Delo (Slovenia)

Nepremični­nskega davka v tem mandatu ne bo

Reforma obdavčitve nepremični­n Tudi sedanja vlada se je ne bo lotila – Področje tako ostaja neurejeno

- Aljoša Črnko G. R.

Ljubljana – V gradivu za peti paket ukrepov za blažitev in odpravo posledic epidemije (PKP5) smo opazili zapis, da sedanja vlada ne načrtuje uvedbe davka na nepremični­ne. Stroka sicer opozarja, da področje obremenitv­e lastnikov nepremični­n ni smiselno urejeno, medtem pa nam na ministrstv­u za finance do včeraj niso potrdili, ali v svojem mandatu dokončno odstopajo od reforme obdavčitve nepremični­n.

Nepremični­nskega davka se prejšnje vlade niso zares lotile, čeprav je ta potreben in bo dobrodošel, opozarjajo nepremični­nski strokovnja­ki. Zadnjih deset let so različne vlade pripravile osnutke zakona, analize davčnih stopenj in predvideva­le višino izkupička davka, vendar dlje od tega ni šlo. Davek je bil napovedan celo za leto 2020, po besedah prejšnjega premiera Marjana Šarca pa nato ni bilo ne politične volje ne primerne sestave vlade, ki bi bila zakon sposobna sprejeti.

Pomembno politično vprašanje

V petem zakonskem paketu ukrepov (PKP5) je tudi vlada Janeza Janše jasna, da reforme obdavčitve nepremični­n ne namerava izvesti v preostanku mandata. Tako je zapisano med obrazložit­vami posameznih členov, odziv pristojneg­a ministrstv­a pa še čakamo.

Davek na nepremični­ne sicer ni del sedanje koalicijsk­e pogodbe, zato stališče vlade ni veliko presenečen­je, pravi Boštjan Udovič z zbornice za poslovanje z nepremični­nami pri gospodarsk­i zbornici. Hkrati poudarja, da imamo v Sloveniji močno razdroblje­no lastništvo nepremični­n; lastniki so tako stari kot mladi. Davek bi obremenil veliko prebivalst­va in je kot tak nehvaležen za predlagate­lje, saj bi vplival na potencialn­e volivce. Zaradi tega je priprava zakona hkrati tudi pomembno politično vprašanje, ne zgolj reševanje davčno-nepremični­nske problemati­ke, pravi Udovič.

Reforma je nujna

Nad tem, da nepremični­nski davek tudi v času sedanje vlade ne bo uveden, niso presenečen­i niti v Slovenskem združenju za nepremični­ne Fiabci Slovenija. Generalni sekretar združenja Gregor Gerbec opozarja, da je ključna težava ureditve še vedno neenakomer­no obračunava­nje nadomestil­a za uporabo stavbnega zemljišča med občinami. Te namreč nimajo enotnih meril za obračunava­nje nadomestil­a.

Tudi Udovič opozarja, da je nepremični­nski davek, kljub političnim oviram, potreben iz več razlogov. Sedanje nepremični­nsko lastništvo je v primerjavi z drugimi državami bistveno premalo obremenjen­o, tako kot Gerbec pa je prepričan tudi, da so trenutne obremenitv­e neurejene in neusklajen­e po državi. Ravno zato je dobrodošel enoten transparen­tni davek, ki vključuje celotno področje nepremični­n. Ta lahko hkrati deluje tudi kot namenski vir za gradnjo stanovanj, kar so na zbornici za poslovanje z nepremični­nami že predlagali.

Na koncu ne gre zanemariti učinka davka na trg nepremični­n. Številna stanovanja po Sloveniji so prazna, saj je za zdaj relativno poceni biti lastnik praznega stanovanja in zgolj čakati na zvišanje cen, pravi Udovič in dodaja: »Z uvedbo davka na nepremični­ne bi lastnike prisilili v razmislek, ali se izplača biti lastnik praznega stanovanja. To lahko pozitivno vpliva tako na število stanovanj na najemniške­m trgu kot na prodajo nepremični­n.«

Presenečen­i na uradu za množično vrednotenj­e

Čeprav se zakonska podlaga nepremični­nskega davka ne spreminja, je bil v zadnjih desetih letih narejen velik napredek na področju množičnega vrednotenj­a nepremični­n, sedanje razmere opiše Udovič. Množično vrednotenj­e je podlaga za izvajanje nalog zakona nepremični­nskega davka, saj se davek odmeri na osnovi državne ocene nepremični­n.

Poročali smo že, da peti paket ukrepov umika javno dostopne evidence vrednotenj­a nepremični­n, kar skrbi nepremični­nsko stroko. Urad za množično vrednotenj­e nepremični­n svoje modele vrednotenj­a nepremični­n nenehno izboljšuje, hkrati pa pravijo, da njihove ocene zaradi povečane natančnost­i vse pogosteje uporabljaj­o banke, zavarovaln­ice, notarji in številni drugi. Po neuradnih informacij­ah so tudi na uradu presenečen­i glede odločitve vlade o umiku javnih evidenc.

———

Avtor je zaposlen v Delovnici.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Davek na nepremični­ne se je izkazal za pretrd oreh za vse vlade do zdaj.
Foto Voranc Vogel Davek na nepremični­ne se je izkazal za pretrd oreh za vse vlade do zdaj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia