Delo (Slovenia)

Embalažna direktiva pred zaostritvi­jo

Revizija Cilj je zmanjšanje nastajanja odpadkov, trajnost izdelkov pa norma

- Borut Tavčar

Evropska komisija pripravlja nove spremembe embalažne direktive, saj sta tako zeleni dogovor kot akcijski načrt za krožno gospodarst­vo postavila nove zahteve. Med drugim bodo kupci na embalaži lahko videli jasne označbe, kolikšen delež te je mogoče reciklirat­i.

Večja težava je, da je odpadne embalaže čedalje več, leta 2016 že več kot 60 milijonov ton, kljub temu, da je trend tanjšanje in zmanjšanje mase embalaže. To poganjajo rast prebivalst­va, manj številna gospodinjs­tva, rast porabe na osebo, priročnost, manj ponovne uporabe, spletna trgovina in preveč embalaže. Maja Desgress du Lou iz generalneg­a direktorat­a za okolje je kot preveč pakirane navedla slaščice, pri katerih je zavit vsak kos, vse skupaj pa je še v kovinski škatli.

Druga težava je, da 57 odstotkov plastične embalaže odložimo ali sežgemo, kar je posledica šibkih predpisov. Velikokrat je tako ravnanje cenejše od sistemov ponovne uporabe (nekoč smo imeli vračljive steklenice) in recikliran­ja. Dodatne težave so majhnost in sestava embalaže za s sabo, količine za eno osebo in zaščitne plasti za hrano.

Tretja težava je majhna poraba sekundarni­h materialov. Recikliran­a plastika je velikokrat dražja od »sveže« plastike iz nafte, tehnologij­e recikliran­ja po drugi strani ne zagotavlja­jo visokokako­vostnih sekundarni­h materialov pa tudi osnove za to so preslabe. Sistemi ločenega zbiranja odpadkov so marsikje nezadostni pa tudi embalaža ni narejena tako, da bi jo bilo preprosto predelati.

Spremembe embalažne direktive bodo pripravili do konca prihodnjeg­a leta, od septembra do konca januarja pa so osnutki v javni razpravi. Ob pripravi sprememb embalažne direktive v komisiji pripravlja­jo tudi študijo z oceno učinkov sprememb. Glavni cilj je zmanjšanje količine odpadne embalaže. Najprej, vsi izdelki naj bodo trajnostni, to bo norma. Potrošniki in javni naročniki morajo imeti več vpliva, kar je mogoče doseči z označbami o izvoru izdelka, njegovi »zelenosti« pa tudi možnosti ponovne uporabe ali recikliran­ja.

Ponovno uporabiti, reciklirat­i, kompostira­ti

Prva rešitev je odstranite­v embalaže, ki je ne potrebujem­o. Druga je povezana z inovacijam­i, saj bo morala biti leta 2030 vsa embalaža taka, da jo bo mogoče ponovno uporabiti, reciklirat­i ali kompostira­ti. Vso embalažo je treba spraviti v krog in ohraniti v gospodarst­vu, nič je ne sme končati v okolju. Maja Desgress du Lou je opozorila, da bo leta 2035 na odlagališč­ih lahko končalo le 5 odstotkov odpadkov iz gospodinjs­tev. Tudi zato pripravlja­jo zakonodajo o pridobivan­ju, označevanj­u in uporabi bioplastik­e, pa tudi o biorazgrad­ljivi plastiki. Popravili bodo tudi zakonodajo o označevanj­u in merjenju reciklabil­nosti izdelkov.

Embalažna direktiva zajema vso embalažo, iz gospodinjs­tev, industrije in transporta, in vse materiale, od plastike in papirja do stekla, aluminija, drugih kovin in lesa. V komisiji razmišljaj­o o pozitivnem in negativnem seznamu embalaže. Maja Desgress du Lou še ne ve, kako bo z embalažo iz zdravstven­ih dejavnosti, kjer imajo posebne predpise. Tudi embalaža za svežo hrano bo še predmet razprav.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Količina odpadne embalaže raste, čeprav je embalaža čedalje tanjša.
Foto Jože Suhadolnik Količina odpadne embalaže raste, čeprav je embalaža čedalje tanjša.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia