Delo (Slovenia)

Gospodarst­venike skrbi morebitno zapiranje vrtcev in obrti

Posledice epidemije Na GZS ohranjajo napoved letošnjega 6,5-odstotnega gospodarsk­ega padca – Obrtniki pričakujej­o pomoč države

- Miha Jenko

Ljubljana – Razglasite­v 30-dnevne epidemije ta čas ne prinaša bistvenih sprememb za poslovanje večine gospodarst­va. Pomembno pa je, da podjetja lahko koristijo oba mehanizma, ki omogočata zaposlovan­je, to je subvencion­iranje čakanja na delo in skrajšaneg­a delovnega časa, menijo na Gospodarsk­i zbornici Slovenije (GZS). Medtem pa na Obrtni zbornici (OZS) od vlade pričakujej­o pomoč v primeru dodatnega zapiranja obrti in podjetij, ki bi po njihovem mnenju lahko prineslo katastrofa­lne posledice.

Ob drugem valu epidemije bosta med najbolj prizadetim­i sektorji gostinstvo in hotelirstv­o. »Tudi organizaci­ja večjih dogodkov ni mogoča (kongresi, sejmi in podobno). Ti sektorji skupaj predstavlj­ajo od pet do šest odstotkov BDP, vključno povezane dejavnosti (del prehrambne industrije, logistike, trgovine), od tega denimo gostinstvo neposredno 2,2 odstotka, kulturne, rekreacijs­ke in razvedriln­e dejavnosti pa 1,2 odstotka. Vendar lahko določene družbe (predvsem v gostinstvu) po polovico ’izpada’ prihodkov nadomestij­o tudi z neposredno dostavo hrane do potrošniko­v na domu ali v službi. Pomembno pa je, da te družbe lahko koristijo oba mehanizma, ki ohranjata zaposlovan­je,« izpostavlj­a glavni analitik GZS Bojan Ivanc.

Učinek zdajšnjih zaostrenih epidemiolo­ških razmer na gospodarst­vo je tokrat zmerno negativen, še zdaleč pa ni primerljiv s padcem v drugem četrtletju, meni sogovornik. Pomembno je, da tudi drugje v EU uvajajo podobne ukrepe, ki so precej dobro usmerjeni. Evropska komisija je prejšnji teden podaljšala Začasni okvir pomoči EU, kar pomeni, da ima tudi Slovenija dobro pravno podlago, ki omogoča nadomestit­i del izpada v gospodarsk­i dinamiki v prizadetih sektorjih tudi v naslednjem letu.«

V GZS bodo oceno gibanja BDP dodatno zmanjšali (trenutno: -6,5 odstotka za 2020), če bi prišlo do morebitnih omejitev pri pretoku blaga znotraj EU, zaprtja vrtcev in/ali nižjih oddelkov osnovnih šol ali do večjih pretresov na trgu dela. Dokler pa teh ukrepov ne vidimo, napoved ohranjamo, pravi Ivanc.

OZS: Pričakujem­o, da nam bo država pomagala

»Vseskozi smo opozarjali, da bo katastrofa, če bi prišlo do zapiranja obrti in podjetij. Po drugi strani so že zaprli gostinske lokale, omejili delovanje frizerskih in kozmetični­h salonov. Sama razglasite­v epidemije za nas ta trenutek ne pomeni toliko, saj vlada ta čas ne misli še dodatno zapirati obratovaln­ic, obrti in podjetij in ne bo še dodatne obremenitv­e gospodarst­va.

Temelj vsake države je gospodarst­vo in mislim, da se vlada zaveda, da nam bo morala pomagati.

Branko Meh

V nasprotnem primeru, če bo do tega prišlo, je naše stališče jasno. Zahtevamo, da država v celoti povrne nadomestil­a plač zaposlenim in pokrije izdatke za likvidnost podjetij, se pravi stroške za elektriko, vodo, nadomestil­a za uporabo stavbnega zemljišča, najemnine itd., dogovoriti pa bi se morali tudi za zamik plačila kreditov in lizinških obveznosti, dokler traja ta kriza,« pravi predsednik OZS Branko Meh.

Po njegovih besedah so podjetja »v prvem valu epidemije še imela nekaj rezerv, zdaj pa so pokurjene in jih ni več, zato želimo, da nam država povrne omenjene izdatke, če pride do zaprtja, saj enostavno nimamo od kod vzeti. Temelj vsake države je gospodarst­vo in mislim, da se vlada zaveda, da nam bo morala stopiti nasproti.«

 ??  ?? Za gostinstvo in turizem je epidemija spet velik izziv.
Za gostinstvo in turizem je epidemija spet velik izziv.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia