Delo (Slovenia)

Na NPU prihaja novi stari šef

Nezakonita razrešitev Upravno sodišče je vodstvu policije in delu politike pri kadrovanju prekrižalo načrte

- Mitja Felc

Ljubljana – Darko Muženič, ki so ga v začetku maja iz nekrivdnih razlogov razrešili z mesta direktorja nacionalne­ga preiskoval­nega urada (NPU), se vrača na staro delovno mesto, je prvi poročal spletni portal 24ur. Upravno sodišče mu je namreč pritrdilo, da je bila njegova razrešitev nezakonita.

Petra Grah Lazar je imela kratko kariero na vrhu NPU. Direktorsk­i položaj bo morala kmalu vrniti Darku Muženiču. Z njegovo odstranitv­ijo z direktorsk­ega mesta se je začel, kar so mnogi opozarjali, politični pohod na vrh NPU.

Takratni vršilec dolžnosti generalneg­a direktorja policije Anton Travner je podpisal odločbo, s katero so 6. maja Muženiča na podlagi zakona o javnih uslužbenci­h razrešili, a se je pri tem uštel. Prvič v zgodovini menjav na NPU so se s protestnim pismom oglasili tudi zaposleni, ker so nasprotova­li razrešitvi.

Muženič se je odpravil po pravico na upravno sodišče, kjer je zatrdil, da ne more biti razrešen po omenjenem zakonu, saj ni tako imenovani politični uradnik, kot so ob njegovi razrešitvi zatrdili na policiji (tega bi res lahko razrešili v enem letu od imenovanja brez krivdnih razlogov), ampak je le vodja organizaci­jske enote znotraj uprave kriminalis­tične policije.

Sodišče je Muženiču pritrdilo, saj je bil zanj nepravilno uporabljen postopek nekrivdne razrešitve po zakonu o javnih uslužbenci­h. Ta naj bi namreč veljal za politične uradnike, kar pa direktor NPU ni. Kot je za RTV Slovenija pojasnil Muženičev odvetnik Uroš Leben, vršilec dolžnosti generalneg­a direktorja policije ni funkcionar, ki bi lahko razrešil direktorja NPU. Notranji minister Aleš Hojs in vrh policije sodbe nista komentiral­a.

Kakšne bodo nove poteze vodstva policije pri poskusu njegove razrešitve, bo gotovo znano v kratkem, saj je glede na kadrovsko sestavo vodstva in očitke vodilne SDS glede Muženiča težko pričakovat­i normalne delovne razmere.

Kot smo že večkrat poročali, vodilni na policiji nimajo srečne roke pri izbiri in imenovanju vodje NPU. Potem ko je Muženiča kot vršilec dolžnosti nadomestil Igor Lamberger, je bila kmalu po razvpitih preiskavah zaradi afere o zaščitni opremi njegova usoda zapečatena. Neuradno ni bil več prva izbira, ker ni preprečil preiskav. A viri v NPU pravijo, da se Lamberger ni po naključju znašel v vlogi vodje. Vodenje NPU je nato prevzel Uroš Lepoša, ki je, neuradno, pritiske prenašal le dobra dva meseca. Prejšnji teden pa se je pričakovan­o povzpela na vrh Petra Grah Lazar, menda prva izbira SDS.

 ??  ?? Darka Muženiča so nezakonito odstavili s položaja direktorja NPU, je odločilo sodišče, saj ni bil tako imenovani politični uradnik.
Darka Muženiča so nezakonito odstavili s položaja direktorja NPU, je odločilo sodišče, saj ni bil tako imenovani politični uradnik.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia