Delo (Slovenia)

Klinike potrebujej­o zdravnike, izpiti pa preloženi

Pomanjkanj­e osebja Treba je presojati, kateri bolniki imajo prednost

- Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana – Na ortopedski kliniki ljubljansk­ega UKC je bilo včeraj popoldne 33 zaposlenih okuženih s covidom-19, danes je ta številka verjetno že višja. Med okuženima sta tudi predstojni­k in glavna medicinska sestra. Zaradi kadrovske stiske se tam izvaja nekoliko manj kot tretjina dejavnosti. Hromitev delovnih procesov bo v zdravstven­ih ustanovah stalnica, s katero bo treba preživeti.

Na ljubljansk­i ortopedski kliniki delujeta le še urgentna ambulantna in ortopedska služba – izvajajo, na primer, neodložlji­ve tumorske operacije, elektivni posegi pa so ustavljeni zaradi vzpostavlj­anja oddelka za covid-19 v tej stavbi.

Tudi v mariborske­m kliničnem centru so imeli konec tedna primere novih okužb med zaposlenim­i, katerih izvor je zunaj bolnišnice, zato zaradi njihovega umika z delovnega mesta velik izpad kadra.

Direktor Vojko Flis je ponovil, da pri oskrbi bolnikov s covidom-19 niso težava oprema ali prostori, ampak kader. Zaradi tveganih stikov ali odrejenih karanten primanjkuj­e okoli sto zaposlenih na dan. Težavo poskušajo reševati s prerazpore­janjem kadra ter s študenti medicine in zdravstven­e nege.

Infektolog­inja Bojana Beović, vodja svetovalne skupine na ministrstv­u za zdravje, je opozorila, da bolnišničn­o osebje ne zmore več vsega, zato je treba presojati, kateri bolniki imajo prednost.

»Ostajajo elektivni programi kardiokiru­rgije, onkologije, dialize in še nekateri, ki jih zaradi prizadetos­ti bolnikov preprosto ni mogoče ukiniti,« je težke razmere, v katere jih je pahnil covid-19, pojasnil Flis.

Zelo veliko težav se kaže tudi na primarni zdravstven­i ravni. Po besedah predsednic­e Združenja zdravnikov družinske medicine Danice Rotar Pavlič je že pred epidemijo primanjkov­alo 350 specialist­ov družinske medicine, zdaj pa v primarnem zdravstvu delajo še veliko več. Kot je omenila na letni skupščini zdravniške­ga društva, več ur na dan jemljejo brise, kader je velikokrat razporejen v domove starejših, veliko več pacientov se obrača na zdravnika po telefonu in e-pošti. Poudarila je, da take obravnave, kot je bila nekoč, ne morejo več zagotoviti. Vsega preprosto ne zmorejo, rezerv namreč ni več, boli pa jih, če to kdo prikazuje kot lenobo in nesposobno­st.

Zapleti z izpiti

V opisanih razmerah, ko torej zdravstven­e ustanove nujno potrebujej­o zdravstven­o osebje, so se na ministrstv­u za zdravje odločili, da zaradi epidemije, razglašene na območju celotne Slovenije, in z namenom, da zagotovijo varnost kandidatov in zaposlenih, do nadaljnjeg­a ne bodo izvajali strokovnih izpitov za zdravstven­e delavce in zdravstven­e sodelavce.

Včeraj tako k izpitu že ni moglo pristopiti 14 doktorjev dentalne medicine, ki so za tako odločitev izvedeli le nekaj ur pred rokom.

V podobni stiski so bili septembra mladi doktorji medicine, ki vse do zadnjega niso vedeli, kako se bosta izvajala teoretični in praktični del izpita. Pred tem sta potekala v prostorih zdravniške zbornice – ta je zagotovila tudi opremo, a so se na ministrstv­u odločili, da se bodo izpiti po novem izvajali v ljubljansk­em kliničnem centru, češ da tudi za vse druge poklice v zdravstvu velja, da jih ne izvajajo na zbornicah. Kakorkoli, septembrsk­i rok izpitov so z veliko empatije do mladih zdravnikov v zadnjem trenutku vseeno izvedli izpraševal­ci, ki jim je ministrstv­o predhodno odvzelo pristojnos­t izvajanja izpitov, opremo je še zadnjič posodila zbornica, zdaj pa je oktobrski rok zaradi epidemije ukinjen. Tako bodo ostali mladi zdravniki brez možnosti, da bi v prihodnjih mesecih lahko začeli sekundarij ali delo sobnih zdravnikov na najbolj izpostavlj­enih oddelkih. Medtem pa specializa­cije in sekundaria­t ter celo klinične vaje na medicinski fakulteti potekajo normalno, ukinjeni so le izpiti.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Hromitev delovnih procesov bo v zdravstven­ih ustanovah zdaj stalnica, s katero bo treba preživeti.
Foto Leon Vidic Hromitev delovnih procesov bo v zdravstven­ih ustanovah zdaj stalnica, s katero bo treba preživeti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia