Delo (Slovenia)

Poroštvena shema naj se podaljša za pol leta

Predlog bank in gospodarst­va Do zdaj izkoriščen­e manj kot dva odstotka jamstvene kvote – Zapleten sistem za mala podjetja

- Nejc Gole

Ljubljana – Bralec, manjši podjetnik, je opozoril, da mu pri dveh bankah ni uspelo pridobiti kredita z državnim poroštvom, češ da država nima izdelanih protokolov, po katerih banka malemu podjetju lahko podeli tak kredit. Direktoric­a Združenja bank Slovenije (ZBS) Stanislava Zadravec Caprirolo pojasnjuje, da se je v praksi izkazala prezaplete­nost podelitve posojil z jamstvom države malim podjetjem. V ZBS skupaj z gospodarsk­o zbornico predlagajo poenostavi­tve in podaljšanj­e poroštvene sheme za še najmanj pol leta.

Jamstvena shema, ki jo je kot enega ključnih ukrepov v boju proti koronaviru­su pripravila vlada, je do zdaj ostala neizkorišč­ena. Do četrtka prejšnji teden so banke podelile za okoli 35 milijonov evrov posojil z državnim jamstvom oziroma slaba dva odstotka celotne razpoložlj­ive kvote. Vzrokov za nizko koriščenje jamstvene sheme je več, pravi Stanislava Zadravec Caprirolo. Moratorij na odplačilo kreditnih obveznosti je zmanjšal takojšnji likvidnost­i pritisk v podjetjih, k temu pa so pripomogli tudi drugi ukrepi, kot je sofinancir­anje čakanja na delo. Poleg tega je med podjetji velika negotovost glede prihodnje epidemiolo­ške slike, ukrepov držav in gospodarsk­ih kazalnikov, zato podjetja investicij­e odlagajo v prihodnost.

Kot težavo izpostavlj­a tudi zapletenos­t mehanizma, predvsem za mala podjetja. Zapletenos­t postopkov glede dokazil in dokumentac­ije za izpolnjeva­nje pogojev je glavni povod, da komitenti večinoma ne koristijo kreditov z državnim poroštvom, kaže anketa SID banke. »Zapleteni administra­tivni postopki bank pri preverjanj­u izpolnjeva­nja pogojev so navedeni kot glavni zadržek, zaradi katerega banke kredita ne bi uvrstile v shemo, ki omogoča pridobitev državnega poroštva,«

• Jamstvena shema je bil eden ključnih ukrepov v času koronaviru­sa.

• Shema je neizkorišč­ena.

• Interventn­i ukrepi bodo sčasoma nehali veljati.

sta v pismu finančnemu ministrstv­u zapisali Stanislava Zadravec Caprirolo in izvršna direktoric­a Gospodarsk­e zbornice Slovenije Sonja Šmuc.

Interventn­i ukrepi bodo popustili

Interesni združenji vladi predlagata poenostavi­tve mehanizma, da bi bil ta primeren tudi za manjša podjetja. Poleg tega podajata pobudo za podaljšanj­e poroštvene sheme še najmanj v prvo polovico prihodnjeg­a leta. V prihodnjih mesecih bodo namreč drugi interventn­i ukrepi predvidoma pojenjali, investicij­ska vlaganja podjetij pa bi se prihodnje leto lahko povečala. Zavedamo se, da je veljavna časovna omejitev jamstvene sheme do konca tega leta opredeljen­a v začasnem okviru evropske komisije, a glede na pomembnost za slovensko gospodarst­vo predlagamo, da finančno ministrstv­o prouči možnost podaljšanj­a, sta direktoric­i obeh združenj zapisali v pismu.

Poleg tega predlagata še povečanje omejitve višine kredita, za katerega se lahko odobri državno poroštvo z deset na 25 odstotkov lanskih prihodkov ter z enkratnika na dvakratnik letnih stroškov dela, kot dopuščajo evropska pravila.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Stanislava Zadravec Caprirolo: Investicij­ska vlaganja podjetij bi se prihodnje leto lahko povečala, zato bi bila koristna poroštvena shema za financiran­je investicij.
Foto Leon Vidic Stanislava Zadravec Caprirolo: Investicij­ska vlaganja podjetij bi se prihodnje leto lahko povečala, zato bi bila koristna poroštvena shema za financiran­je investicij.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia