Delo (Slovenia)

Nesmiselno z masko na samotnem sprehodu po gozdu

Župani o zadnjih ukrepih vlade Za večje prilagajan­je ukrepov na občinski ravni glede na epidemiolo­ške razmere

- Simona Fajfar

Kočevje, Rečica ob Savinji, Maribor – Danes bo glavni odbor Skupnosti občin Slovenije (SOS) obravnaval pobudo, naj vlada ukrepe, povezane z epidemijo covida-19, prilagodi razmeram v posameznih občinah oziroma upravnih enotah in da večjo pristojnos­t županom. V občinah, v katerih ni veliko primerov okužbe z novim koronaviru­som, ni smiselno, da imajo samo zato, ker so v regiji z rdečega seznama, zelo omejevalne ukrepe, menijo nekateri župani.

Med občinami, ki so SOS pozvale k skupnemu apelu vladi glede ukrepov, povezanih z epidemijo, je tudi Kočevje. »Pri omejevanju širjenja okužb smo bili do zdaj na Kočevskem zelo uspešni, za to se je treba zahvaliti vsem v naši lokalni skupnosti, predvsem pa občankam in občanom,« pravi župan Vladimir Prebilič in opozarja: »Toda žal za to nismo nagrajeni, saj smo v statističn­ih regijah uvrščeni v družbo precej bolj problemati­čnih občin. S tem se nikakor ne morem strinjati.«

V Kočevju le 13 okužb v 14 dneh

Vlada je jugovzhodn­o regijo uvrstila na rdeči seznam, ker je bilo po podatkih Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje od 144.032 prebivalce­v 556 obolelih oziroma 382,5 okuženega na sto tisoč prebivalce­v. V kočevski občini pa je, poudarja župan, manj kot 0,05 odstotka aktivno okuženega prebivalst­va. Po zadnjih uradnih podatkih je bilo v občini, ki ima 15.674 prebivalce­v, v dveh tednih potrjenih 13 primerov okužb z novim koronaviru­som, kar je 0,083 odstotka oziroma 82,9 okuženega na sto tisoč prebivalce­v. To je precej manj od regijskega povprečja in neprimerlj­ivo z nekaterimi občinami v jugovzhodn­i Sloveniji – ta je po površini največja statističn­a regija – kjer imajo v eni od občin celo več kot tisoč okuženih na sto tisoč prebivalce­v.

»Skupnosti občin sem zato predlagal, da se takoj začne ukvarjati s spremembam­i vladnega odloka v smislu, da se županom v občinah, kot je naša, dopusti delna samostojno­st pri določanju ukrepov, saj je nesmiselno opravljati funkcijo in ne imeti moči odločati. Pomembno se mi zdi predvsem to, da bi morale biti občine nagrajene za minulo delo, ki ga v našem primeru ni bilo malo,« pravi Prebilič, ki upa, da se bo vlada odločila za spremembo odloka v dobro prebivalce­v.

Že pred tem je Prebilič prebivalce­m občine Kočevje, ki je po površini največja v državi in ena najredkeje poseljenih, zagotovil, da ni nič narobe, če v nekaterih primerih ne nosijo maske na prostem: »Če ste torej sami ali z družino na sprehodu v gozdu, v naši občini menimo, da je povsem sprejemlji

Tadej Regent vo, če maske ne nosite. Na to bomo opozorili tudi pristojne službe za nadzor. Podobno velja za individual­ne športe (ali družinske), kjer se izogibajmo srečanju z drugimi. Masko uporabite vsakič, ko na prostem srečate druge osebe.«

Ljudem nočejo dodatno greniti življenja

Da je vladne ukrepe treba prilagodit­i lokalnim razmeram, menijo tudi v Zgornji Savinjski dolini. Sedem občin – Gornji Grad, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Rečica ob Savinji in Solčava – ima 16.097 prebivalce­v in sodijo v savinjsko statističn­o regijo, v kateri živi 12 odstotkov prebivalce­v Slovenije. Regija je uvrščena na rdeči seznam, ker je bilo v zadnjih dveh tednih med 246.359 prebivalci 732 obolelih za covidom-19, kar pomeni 283,9 okuženega na sto tisoč prebivalce­v.

»Strinjam se z doslednim upoštevanj­em vseh navodil, ker se je bolezen res preveč razbohotil­a, bi pa bilo primerneje, da bi ukrepe prilagodil­i podatkom po posameznih upravnih enotah,« pravi

Ana Rebernik, županja Rečice ob Savinji. Težave zaradi ukrepov, ki veljajo za celotno regijo, imajo v šolah, kjer še ni bilo primera okužbe, otroci pa so morali ostati doma in se šolajo na daljavo. To je po mnenju mnogih pretiran ukrep, še posebno zato, ker vsi učenci nimajo pogojev za šolanje na daljavo. »Zakaj ne bi na upravnih enotah, kjer so razmere boljše kot v celotni regiji, namesto ukrepov z rdečega seznama imeli ukrepe z oranžnega?« sprašuje Rebernikov­a. V SOS pravijo, da bodo pobude občin glede ukrepov, povezanih z epidemijo, obravnaval­i in pripravili pobudo vladi.

»Sedanje razmere niso lahke in ni smiselno, da ljudem, kjer to ni res potrebno, še bolj grenimo

• Šolanje na daljavo je uvedeno tudi v šolah, kjer niso imeli niti enega primera okužbe.

• Kočevski župan predlaga spremembo vladnega odloka.

• Glavni odbor Skupnosti občin Slovenije bo pobudo obravnaval danes.

Poslanec Predrag Bakovič (SD) je dal pobudo, naj se vlada takoj začne ukvarjati s spremembam­i odloka v smislu, da se sistem razvrščanj­a rdečih območij spremeni z regij na občine oziroma da se županom v občinah z dobro epidemiolo­ško sliko dopusti ustrezno mero samostojno­sti pri določanju ukrepov.

življenje, « je prepričana Jasmina Vidmar, generalna sekretarka SOS, ki še meni, da bi v sedanjih razmerah morale imeti večjo vlogo lokalne skupnosti, ki so veliko naredile že v prvem delu epidemije. » Občine bi se morale bolj odzivati na ukrepe vlade, tako da bi jih z ustrezno lokalno politiko prilagajal­i lokalnim razmeram.«

 ?? Foto ?? Generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije Jasmina Vidmar meni, da bi se občine morale bolj odzivati na ukrepe vlade.
Foto Generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije Jasmina Vidmar meni, da bi se občine morale bolj odzivati na ukrepe vlade.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia