni cilj, potem nadaljujmo kot do zdaj. Nekaterim množice, ki ne znajo in predvsem ne razumejo, zelo ustrezajo.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia