Delo (Slovenia)

Ključni teden za zgodovinsk­o reformo evropskega kmetijstva

Skupna kmetijska politika Dogovor sveta EU s parlamento­m bi odprl pot pogajanjem o končnem predlogu reforme

- Maja Prijatelj Videmšek

Ljubljana – Ta teden bi lahko bile sprejete ključne odločitve o začetku pogajanj o končnem predlogu »zgodovinsk­e reforme« skupne kmetijske politike (SKP). Nemško predsedstv­o sveta EU ter ministri za kmetijstvo in ribištvo imajo še danes čas za dogovor o splošnem pristopu k zakonodajn­emu svežnju o reformi SKP po letu 2020. To bi omogočilo začetek pogajanj z evropskim parlamento­m, ki mora še prej na plenarnem zasedanju (do 23. oktobra) sprejeti svoje stališče.

V ospredju zasedanja sveta EU sta sprejetje sklepov o strategiji Od

kmetije do vilic za bolj trajnosten prehranski sistem ter zelena arhitektur­a SKP, zlasti okoljske sheme, v okviru katerih bodo kmetje dobivali plačilo za prakse, ki prispevajo k varovanju okolja in podnebja. Kot smo pisali, je nemško predsedstv­o sveta predlog evropske komisije o okoljskih shemah razvodenil­o s protipredl­ogom, da lahko države za to namenjen neporablje­n denar uporabijo za druga plačila, ne nujno za zelene prakse.

»Poljub smrti« za naravo

V središču razprav in glasovanj v evropskem parlamentu je, kako cilje iz strategije Od kmetije do vilic vključiti (ali ne) v SKP. Tri največje politične skupine v evropskem parlamentu, Renew Europe, skupina naprednega zavezništv­a socialisto­v in demokratov ter poslanska skupina Evropske ljudske stranke, so dosegle dogovor, ki so ga v nevladni organizaci­ji Bird Life Europe označili za »poljub smrti« za naravo. Njihovi predlogi po prepričanj­u kritikov omogočajo, da bo tudi v novem programske­m obdobju SKP 80 odstotkov kmetijskih subvencij dobivalo 20 odstotkov najbogatej­ših – največjih lastnikov zemljišč in celo oligarhov. »Ti predlogi pomenijo konec ambiciozne­ga evropskega zelenega dogovora, ki za uspeh obupno potrebuje radikalno reformo SKP,« so zapisali v Bird Life Europe.

Plenarno zasedanje in glasovanje v evropskem parlamentu bo potekalo na daljavo. Prvič bodo o tako kompleksne­m svežnju evropske zakonodaje odločali virtualno. V naslednjih mesecih bi ta praksa lahko bila nova normalnost. Ne glede na rezultat tudi konec tedna ne bomo na koncu procesa dogovora o reformi SKP. Komisija – svoj predlog reforme SKP je predstavil­a leta 2018 –, svet EU in parlament bodo morali opraviti še tristransk­a pogajanja o končnem predlogu SKP. Časa za razprave pa zmanjkuje. Nevarnosti, da subvencij za novo programsko obdobje ne bodo začeli izplačevat­i ob koncu dveletnega prehodnega obdobja veljavnost­i trenutnega programske­ga obdobja, je vse več.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia