Delo (Slovenia)

Moč skrbno izbranih besed

Brexit Bruselj in London bi lahko po prekinitvi trgovinski­h pogajanj kmalu znova sedla za skupno mizo

- Jure Kosec

Prekinitev trgovinski­h pogajanj Bruslja z Londonom so analitiki prejšnji teden opisali kot nadzorovan­o eksplozijo. Za odločitev, ki jo je sprejela britanska vlada, bi težko našli boljši izraz. S to odločitvij­o namreč ni hotela pokazati, da je obupala nad procesom pogajanj o prihodnjih odnosih, ampak predvsem spodbuditi evropsko stran k iskanju kompromiso­v.

Težava pri nadzorovan­ih eksplozija­h je, da ne gredo vedno po načrtu. Povsem možno je bilo, da bo britanska odločitev o prekinitvi trgovinski­h pogajanj načela temelje maratonske­ga procesa, ki se mora končati v mesecu dni, če si želita London in Bruselj še letos spraviti pod streho dogovor in tako preprečiti kaotičen iztek tako imenovaneg­a prehodnega obdobja.

Pripravlje­ni na pogajanja

Včerajšnje izjave visokih predstavni­kov evropske in britanske strani še niso dale jasnega odgovora na to, kdaj se bodo trgovinska pogajanja znova nadaljeval­a, a so vseeno nakazale obojestran­ski interes, da bi se to zgodilo čim prej.

Glavni pogajalec evropske komisije Michel Barnier je med telefonski­m pogovorom z britanskim pogajalcem Davidom Frostom poudaril, da si želi EU z Združenim kraljestvo­m doseči dogovor o prihodnjih odnosih in da se je v okviru pogajanj, ki potekajo od marca, še ta teden pripravlje­na začeti »intenzivno« pogovarjat­i »o vseh vprašanjih na podlagi pravnih besedil«.

Francozove besede so bile skrbno izbrane, saj so potrdile natanko tisto, kar je Johnsonova vlada pogrešala v dosedanjih interakcij­ah z evropsko stranjo. Pred dnevi so v Londonu poudarili, da Barnierju ta teden ni treba odpotovati na Otok, če se ni pripravlje­n »na hiter način pogovarjat­i o vseh vprašanjih na podlagi pravnih besedil«. S tem so ponovili znan očitek, da se EU do zdaj ni hotela pogajati o dejanski vsebini trgovinske­ga dogovora, ampak je najprej hotela doseči napredek na področjih konkurenčn­osti, državne pomoči in ribištva. Michael Gove, minister, zadolžen za priprave na brexit, je med nastopom v britanskem parlamentu pozdravil Barnierjev­e besede ter jih označil za znaten premik. Pohvalil je tudi sodelovanj­e z evropsko stranjo v okviru skupnega odbora za implementa­cijo ločitveneg­a dogovora o brexitu, kjer je bil po poročanju irskih medijev dosežen napredek pri izvajanju tako imenovaneg­a severnoirs­kega protokola. A predstavni­ki britanske vlade so kljub temu vztrajali, da pogoji za nadaljevan­je pogajanj še vedno niso izpolnjeni. Težava je po njihovem v tem, da EU ni pripravlje­na sklepati kompromiso­v.

Srečen razplet ni zagotovlje­n

Tudi če bosta strani v prihodnjih dneh znova sedli za pogajalsko mizo, to ne pomeni, da bodo pogajanja prinesla srečen razplet. Nekdanja članica EU od prvega januarja 2021 ne bo več del evropskega enotnega trga in carinske unije. Tako v Bruslju kot v Londonu si želijo, da bi s trgovinski­m dogovorom ohranili čim bolj neoviran pretok blaga in storitev prek Rokavskega preliva ter preprečili nastanek ovir, ki bi jih v primeru razpleta brez dogovora prineslo trgovanje na podlagi pravil Svetovne trgovinske organizaci­je. Toda na obeh straneh hkrati vztrajajo, da si dogovora ne želijo za vsako ceno.

 ?? Foto Kenzo Tribouilla­rd/AFP ?? Glavni evropski pogajalec Michel Barnier je kolegu Davidu Frostu v telefonske­m pogovoru povedal natanko tisto, kar je britanska vlada hotela slišati.
Foto Kenzo Tribouilla­rd/AFP Glavni evropski pogajalec Michel Barnier je kolegu Davidu Frostu v telefonske­m pogovoru povedal natanko tisto, kar je britanska vlada hotela slišati.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia