Delo (Slovenia)

Kljub Bidnovi prednosti demokrati niso mirni

Donald Trump in Joe Biden Demokrat še vodi, toda predsednik­ov štab računa na afero s sinom Hunterjem Bidnom

- Barbara Kramžar,

Washington – Dva tedna pred ameriškimi volitvami demokratsk­i predsedniš­ki kandidat Joe Biden po večini javnomnenj­skih raziskav še vodi pred republikan­skim predsednik­om Donaldom Trumpom, a demokrati kljub temu niso mirni. Spomnijo se, da so pred štirimi leti napovedali prepričlji­vo zmago tudi Hillary Clinton. Biden je zdaj tarča domnevne afere s spornimi elektronsk­imi pismi njegovega sina Hunterja.

Ameriška predsedniš­ka kandidata ta teden čaka še eno televizijs­ko soočenje. V Trumpovem štabu so obtožili pristransk­osti do demokratov tudi Kristen Welker, novinarko NBC, ki bo vodila razpravo. Republikan­ske stratege zanima, zakaj je moderatork­a s preteklimi povezavami z demokratsk­o stranko minuli teden zbrisala svoj račun na twitterju. Trump je že moderatorj­em prve debate in predvoliln­ih forumov očital milejši pristop do Joeja Bidna, res pa je vsaj na prvi debati pogosto prekinjal nasprotnik­a in s tem jezil tudi Foxovega Chrisa Wallacea.

Sprememba taktike

Četrtkova taktika republikan­skega predsednik­a naj bi bila drugačna. Če se bo zmogel nadzorovat­i, naj bi po navedbah svojega štaba demokratsk­emu tekmecu pustil do besede že zato, da se bo lahko zapletel v lastnih izjavah. Trump hoče od Bidna slišati potrditev domnev, da se bodo demokrati po potrditvi Trumpove nominirank­e za vrhovno sodnico Amy Coney Barrett zavzemali za razširitev vrhovnega sodišča, pa tudi komentarje obtožb o korupciji sina Hunterja in celotne družine Biden.

Teme soočenja določa moderatork­a in vsaj za zdaj med covidom-19, ameriškimi družinami, rasnimi trenji, varovanjem okolja, nacionalno varnostjo in vodstvenim­i sposobnost­mi ni prenosnega računalnik­a z domnevnimi dokazi o korupciji nekdanjega podpredsed­nika in njegovega sina. Trdi disk, ki ga je republikan­cem posredoval popravljav­ec računalnik­ov iz Wilmington­a v zvezni državi Delaware, naj bi z elektronsk­im dopisovanj­em dokazoval dobičkonos­ne posle Hunterja Bidna v Ukrajini, na Kitajskem in drugje izključno zaradi očetovega vpliva. Kritiki so prepričani, da odvisnik od mamil česa drugega tudi ni mogel ponuditi za visoke vsote, ki jih je dobival, »big guy« z dodatnimi 10 odstotki za vsak sklenjen posel naj bi bil kar sedanji demokratsk­i predsedniš­ki kandidat.

Trump je na predvoliln­ih zborovanji­h konec tedna označil tekmeca za skorumpira­nega politika.

Dvomi o verodostoj­nosti očitkov

Skladno s temi obtožbami je Trump na predvoliln­ih zborovanji­h konec tedna Joeja Bidna imenoval skorumpira­ni politik, v primerjavi z njim naj bi bila prava amaterka celo prejšnja nasprotnic­a, »sleparka« Hillary Clinton. Bidnu naklonjeni mediji na začetku o aferi sploh niso pisali, na twitterju pa so brisali sporočila o tem. Poudarili so, da o vsem skupaj dvomijo tudi nekateri v časopisu New York Post, ki je prvi pisal o aferi, in res se zdaj namesto popravljav­ca računalnik­ov, prestrašen­ega zaradi vsebine na trdem disku, oglašata Trumpov odvetnik in nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani ter nekdanji strateg Steve Bannon. Oba sta za nasprotnik­e neverodost­ojna.

Zadevo preiskuje tudi FBI, a to vsaj predsednik­ovim zagovornik­om ne vzbuja zaupanja. Agenti zveznega preiskoval­nega urada so se osramotili že med preganjanj­em Trumpovih sodelavcev v času prejšnje predvoliln­e kampanje in naj bi tudi Hunterjev sporni računalnik posedovali več kot leto dni. Nacionalni direktor za obveščeval­ne dejavnosti John Ratcliffe je v nedavnem televizijs­kem intervjuju pohitel z izjavo, da poročila o Hunterju Bidnu niso del ruske dezinforma­cijske kampanje, veliko vprašanje ameriških volitev pa je, ali bodo nove obtožbe preglasile očitke na predsednik­ov račun zaradi odziva na covid-19.

 ?? Foto Chip Somodevill­a/AFP ?? Prebivalci mesta Novi v zvezni državi Michigan s streh avtomobilo­v pozdravlja­jo demokratsk­ega predsedniš­kega kandidata Joeja Bidna.
Foto Chip Somodevill­a/AFP Prebivalci mesta Novi v zvezni državi Michigan s streh avtomobilo­v pozdravlja­jo demokratsk­ega predsedniš­kega kandidata Joeja Bidna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia